Με λίγα λόγια η βρώμη μας κάνει μόνο καλό γι αυτό και βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι πρωτεΐνες που περιέχει η βρώμη βοηθούν – σύμφωνα με τους ειδικούς – τον οργανισμό να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας,.

Ακόμα οι β-γλυκάνες, διαλυτές και αδιάλυτες, που βρίσκονται κυρίως στο φλοιό της βρώμης και γενικότερα των δημητριακών διευκολύνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια σε παράσιτα, ιούς και βακτήρια.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η βρώμη περιέχει πολλαπλάσιες β-γλυκάνες από άλλα δημητριακά. Ένα φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, για παράδειγμα, περιέχει 8 γραμμάρια φυτικές ίνες ενώ η αντίστοιχη ποσότητα νιφάδων καλαμποκιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια γι’ αυτό και μια μερίδα βρώμης (40 γραμμάρια) μπορεί να καλύψει το 15% της ποσότητας φυτικών ινών που πρέπει να προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε ημερήσια βάση.

Πέραν όμως από την συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού συνολικά η κατανάλωση βρώμης μας βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς μια μικρή μόνο ποσότητα είναι ικανή να προκαλέσει την αίσθηση του κορεσμού.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η βρώμη δεν είναι κατάλληλη μόνο για το πρωινό με γάλα ή με γιαούρτι αλλά μπαίνει τόσο σε συνταγές μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής όπως μπιφτέκια, ομελέτες, σούπες, μπισκότα, μάφιν κ.α.

Γνωρίστε τα πολλά και γευστικά πρόσωπα της βρώμης και απολαύστε τις ευεργετικές της δυνατότητες.

Μπιφτέκια με Quaker

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κιμάς, μοσχαρίσιος
¾ φλ. κρεμμύδι ξερό, περασμένο από τον τρίφτη
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. Quaker
1 μικρή ντομάτα, περασμένη από τον τρίφτη
1-2 κ.γ. ρίγανη
¼ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κρόκοι από 2 αβγά
2 κ.γ. ξίδι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά για περίπου 10 ώστε να ενωθούν τα υλικά, βρέχοντας συχνά τις παλάμες μας με νερό. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 8-10 μπιφτέκια, τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, στο τηγάνι ή στο γκριλ για 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, για ένα ελαφρύ και ισορροπημένο γεύμα.

Tip

Για να γίνουν ακόμα πιο αφράτα τα μπιφτέκια μας ρίχνουμε στο μείγμα κιμά καθώς τα πλάθουμε ¼ κ.γ. σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό.