Περπατώντας στην ήσυχη οδό Απόλλωνος στην Πλάκα το βλέμμα μου τράβηξε το «νεοφώτιστο» ντελικατέσεν Μαλοτήρα. Η μικρή γωνιά που στο παρελθόν προσέφερε σάντουιτς με κρητικά προϊόντα και κρητικές πίτες άλλαξε και σήμερα φιλοξενεί στα ράφια της προϊόντα μικρών και μεγάλων ελλήνων παραγωγών. «Αποφασίσαμε πλέον να μην είμαστε τοπικιστές και αλλάξαμε εντελώς το μαγαζί» μου λέει η Ερικα Χαϊδεμενάκη, που μαζί με τον αδελφό της Χάρη δημιούργησαν το ζεστό αυτό ντελικατέσεν πριν από ενάμιση μήνα. Με κερνούν τσικουδιά από το Καστέλι και με αφήνουν να περιηγηθώ στο κατάστημα απαντώντας σε όλες τις απορίες μου. Τιμώντας κι εγώ την Κρήτη προμηθεύομαι ξύγαλο του Κουβαράκη, καπνιστό απάκι κοτόπουλο του Μανούσου, κανελάδα του Πλευράκη, που μου θυμίζει και τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Κρήτη, αλλά και φιλέτα σαλιγκαριού σε φασκόμηλο και θυμαρίσιο μέλι, κλεισμένα στο κομψό βαζάκι της εταιρείας Escargot de Crete. Επειτα δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στα ζυμαρικά Μυλέλια, ενώ την προσοχή μου τραβούν επίσης τα μείγματα μπαχαρικών Sparoza, τα ιδιαίτερα πλέον δημοφιλή και υγιεινά kale chips, ενώ πιστή στις επιταγές του ευ ζην τιμώ και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης Τα χερίσια της Σμαράγδας από δίκοκκο σιτάρι. Στα ράφια του Μαλοτήρα θα συναντήσετε ακόμη σάλτσες, αλείμματα, κρασί, παστέλια, λουκουμάκια, εκλεκτό ελαιόλαδο της εταιρείας Vios και της εταιρείας Cretan Mythos και πολλά ακόμη προϊόντα. Το ντελικατέσεν σερβίρει καθημερινά καφέ και ροφήματα. Ζητήστε το ξεχωριστό κρύο ρόφημα με λουίζα και μελισσόχορτο και θα με θυμηθείτε, ειδικά αν κάνει ζέστη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.