Μαλακά και χρυσαφένια με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ίσως οι γευστικότεροι δευτεραγωνιστές της παγκόσμιας κουζίνας. Αμερικάνικα μπέργκερ, γαλλικές σούπες, ιταλικά ριζότο, παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα στα οποία τα συναντάμε. Καιρός λοιπόν να μάθουμε πως να τα φτιάχνουμε σωστά.
Το μεγάλο μυστικό
Ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαδικασία είναι το πολύ αργό ψήσιμο. Η χαμηλή φωτιά βοηθάει τα πλούσια σε σάκχαρα κρεμμύδια να καραμελώσουν φυσικά αποβάλλοντας σιγά σιγά τη δική τους γλύκα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Υλικά

4 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μαγειρεύονται ομοιόμορφα χωρίς να καίγονται. Όταν μαλακώσουν καλά και πάρουν χρυσό χρώμα προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δημιουργηθεί μια παχύρευστη σάλτσα (καραμέλα). Τα σερβίρουμε ζεστά ή τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο/πλαστικό μπολ για μελλοντική χρήση.
Tip
Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία μπορούμε να ψήσουμε σε δυνατότερη φωτιά μειώνοντας τους χρόνους στο μισό και στο τέλος μαζί με το ξύδι να προσθέσουμε και 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη. Ο τρόπος αυτός σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό καραμέλωμα της παραπάνω συνταγής απλά μας δίνει σε λιγότερο χρόνο ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.