Αγαπηµένο µου ηµερολόγιο,

Λίγο προτού ξεδιπλώσω τη σηµαία για την 25η Μαρτίου και ξαλµυρίσω τον εθνικό µπακαλιάρο, αναρωτιέµαι και εγώ, όπως έπραξε πριν από χρόνια ο Ιωάννης Πολέµης, «Τι είναι η πατρίδα µας;». Εστιάζω δε στη γαστρονοµική πατρίδα µου. Ορισµός της δεν υπάρχει. Για µένα βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι µε τις ίδιες γευστικές µνήµες και τα ίδια βιώµατα. Ξέρουµε όλοι µας ποια είναι η δική µας πατρίδα, την καταλαβαίνουµε από την πρώτη πιρουνιά. {{{ moto }}}

Στον δικό µου γευστικό κώδικα θεωρώ πατρίδα τα άγρια χόρτα που γυαλίζουν λουσµένα µε αρωµατικό αγουρέλαιο. Πατρίδα µου είναι το κρητικό µπουρέκι µε δυόσµο, η αγριαγκινάρα µε αβγολέµονο, το σαντορινιό ντοµατάκι, η ναξιώτικη γραβιέρα και το καπνιστό του Μετσόβου. Είναι τα κρητικά παξιµάδια βρεγµένα µε ελαιόλαδο και πασπαλισµένα µε χοντρό αλάτι και ρίγανη, οι τσακώνικες µελιτζάνες στον φούρνο γεµιστές µε κρεµµύδι, το σύγλινο Μάνης µε αβγά στο τηγάνι, οι χωριάτικες χυλοπίτες µε κόκορα, το ζαφοριαστό ρύζι, το σπετζοφάι του Πηλίου. Είναι οι σκληρές φέτες της Βυτίνας και του Παρνασσού, το πρόβειο βούτυρο της Μυτιλήνης, οι θρούµπες της Θάσου, οι ανάλατες ελιές της Χαλκιδικής.

Φτιάξτε μεζέ με αβγοτάραχο

Είναι οι λουκουµάδες του Κτιστάκη (Σωκράτους 59, τηλ. 210 5240 891) στην Οµόνοια, τα Μπακαλιαράκια του Δαµίγου (Κυδαθηναίων 41, τηλ. 210 3225 084) στην Πλάκα, ο Μπαρµπα-Γιάννης (Εµµανουήλ Μπενάκη 94, τηλ. 210 3824 138) στα Εξάρχεια και ο Κούνδουρος στο Μπουρνάζι (λεωφ. Κύπρου 79, τηλ. 210 5713 546). Είναι, όµως, και η ολοκαίνουργια Αλεπού (Χάρητος 29 Β, Κολωνάκι, τηλ. 210 7242 717) που εξελίσσει την παράδοση φτιάχνοντας κρεατόπιτα µε ρόδι, χαρουπόψωµο και σουτζουκάκια µε σιουφιχτά δίπλα σε έναν µαυροπίνακα, σε µπιµπλό από πορσελάνη, σε χάλκινα σκεύη και σε αποξηραµένες πιπεριές.

Ολα είναι πατρίδα µου. Και αυτά κι εκείνα, όπως έλεγε και ο ποιητής. Είναι ακόµη τα µεταλλικά δοχεία µε αλίπαστα και καπνιστά ψάρια, τα λουκάνικα που κρέµονται από το ταβάνι στα µαγαζιά της Αθηνάς και στις παρόδους αυτής.

Είναι ο πολύχρωµος κόσµος που ανεβοκατεβαίνει την Ευριπίδου και τη Σοφοκλέους, κοντοστέκεται στα µανάβικα της Αρµοδίου και στα ψαράδικα στη Βαρβάκειο για να µυρίσει, να διαλέξει, να κάνει όρεξη. Και να γυρίσει έπειτα σπίτι, να βάλει σε ένα πιάτο µια φέτα παστουρµά, ένα κοµµάτι κασέρι, να κεράσει τον εαυτό του ένα ποτήρι ούζο και να µεθύσει από εικόνες, αρώµατα και συναισθήµατα.

Αλεπού

Ταραµοσαλάτα µε τσιπς γαρίδας, µε την επιµέλεια του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, υπό τους ήχους του Μπαγιαντέρα και του Χατζιδάκι. Παρασκευή και Σάββατο ανοιχτό και 1.00-6.00 το πρωί για σούπα!

Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, τηλ. 210 7242 717.

Κοκτέιλ Samos

Εκπληκτικά κοκτέιλ φτιάχνονται µε το υπέροχο κρασί Samos Vin Doux. Για ένα Golden Sour ανακινήστε δυνατά σε σέικερ 60 ml Samos Vin Doux, 20 ml Metaxa 5* και 30 ml χυµό λεµονιού. Για το Samos Spritzer σερβίρετε το Samos Vin Doux σε ποτήρι goblet, γεµίζετε µε σόδα και γαρνίρετε µε φλούδα λεµονιού.

Το πνεύµα των Κυκλάδων

Σουπλά µε 2 σουβέρ, της ελληνικής σειράς The Cycladic Spirit, εµπνευσµένης από την κυκλαδική µαρµαρογλυπτική. Παράγονται στην Ελλάδα από τους Protoleum (www.designshop.gr).

Αλάτι από τα Κύθηρα

Στις βραχώδεις ακτές των Κυθήρων το θαλασσινό αλάτι συλλέγεται και στεγνώνει στον ήλιο, συµπυκνώνοντας στις νιφάδες του της γεύση της Ελλάδας.

Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ. 210 3628 738.

Το µάτι της µπίρας

Ο Αλέκος Φασιανός φιλοτέχνησε µικρά µάτια στα νέα καπάκια των συσκευασιών Volkan Santorini Blonde και Santorini Black. Η Volkan είναι µια 100% ελληνική εταιρεία και οι συγκεκριµένες µπίρες συνδυάζουν το σπάνιο µέλι από τα σταφύλια της Σαντορίνης µε το πολύτιµο κίτρο της Νάξου.