Εξαιρετικά τυριά, αλλαντικά και µεζεδάκια από έλληνες παραγωγούς που σέβονται την παράδοση, πηγαίνοντάς την ένα βήµα µπροστά.

  1. Πατέ κάππαρης από το αγρόκτηµα Καράµπαµπα στο Γύθειο. Νόστιµο και υγιεινό άλειµµα από κάππαρη, σκόρδο, βασιλικό, πιπέρι και ελαιόλαδο για να ετοιµάσετε στο άψε-σβήσε καναπεδάκια, σάντουιτς, µπρουσκέτες, ντιπ, σαλάτες ζυµαρικών και µακαρονάδες, €4,80/180 γρ. (ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ).
  2. Ο Γιάννης Σταθόπουλος από την Τριφυλία της Κυπαρισσίας φτιάχνει τουρσί σκόρδου αρτυµένο µε ρίγανη, που διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου, χωρίς όµως την έντονη γεύση και τη µυρωδιά. Συνοδεύει ιδανικά τα αλλαντικά, €5,20/120 γρ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ).
  3. Βιολογικές θρούµπες Θάσου, Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης. Ωριµάζουν και ζαρώνουν στο δέντρο και µπαίνουν κατευθείαν στο αλάτι, όπου µένουν για τρεις µήνες. Συσκευάζονται σε τροποποιηµένη ατµόσφαιρα που εµποδίζει την οξείδωση, χωρίς κανένα συντηρητικό, και έτσι διατηρούν τη γεύση της φρεσκοκοµµένης ελιάς, µε µετριασµένη τη χαρακτηριστική πίκρα της θρούµπας, €3,30/180 γρ. (ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ).
  4. Κριτσίνια Ολυρα, οκτάσπορα και χειροποίητα, πλούσια σε γεύση και χορταστικά, €3,20/300 γρ. (BOX GOURMET).
  5. Ολόκληρες, µικρές, καλοκαιρινές µπάµιες τουρσί µε ηµίξηρες και εύσαρκες λιαστές ντοµάτες και λίγο σκόρδο σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, από τη Γιαµ. Τρώγονται σαν µεζεδάκι και συνοδεύουν αλµυρά τυριά, €7,15/380 γρ. (ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ).
  6. Οι Ντοµατοπιπερνιές που µας προτείνουν οι Γουµένισσες είναι µια µακεδονίτικη νοστιµιά από πράσινες και κόκκινες πιπεριές ψηµένες στη θράκα, που στη συνέχεια ψιλοκόβονται και µαζί µε ώριµες ντοµάτες, σκόρδο, µαϊντανό και ελαιόλαδο σιγοβράζουν για να δέσουν. Συνοδεύουν ψητά κρέατα και ζυµαρικά, €5/180 γρ. (ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ).
  7. Αγρια κρίταµα από την Παλαιοχώρα των Χανίων, φυλαγµένα σε αλατόνερο µε ξίδι, χωρίς συντηρητικά. Σερβίρονται στραγγισµένα µε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε βραστές σαλάτες ή σκέτα ως µεζές για τσίπουρο, €19,50/κιλό (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ).
  8. Φασόλια µαυροµάτικα µε ταχίνι, από τη Φιλύρα. Τέλεια βρασµένα, µε ελαφρώς πικάντικη σάλτσα, από την οποία ξεπηδούν γευστικές εκπλήξεις από λεπτοκοµµένες πιπεριές, ξερό κόλιαντρο, κόκκους πράσινου πιπεριού, αγγουράκι τουρσί και κάππαρη, €3,80/180 γρ. (BOX GOURMET).
  9. Η συκοµαΐδα, φτιαγµένη από ξερά σύκα, µπαχαρικά, φλούδα πορτοκαλιού και σταφύλια, κοµµένη σε λεπτές φέτες, προστίθεται σε πράσινες σαλάτες µε βινεγκρέτ ροδιού ή σερβίρεται σκέτη µε πικάντικα τυριά για να µετριάσει και να ισορροπήσει την αψάδα τους, €4,50 (ΑΡΑΠΙΑΝ).
  10. Κριτσίνια Σερεάλια από καλαµποκάλευρο, πάπρικα και λιαστή ντοµάτα. Η πικάντικη γεύση τους ταιριάζει σε τυριά µε έντονη προσωπικότητα, €3,20/300 γρ. (BOX GOURMET).
  11. Τσάτνεϊ από δαµάσκηνα και µπαχαρικά, µπαλσάµικο, κρεµµύδια και ζάχαρη από τη Γεωδή. Γλυκιά, πικάντικη σάλτσα, αρκετά πυκνόρρευστη, ιδανική για µπρουσκέτες. Αναδεικνύει τη γεύση των τυριών και των αλλαντικών, €3,85 /180 γρ. (ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ).

Οινικές προτάσεις

Για τα αντιπάστι θα διαλέγαµε ένα αφρώδες ροζέ ή µια Ντεµπίνα που έχουν υψηλή οξύτητα και µπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα ξιδάτα και πικάντικα ορεκτικά.