Πέρσι δοκιμάσαμε από τον Κωνσταντίνο Ενρίκογλου -μεταξύ άλλων- καραβίδες μαγειρεμένες στο ζουμί τους με ψιλοκομμένα βλαστάρια σε ένα μενού που έκλεισε με ένα αποθεωτικό χειροκρότημα προς τον δημιουργό. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μάς έδειξε πόση μαγεία μπορούν να κρύβουν τα μαριδάκια όταν συνοδεύονται από χαρουπόψωμο και αφρό ταραμά (όνομα και πράγμα!).

Ο Αστέριος Κουστούδης έφερε το Αιγαίο στα τραπέζια μας με ένα ραγού θαλασσινών και σπιτικές φαρφάλες με μελάνι σουπιάς. Και όλοι μιλούσαμε για το μεγαλείο της τοπικής κουζίνας και των υλικών της. Όμως η συζήτηση δεν τελείωνε με τίποτα. Δεν τελείωσε ούτε όταν έπεσε η αυλαία του Sani Gourmet. Κι έτσι δεν έμενε παρά να συνεχιστεί και φέτος η ίδια κουβέντα με τη «Νέα Ελληνική Κουζίνα».

Το Sani Gourmet εστιάζει αυτή τη φορά στην τάση του «100 Mile Diet», δηλαδή στην γαστρονομία η οποία είναι βασισμένη σε προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 μιλίων από το σημείο χρήσης τους, με έμφαση στην εποχικότητα και τις τοπικές παραγωγές.

Για 10 ημέρες λοιπόν, στο Sani Resort της Χαλκιδικής, κορυφαίοι Έλληνες σεφ, που διαπρέπουν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό εμπνέονται και δημιουργούν με βάση εγχώριες πρώτες ύλες στα εστιατόρια Sea U Up, Water Restaurant, Byblos, Ντομάτα και Ουζερί ενώ ο sommelier Γιώργος Λούκας μας ταξιδεύει στον κόσμο του κρασιού.

Ποιοι θα είναι αυτοί;

Λευτέρης Λαζάρου (Water Restaurant, 11-12-13.05.12): Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό του, Βαρούλκο, πρωταγωνιστεί στη γαστρονομική σκηνή της χώρας μας. Ο Λευτέρης Λαζάρου έκανε τα πρώτα του βήματα στην κουζίνα όντας μικρό παιδί, δίπλα στον καραβομάγειρα πατέρα του. Από το 1993 βραβεύεται κάθε χρόνο με «Χρυσό Σκούφο» στο θεσμό του Αθηνοράματος, και έχει εκδώσει το βιβλίο «Λευτέρης Λαζάρου – 20 χρόνια Βαρούλκο» (2006).

Γιάννης Παρίκος (Water Restaurant, 15-16.05.12): Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Le Monde, εκπαιδευμένος μεταξύ άλλων στο τριάστερο εστιατόριο του Hotel Bristol στο Παρίσι στο πλάι του Eric Frechon και στο δυάστερο Sea Gril στις Βρυξέλλες με τον Yves Mattagne, στην Ελλάδα εργάστηκε σε αντίστοιχης αίγλης εστιατόρια, όπως το Βαρούλκο και η Σπονδή. Τη σεζόν 2009-2010 ήταν chef στη Χύτρα, κερδίζοντας 1 αστέρι Michelin, ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα είναι executive chef στο εστιατόριο Water Restaurant του ξενοδοχείου Sani Asterias Suites. Έχει επίσης τιμηθεί με Χρυσό Σκούφο επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένου και του 2012.

Κωνσταντίνος Φιλίππου (Water Restaurant, 18-19-20.05.12): Βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin και τρία βραβεία Bonnet για τη δημιουργική γαστρονομική προσέγγιση και την αναδιαμόρφωση του συνολικού concept του εστιατορίου Novelli στη Βιέννη, όπου εργάστηκε ως επικεφαλής chef από το 2006 ως το 2011, είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους Έλληνες chef. Η κουζίνα του είναι γευστικά καθαρή, εμπνευσμένη από την παράδοση αλλά με πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, και ταυτόχρονα τολμηρή καθώς του αρέσει να κινείται πέρα από τις όποιες συμβάσεις, προσεγγίζοντας το προϊόν του με πάθος εξερευνητή.

Herve Pronzato (Sea U Up, 11-12-13.05.12): Είναι από τους πιο σπουδαίους Ευρωπαίους σεφ ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ο πολυβραβευμένος Γαλλο-ιταλός σεφ διακρίνεται για τη μεγαλοπρεπή μεσογειακή κουζίνα και την άψογη αισθητική των πιάτων του. Με ειδικές γνώσεις και εκτεταμένη έρευνα στη χημεία τροφίμων έχει καταστεί αυθεντία στη μοριακή κουζίνα, ενώ και η ζαχαροπλαστική είναι ένα από τα δυνατά του σημεία καθώς έχει μαθητεύσει οκτώ χρόνια δίπλα στον παγκόσμιο πρωταθλητή ζαχαροπλαστικής, Philippe Park.

Γιώργος Χατζηγιαννάκης – Νίκος Μπούκης (Sea U Up, 14-15-16.05.12): Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης έχει δυο μεγάλες αγάπες: το φαγητό και τη Σαντορίνη. Κατάφερε να τις συνδυάσει, ανοίγοντας το 1986 το εστιατόριο Σελήνη στα Φηρά, με κεντρικό άξονα την τοπική κουζίνα. Ιδρυτικό μέλος ο ίδιος του «Αρχέστρατου», του «SlowFood», της «Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων» και του «Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης», δουλεύει ακάματα για την προβολή των προϊόντων του νησιού, ενώ παράλληλα με το εστιατόριο διοργανώνει όλα αυτά τα χρόνια μαθήματα μαγειρικής, γαστρονομικά events, εκθέσεις και δεξιώσεις. Φέτος, ξεκινάει συνεργασία με τον chef Νίκο Μπούκη, ο οποίος μετά από μακρά εμπειρία σε εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πλάι καταξιωμένων συναδέλφων του, αναλαμβάνει να οδηγήσει τη δημιουργική γαστρονομία της Σελήνης ένα ακόμα βήμα παραπέρα.

Πολυχρόνης Δαμαλάς (Sea U Up, 18-19-20.05.12): Με σπουδές στο Culinary Institute of America και θητεία στο Nobu της Νέας Υόρκης, είναι ένας από σημαντικότερους εκπρόσωπους της γενιάς του στον τομέα της γαστρονομίας. Σεφ του βραβευμένου εστιατορίου Sea U Up στο Sani Resort, όπου πειραματίζεται με σουρεαλιστική διάθεση γεφυρώνοντας στα πιάτα του γεύσεις παράδοσης και σύγχρονες τάσεις. Μέχρι πρότινος ήταν σεφ στο Gaspar με ειδικότητά την Asian fusion κουζίνα, την οποία, σύμφωνα με τους κριτικούς γεύσης, υποστηρίζει «συγκλονιστικά».

Σωτήρης Ευαγγέλου (Byblos, 12-13-14.05.12): Η δυναμική έναρξη της καριέρας του άρχισε το 1988 από το Danai Beach στη Χαλκιδική και κατόπιν στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας μας αλλά και το Fankfuter Hof Hotel στη Γερμανία. Από το 2012 είναι executive chef στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στο ενεργητικό του έχει εκπαίδευση στο ADF – Formation d’ Alain Ducasse στο Παρίσι (2003), καθώς και σε μεγάλα ξενοδοχεία στο εξωτερικό.

Νίκος Κατσάνης (Byblos, 15-16.05.12 και Ουζερί, 18-19-20.05.12): Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Νίκος Κατσάνης εκτός από τη μαγειρική είχε στο κύτταρό του και το «μικρόβιο» των ταξιδιών. Αίγυπτος, Λίβανος, Νότια Αμερική είναι κάποιοι μόνο από τους σταθμούς των ταξιδιών του που ξεκίνησαν πολύ νωρίς – σπούδασε οικονομικά στο A.U.C. καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κάιρο. Πριν από 23 χρόνια έριξε άγκυρα στην πατρίδα των γονέων του και στο εστιατόριο Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος, που φέρει την γαστρονομική υπογραφή του με πυρήνα την ρουστίκ ελληνική κουζίνα που αγάπησε τόσο, ώστε οδηγήθηκε σε μελέτη και έρευνα για την εξέλιξή της.

Δημήτρης Μαυρικός (Byblos, 17-18-19.05.12): Ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου στη Ρόδο, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία το έργο που ξεκίνησε ο παππούς του το 1912. Σπούδασε διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων στη Στρέζα της Ιταλίας, αξιοποιώντας το σοβαρό του εμπειρικό υπόβαθρο στη μεσογειακή κουζίνα και ειδικά στις ελληνικές, «σπιτικές» γεύσεις που ζωντανεύουν τις μνήμες μας. Με πελατεία διεθνούς βεληνεκούς να έχει επισκεφθεί το εστιατόριό του, η φήμη του έφτασε στην άκρη του κόσμου, με αφιερώματα από το γερμανικό περιοδικό Stern μέχρι τους New York Times.

Χρύσανθος Καραμολέγκος (Ντομάτα, 11-12-13-14.05.12): Με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν, αναμιγνύοντας παρελθόν και μέλλον, μνήμες και συναισθήματα. Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, είναι ο εμπνευστής της «πράσινης κουζίνας», όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου. Στο εστιατόριο του Απλά στην Αθήνα και στην Ντομάτα στο Sani Resort δημιουργεί υπέροχα μωσαϊκά γεύσεων, με συνταγές άλλες φορές επηρεασμένες από ανθρώπους, χώρες και τάσεις, άλλες από διαθέσεις και συναισθηματικές αναφορές.

Μιχάλης Λυτρίβης (Ντομάτα, 15-16-17.05.12): Ιδιοκτήτης και chef του εστιατορίου Εδωδή, έχει αναπτύξει ποικιλοτρόπως το μαγειρικό του ταλέντο. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε κρουαζιερόπλοια, και κατόπιν στο ξενοδοχείο Ιntercontinental και στο εστιατόριο Bajazzo (sous chef) το οποίο έχει τιμηθεί, εκτός από Χρυσό Σκούφο, και με αστέρι Michelin.

Άρης Τσανακλίδης (Ντομάτα, 18-19-20.05.12): Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, αλλά η κλίση του στη μαγειρική τον οδήγησε στο Culinary Institute of America και από εκεί σε μια δημιουργική πορεία σε γνωστά εστιατόρια από τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος Άντζελες, μέχρι το Μεξικό, τις Παρθένες Νήσους, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Melrose και στη Σπονδή, για να αναλάβει κατόπιν executive chef στη La Pasteria. Τελευταία του στάση η Kuzina, όπου με fusion διάθεση καταθέτει πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις, πάντα με αγνά υλικά της ελληνικής φύσης. Παράλληλα, επιμελείται το μενού του εστιατορίου Pasaji και συνεργάζεται ως consultant chef με αρκετά εστιατόρια.

Νίκος Μιχαήλ (11-12-13.05.12): Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο και κατόπιν εργάστηκε στο Golf της Γλυφάδας, το Platis Gastronomy, το ξενοδοχείο Park της Αθήνας και την Aria Γεύσεων. Εδώ και δυο χρόνια έχει το δικό του εστιατόριο, τα Άργουρα, προτείνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα «ανάγνωση» του ελληνικού gourmet: γνώριμες θαλασσινές νοστιμιές μ’ ένα άγγιγμα υψηλής γαστρονομίας, σερβιρισμένες με τέχνη σ’ ένα σκηνικό με αναφορές στην αιγαιοπελαγίτικη απλότητα και αμεσότητα.

Ξενάκης Γκίκας (Ουζερί, 15-16-17.05.12): Με σπουδές στην Ελλάδα και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική βουτώντας στα βαθιά: στο 5άστερο ξενοδοχείο St. Nicolas Bay στην Κρήτη. Ακολούθησαν οι Ορίζοντες του Λυκαβηττού, το Boschetto και κατόπιν η πολυβραβευμένη Σπονδή, δίπλα στον Arnaud Bignon. Το 2010 ανέλαβε chef στο Κουζίνα Breeze στο οποίο το site γαστρονομίας Fnl-guide απένειμε στο εστιατόριο τη διάκριση «Σχέση ποιότητας-τιμής».

Για κρατήσεις αλλά και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Sani Gourmet και των ειδικών προσφορών σε δείπνα και διανυκτερεύσεις, επικοινωνήστε με το τμήμα Κρατήσεων στο τηλ. 23740 99500.