Η όμορφη βιτρίνα με τα σακιά να ξεχειλίζουν από ελληνικά όσπρια, βγαλμένη λες από παντοπωλείο του 1950, ήταν μια σαφής αναφορά στην επωνυμία του γουστόζικου αυτού καταστήματος στα Βριλήσσια. Φασούλι το φασούλι το όνομα αυτού, λοιπόν, και εμείς πήγαμε αποφασισμένοι να γεμίσουμε το σακούλι με καλούδια μικρών ελλήνων παραγωγών. Η νεαρή ιδιοκτήτρια Μαρία Σκάρου, με καταγωγή από τη Σάμο, δημιούργησε έναν χώρο όπου μπορεί να προμηθευτεί κανείς μπαχαρικά, όσπρια, δημητριακά, βότανα, σάλτσες, ζυμαρικά, αλεύρι, παξιμάδια, γαλακτοκομικά και αλλαντικά, αλλά και μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, παστέλια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και πολλά άλλα. Προτού ξεκινήσει η γαστρονομική εξερεύνηση, η ίδια μάς πρότεινε μια οινική δοκιμή του σαμιώτικου γλυκού κρασιού (κόκκινου και λευκού) που διαθέτει χύμα. Και ορθώς επέμεινε, καθώς με μια γλυκιά γεύση στο στόμα ανακαλύψαμε τη γιαννιώτικη μαρμελάδα και το λικέρ Κράνο από τα παραδοσιακά προϊόντα της Χρυσούλας, γευτήκαμε τη γραβιέρα Σάμου του Βουρλιώτη από φρέσκο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, κάναμε προμήθειες για χειμωνιάτικες φασολάδες με βανίλιες Φενεού και επειδή τρώμε παγωτό όλον τον χρόνο, δεν αντισταθήκαμε στις προτάσεις της ελληνικής εταιρείας Δάφνη. Στα πολλά και εκλεκτά προσθέσαμε το ταχίνι του Αργουδέλη, το τσίπουρο Νταραίος από την Κυπαρισσία, αλλά και τη μαρμελάδα βύσσινο χωρίς ζάχαρη από το εργαστήρι το «Φίλεμα της Λέλας». Θέλετε κι άλλα; {{{ moto }}}

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.