1. Βασικότερο όλων: το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος στην κουζίνα. Όχι, δεν είναι θέμα φενγκ σούι, απλώς δεν είναι λάτρης της ηλιοθεραπείας. Επίσης, καλό θα ήταν να μη βρίσκεται δίπλα στον φούρνο.

2. Η σωστή ταξινόμηση είναι το ήμισυ του παντός. Αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αλλά και περισσεύματα τροφών, διασκεδάζουν περισσότερο στα ψηλότερα και μεσαία ράφια. Οσο για τα χαμηλότερα, είναι ο κατάλληλος ξενώνας για το κρέας και το ψάρι. Το συρτάρι δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά, ενώ η πόρτα, στο βούτυρο, τη μουστάρδα, τα ποτά και, ενδεχομένως, σε καλλυντικά και φάρμακα.

3. Μην ανοιγοκλείνετε ή αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για πολλή ώρα. Ξέρω, το μυαλό του καθένα μας πλέον πλέει σε πελάγη ανησυχίας, αλλά θα πλέει σε εξίσου ταραγμένα πελάγη και η εσωτερική θερμοκρασία του ψυγείου.

4. Αν δεν έχετε ψυγείο no frost, εξοπλιστείτε με ένα κομψό «παγοθραυστικό» και πολεμήστε τον πάγο γιατί όσο αυτός συσσωρεύεται στην κατάψυξη, άλλο τόσο εμποδίζεται η σωστή λειτουργία.

5. Τοποθετήστε ένα ειδικό θερμόμετρο στο εσωτερικό του ψυγείου για να ελέγχετε την «υγεία» του και μην αμελείτε την τακτική συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, μη λησμονείτε μια τακτική απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξίδι για να απομακρύνετε και τις μυρωδιές.

6. Οταν κλείνουμε τα τρόφιμα σε σακούλες για το ψυγείο, δεν πρέπει να βγάζουμε όλον τον αέρα καθώς έτσι προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας στην ανάπτυξη αναερόβιων μικροοργανισμών. Αντίθετα, τα προϊόντα που μπαίνουν στην κατάψυξη δεν πρέπει να έχουν αέρα, καθώς αφυδατώνονται.

7. Δοχεία, τάπερ και διαφανείς μεμβράνες είναι οι καλύτεροι τρόποι ώστε να φυλάσσονται καλύτερα οι τροφές. Μην τα βάζετε δίχως συσκευασία ή κάποιο περιτύλιγμα στο ψυγείο καθώς έτσι οι αγαπημένες λιχουδιές αφυδατώνονται και μαραζώνουν. Και κάτι ακόμα: μην τοποθετείτε τα συσκευασμένα προϊόντα στην είσοδο/έξοδο του αέρα.

8. Μόλις τελειώσατε με τα ψώνια σας και πάτε προς το σπίτι. Αλλά μια μικρή (διαβολική;) φωνούλα, σας σιγοψιθυρίζει στο αυτί να κάνετε και μια βόλτα στα μαγαζιά ή να πιείτε ένα καφέ με τη Μαίρη. Μην μπείτε στον πειρασμό γιατί τα τρόφιμα θα πέσουν σε μαρασμό αν δεν τα αποθηκεύσετε εντός 2 ωρών στο ασφαλές, κρύο, αλλά ταυτόχρονα οικείο για εκείνα μέρος.

9. Ας κάνουμε και λίγο κράτει. Ναι, πλησιάζουν μέρες γιορτινές, αλλά δεν χρειάζεται να γεμίσει ασφυκτικά το ψυγείο. Διαφορετικά, πώς θα κατανεμηθεί σωστά ο αέρας και η θερμοκρασία του; Παν μέτρον άριστον. Σημειωτέον: Η μέση θερμοκρασία του ψυγείου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 5οC και η κατάψυξη να λειτουργεί τουλάχιστον στους -18οC.

10. Μαγνητάκια τέλος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον έκαναν πείραμα για τα «στολισμένα» με μαγνητάκια ψυγεία. Για αρκετούς μήνες έτρεφαν δύο ομάδες ποντικών, μια με τα τρόφιμα που φυλάσσονταν σε ένα «ξεστόλιστο» ψυγείο, και το άλλο με τα τρόφιμα που φυλάσσονταν σε ένα «στολισμένο». Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν ακτινοβολημένα τρόφιμα είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο. Οι μαγνήτες που συνδέονται με οποιαδήποτε ηλεκτρική οικιακή συσκευή, αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος της εν λόγω συσκευής, αυξάνοντας την ηλεκτρομαγνητική δύναμη του ηλεκτρικού πεδίου της. Εν ολίγοις: Αφήστε το ψυγείο και στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!