Καθώς κατεβαίνω στην Ευριπίδου αφήνομαι στις μυρωδιές των μπαχαρικών και των αλλαντικών, το βλέμμα μου χαίρεται με τα τσουβαλάκια των οσπρίων, τα κουζινικά σκεύη, τα κόσκινα και τα γουδιά, τα καλάθια, τα στεφάνια, τις σκούπες, τα βαρελάκια με τις ελιές, τα μπρίκια και τις αρμαθιές με τα αποξηραμένα.

Προσπερνώ τους παστουρμάδες και τα λουκάνικα, τους φανερούς και τους κρυμμένους θησαυρούς του εμβληματικού δρόμου και φτάνω στο νούμερο 51 όπου βρίσκεται «Το Μαγαζάκι της Αμοργού» ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά όχι μόνον της Ευριπίδου αλλά και όλης της Αγοράς.

Η ιστορία λοιπόν αρχίζει από παλιά, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 40 έφτασαν στην Αθήνα από την Αραχαμίτα Αρκαδίας τα αδέλφια Σαλαβράκου, ο Θανάσης και ο Νίκος. Τα δυο αδέλφια άνοιξαν στο σημείο αυτό ένα κατάστημα πώλησης «σαρώθρων». Ένα μαγαζί – σημείο αναφοράς της περιοχής που λειτουργούσε ως σταθμός εκκίνησης όσων έφταναν από το χωριό στην πρωτεύουσα. Η οικογένεια συγγένεψε με την Αμοργό, το μαγαζί επεκτάθηκε ευημερώντας και τώρα πλέον βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Ο Θανάσης Βλαβιανός έδωσε στο μαγαζί νέο όνομα και μορφή.

Οι σκούπες, τα φτερά και τα σφουγγάρια κρατούν την ιστορική συνέχεια αλλά το εμπόρευμα έχει εμπλουτιστεί με κάθε λογής καλάθια για αποθήκευση, για πικ νικ (τα βλέπεις και έχεις την παρόρμηση να ετοιμαστείς για εκδρομή!), για τα ψώνια, για το τραπέζι, ακόμη και καλάθι-δίσκο για το σερβίρισμα της πίτσας!

Διακοσμητικά στεφάνια από κλαδιά λυγαριάς, ιτιάς, μπανανιάς, κόσκινα, κανέλες κάθε μεγέθους και αρμαθιές με αποξηραμένες αγκινάρες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μήλα, ρόδια, πορτοκάλια κρέμονται από το ταβάνι ή σκαρφαλώνουν στους γεμάτους τοίχους. Εδώ είναι η χαρά του χειροποίητου και της μικρής βιοτεχνικής παραγωγής. Σύντομα μάλιστα στα ράφια θα φιλοξενηθούν και βότανα από τα βουνά της Αμοργού.

Ευριπίδου 51, τηλ. 210 3216 216, www.tomagazakitisamorgou.gr