Μάλλον η ερώτηση μου με κατατάσσει στην κατηγορία αυτών που «ούτε αβγό δεν ξέρουν να βράσουν», αλλά ενώ επειδή ακολουθώ όλους τους κανόνες και πάλι τα αβγά μου ραγίζουν την ώρα που τα βράζω. Επίσης δεν γνωρίζω τους χρόνους βρασμού. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Καταρχάς μπορείτε να τρυπήσετε την μύτη του αβγού με μια καρφίτσα, πριν το βάλετε στο σκεύος ώστε να μη ραγίσει από την πίεση. Επειδή όμως δεν μπορώ να μαντέψω σε ποιους κανόνες αναφέρεστε όταν λέτε «όλους», ας περιγράψουμε την διαδικασία από την αρχή.

Βάζουμε τα αβγά να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι, όταν βρίσκονται ήδη σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε κρύο νερό, που θα τα σκεπάσει εντελώς και αρχικά τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αρχίζουμε να μετράτε το χρόνο, από εκείνη τη στιγμή: 3-4 λεπτά για τα πολύ μελάτα αβγά, 4 λεπτά για τα μελάτα και 10 λεπτά για τα σφιχτά.
Μόλις τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό για να διακοπεί ο βρασμός τους και να παραμείνουν στο επιθυμητό σημείο. Για τα σφιχτά υπάρχει ένας ακόμα λόγος αφού ετσι δεν μυρίζουν άσχημα και δεν σχηματίζουν εκείνα τα αντιαισθητικά πράσινα δαχτυλίδια γύρω από τον κρόκο.

Στείλτε τις απορίες σας στο vimagourmet@tovima.gr