Η συνήθεια της ανακύκλωσης γυαλιού, χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού, αλλά και ηλεκτρικών συσκευών, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας από το Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (A.LA.R.M.) και το Κέντρο Αειφορίας (CSE), μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Υπάρχουν όμως και τα οργανικά υπολείμματα για τα οποία – μέχρι πρότινος – ξέραμε πως ο μόνος (νόμιμος τουλάχιστον) προορισμός τους ήταν οι ΧΥΤΑ ή αλλιώς Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκδώσει οδηγία (31/1999) στην οποία καθορίζει ότι τα οργανικά στοιχεία των απορριμμάτων μας πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση. Παρ’ όλα αυτά δεν καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο με την οποία πρέπει να γίνει.

Τι είναι όμως η κομποστοποίηση;
Κομποστοποίηση είναι η παραγωγή φυτικού λιπάσματος μετά την αποσύνθεση οργανικών υλικών. Η λέξη έχει ελληνοποιηθεί από το «κομπόστ», που σημαίνει «οργανικό λίπασμα» (και καμία σχέση δεν έχει με την κομπόστα που ξέρουμε, δηλ. τα ζαχαρωμένα φρούτα σε σιρόπι).

Πού χρησιμεύει;
Εκτός από την αισθητή μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, συμβάλλει στη δημιουργία λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κήπους όσο και σε μεγαλύτερες καλλιέργειες.

Τι χρειάζεται;
Ο βασικός εξοπλισμός είναι: ο ειδικός κάδος, λίγο χώμα, γεωσκώληκες (μόνο για την πρώτη φορά, μην τρομάζετε…), ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα (για να οξυγονώνεται το μείγμα), πριονίδια (για την απορρόφηση της υγρασίας) και ένα μικρό κάδο για τη συλλογή των σκουπιδιών στην κουζίνα. Ολα τα παραπάνω μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εταιρείες όπως η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης , είτε από μεγάλα φυτώρια. Οικιακοί κάδοι υπάρχουν ακόμη στα καταστήματα Praktiker, Leroy Merlin και το Living Green.

Με ποια απορρίμματα γίνεται η κομποστοποίηση;
Το είδος και οι ποσότητες των απορριμάττων που ρίχνουμε στον κάδο θέλουν προσοχή.
– Φρούτα και λαχανικά (ωμά ή βρασμένα). Φτιάχνουν μια εξαιρετική βάση για κομπόστ, αρκεί να είναι καλά στραγγιγμένα πριν μπουν στον κάδο.
– Απαγορεύονται τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού, καθώς σάλτσες, λάδια και υγρά από τα φαγητά εμποδίζουν την σωστή κομποστοποίηση.
– Μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
– Κατακάθια από καφέ, υπολείμματα βοτάνων, φίλτρα γαλλικού καφέ και σακουλάκια τσαγιού.
– Φλούδες εσπεριδοειδών. Δεν πρέπει να υπερβείτε την κανονική ποσότητα μιας τετραμελούς οικογένειας, (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η μέση κατανάλωση φρούτων κατά άτομο είναι περίπου 200 γρ.)
– Υπολείμματα κρέατος και ψαριών, ωμών ή βρασμένων. Απαγορεύονται τα κόκαλα και τα εντόσθια. Το μόνο δηλαδή, που μπορείτε να πετάξετε είναι κάποιο κομμάτι ψαχνού που ενδεχομένως έχει ξεχαστεί πολλές μέρες στο ψυγείο. Τοποθετείτε μικρές ποσότητες τις οποίες θα πρέπει να αναμείξετε καλά με χώμα ώστε για να μην αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.
– Τσόφλια αβγών.
– Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες αλλά και βιοδιασπώμενες σακούλες, αρκεί όλα αυτά να είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια
– Ξερά φύλλα, βλαστούς και κομμένο γκαζόν. Οχι όμως από φυτά που ασθενούν ή είναι ψεκασμένα.
– Στάχτη, για παράδειγμα από το τζάκι του σπιτιού σας.

Πόσα είναι τα είδη και ποιο είναι το κόστος των κάδων;

Υπάρχουν δύο είδη κάδων: για τους κήπους και για τα μπαλκόνια. Το κόστος των κάδων εξαρτάται από το μέγεθός τους, ξεκινά από 65 ευρώ και φτάνει περίπου ως τα 160 ευρώ.

Πώς γίνεται;
Ρίχνουμε στον κάδο τα οργανικά υπολείμματα, προσθέτουμε φύλλα, κλαδιά με λίγο χώμα και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Ο κάδος δεν γεμίζει εύκολα, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα αφυδατωμένα οργανικά υπολείμματα έχουν ελάχιστο όγκο. Ακόμα και σε 3 μήνες – διάστημα που χρειάζεται για την ωρίμανση του πρώτου κομπόστ – δεν γεμίζει από μια 4μελή οικογένεια.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης;
Κανένας. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης φτάνουν τους 650°C-700°C. Σε τέτοιες θερμοκρασίες δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που μπορεί να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα.