Το να προμηθεύομαι τα αγαπημένα μου τρόφιμα και συγχρόνως να τα απολαμβάνω είναι το καλύτερό μου. Ενα από τα σημεία όπου μπορεί να συμβεί αυτό είναι το Salumeria της Λευκής και της Ευγενίας Μαργαρίτου, το γωνιακό μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Μπαλάνου, πολύ κοντά στην πλατεία Αθωνος. Ο εσωτερικός του χώρος παραπέμπει σε μπακάλικο του περασμένου αιώνα, με γαργαλιστικές μυρωδιές που σε ξεσηκώνουν για γερά τσιμπούσια.

Στο Salumeria θα βρούμε τα καπνιστά και αλίπαστα της εταιρείας Πασχαλίδη από την Κομοτηνή, μια και το μαγαζί αρχικά ξεκίνησε ως σημείο πώλησής τους. Ανάμεσά τους τα καπνιστά μύδια, το αβγοτάραχο από κεφαλόπουλα του Πόρτο Λάγος, η λακέρδα που αλιεύεται στον Βόσπορο, ο παστουρμάς θαλάσσης, το σκουμπρί, το χταπόδι, ο τσίρος, ο γαύρος, ο λευκός ταραμάς, οι καπνιστές ελιές, τα καπνιστά σαλιγκάρια και πολλά άλλα. Θα βρούμε όμως και εκλεκτά προϊόντα όπως ζυμαρικά, όσπρια, ελαιόλαδο, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μπαχαρικά, καφέ και όλων των ειδών τα αλλαντικά και τυροκομικά από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οταν ο καιρός το επιτρέπει, το Salumeria βγάζει τα τραπεζάκια του στον στρωμένο με κυβόλιθους πεζόδρομο και γίνεται πόλος έλξης με τους λογιών λογιών μεζέδες του και «κράχτη» τα king’s size σάντουιτς μισής φραντζόλας, συνοδεία τσίπουρου, ούζου και κρασιού.

Τώρα τον χειμώνα, στο εσωτερικό του, μπορούμε να απολαμβάνουμε καβουρμά, πολίτικο σουτζούκι με αβγά, χειροποίητα ντολμαδάκια και οπωσδήποτε λακέρδα και χέλι καπνιστό με τσίπουρο από τη Νάουσα.

Salumeria: Μπαλάνου 5, τηλ. 2310 228.585.