Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας των bazaar. Οργανώσεις, σωματεία, κινήσεις και ομάδες συμπολιτών μας, κορυφώνουν αυτό τον μήνα τις δραστηριότητές τους σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό έργο που έχουν αναλάβει.

Το κλίμα τον τελευταίο καιρό, δεδομένης της κατάστασης, είναι πιο ανθρωποκεντρικό. Στοχεύει στην ανακούφιση συμπολιτών μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οι εθελοντές, μια στρατιά αξιόλογων ανθρώπων, μαχητών για μια κοινωνία καλύτερη, εργάζονται όλο τον χρόνο. Εχουν καρδιά σαν ορθάνοικτο παράθυρο, όρεξη για δουλειά προς χάριν του άλλου που τα φέρνει πέρα δύσκολα. Αφανείς, αθόρυβοι, μεθοδικοί και αποτελεσματικοί.

Ετυχε να γνωρίσω ένα σμάρι τέτοιων ανθρώπων. Ασχολούνται με τα «μετόπισθεν» της αναπτυξιακής πορείας του Γκαζιού. Ξεκίνησαν και πέτυχαν να αγκαλιάσουν τα παιδιά των φαναριών και τις οικογένειές τους στην περιοχή πριν από χρόνια.Εστησαν σχολείο, βοηθάνε στα μαθήματα και σε εξωσχολικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ζηλεύω την τύχη τους να ζεσταίνονται καθημερινά μέσα από αυτή την ψυχωφελή διαδικασία συνύπαρξης και συνευθύνης για το αύριο. Περιστασιακά δούλεψα μαζί τους λίγες μόνο ώρες για κάθε ένα από τα τελευταία 6 χρόνια. Και μόνο από αυτό αισθάνομαι να ‘χω τις μπαταρίες μου γεμάτες.

Ετσι σαν μέλος ενός μεγάλου δικτύου που ετοιμάζει καλούδια για ένα συγκεκριμένο bazaar, αισθάνομαι την ανάγκη να σας καλέσω προσωπικά στη γιορτή που διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι Δρόμοι Ζωής. Στην ιστοσελίδα υπάρχει πλούσιο υλικό από το πλαίσιο δράσης τους και πληροφορίες για το καθιερωμένο ετήσιο παζάρι.

Φέτος δόθηκε μέριμνα και στους μικρούς επισκέπτες που θα χαρούν ιδιαίτερα. Θα παίξουν μαζί με τα παιδιά του σχολείου, που θα είναι εκεί φυσικά, στον δικό τους χώρο, και θα συμμετέχουν στα δημιουργικά σεμινάρια που θα γίνονται από έμπειρους εθελοντές. Ολα τα δρώμενα (προβολές, χορωδία, σεμινάρια, κ.α.) θα γίνονται σε πλαϊνή αίθουσα και στην αίθουσα του bazaar οι «μεγάλοι» θα μπορούν να κάνουν τις βόλτες και τις αγορές τους στους διαδρόμους και στους πάγκους του.

Αχ, αυτοί οι πάγκοι και τα ράφια του bazaar των Δρόμων Ζωής! Δίκαια του έχει αποδοθεί ο τίτλος του πιο γκουρμέ Χριστουγεννιάτικου παζαριού της Αθήνας. Εθελοντές από όλη την Ελλάδα, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μύκονο, Κρήτη, Θράκη, τις πλαγιές του Ολύμπου, παράγουν σπιτικά προϊόντα υψηλής γαστρονομικής αξίας: Σύγκλινο Μάνης, τουρσιά Μακεδονίας, τοματίνια στην άρμη, κάππαρη και καππαρόφυλλα από την Τήνο, λακέρδα, κρασί, ξύδι, χαμομήλι από τη Μύκονο, τσίπουρο από το Μόδι. Φτιάχνουν τσάτνεϊς με συνδυασμούς υλικών: δαμάσκηνο – κανέλα, παντζάρι – πορτοκάλι, μήλο – κυδώνι, λεμόνι – τζίντζερ, νεκταρίνι πικάντικο.

Σπάνια γλυκά κουταλιού: φραγκόσυκο, φράουλα με βανίλια Μαδαγασκάρης, μανταρίνι, πράσινο νεράντζι, αγριόσυκο, μελιτζανάκι, κολοκύθα, σταφύλι σε ζωμό εσπεριδοειδών. Μυρωδάτα αλάτια, πάστα ελιάς, αντζούγιας και κάππαρης, γαύρο ξιδάτο, μαροκινό προδόρπιο με ντομάτα και τσίλι, ρελίς με καλαμπόκι, γιαουρτοτυράκια, σπιτικό κέτσαπ, mostarda mantovana, μοναδικά και σπάνια κρασιά, ξύδια, λικέρ, αποστάγματα κι εξαιρετικά αλείμματα όπως caramel pear butter, σοκολάτα με σουμάδα κ.ά.

Δεν είναι μόνο μια καλή επιλογή για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια και τα δώρα μας, ή για να περάσουμε ένα όμορφο και γεμάτο Σαββατοκύριακο. Κυρίως είναι μια αναγκαιότητα που γίνεται όλο και πιο εμφανής, ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές με τον χτεσινό αναξιοπαθούντα γείτονα, καθώς κάθε μέρα που περνά η υποστήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών και οικογενειών μας αφορά όλους και μας αφορά όλο και πιο άμεσα.

Κι όπως έγραφα την περασμένη Κυριακή στην έντυπη έκδοση του BHMA Gourmet:
«Στις εορταστικές μέρες επικρατεί η συναίσθηση της μοιρασιάς. Ας την κρατήσουμε ζωντανή ακόμα κι όταν σβήσει το τελευταίο λαμπιόνι Τα μπαζάρ σε όλη την Ελλάδα δεν είναι φιλανθρωπία, είναι συναντήσεις πολιτισμού. Είναι συμμετοχή κι εγρήγορση, είν’ ένα στοίχημα που αξίζει να κερδίσουμε».

Το Παζάρι των Δρόμων Ζωής, διοργανώνεται στο Γκάζι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 10.00 π.μ. – 10.00 μ.μ. και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από 10.00-08.00 μ.μ. στο Διαπολιτισμικό σχολείο της οδού Ορφέως 58, (μετρό Κεραμεικός – έξοδος Κωνσταντινουπόλεως).