Τον Tom Standage τον γνωρίσαμε πριν από μια πενταετία με το best seller, Η ιστορία του κόσμου σε 6 ποτήρια (εκδ. Κέδρος). Ένα βιβλίο που μας έμαθε ότι όλα τα ποτά συνδέονται με την ιστορία της ανθρωπότητας, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τις στιγμιαίες εφευρέσεις που προέκυψαν από την ανάγκη επιβίωσης.

Μία συναρπαστική ιστορική διαδρομή που μόλις παρέδωσε τη σκυτάλη σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αυτή τη φορά της τροφής ως καταλύτη κοινωνικών αλλαγών, πολιτικής οργάνωσης, βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στρατιωτικών συγκρούσεων.

Στο χρονικό των έξι πιάτων του ο συγγραφέας, που απέσπασε για άλλη μια φορά διθυραμβικές κριτικές, υποστηρίζει ότι τα κυρίαρχα συστατικά της καθημερινής τροφής, όπως -μεταξύ άλλων- τα σιτηρά, τα μπαχαρικά και η πατάτα, ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές του παρασκηνίου των πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνέβαλαν στον ρου της Ιστορίας.

Ο Standage, που αντλεί τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες του από ένα πλήθος γνωστικών πεδίων -από τη γενετική και την ανθρωπολογία μέχρι την αρχαιολογία και τα οικονομικά-, μας σερβίρει, με τρόπο έξυπνο και αντισυμβατικό, μια καθ’ όλα πρωτοποριακή και χορταστική ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Ιστορία του κόσμου σε 6 πιάτα του Tom Standage, σε μετάφραση Ρούλας Κοκκολιού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.