Μου αρέσει όταν από το εξώφυλλο του βιβλίου, ο συγγραφέας σε κατατοπίζει για το «ψητό» που θα σερβίρει στη συνέχεια των σελίδων του. Ο Michael Pollan δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατατοπιστικός όσον αφορά στο καινούργιο του βιβλίο, Διατροφή: Μύθοι και προπαγάνδα. Ψυχανεμίστηκα εξαρχής τι θα επακολουθήσει. Με τι καταπιάνεται δηλαδή αυτός ο πρώην καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τακτικός αρθρογράφος του New York Times Magazine.

Ο Pollan, λοιπόν, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας, με μια φήμη που την οφείλει στις προοδευτικές απόψεις του γύρω από τη διατροφή, μας παίρνει από το χέρι και μας συστήνει σε ένα άλλο διατροφικό σύμπαν, πλούσιο σε μύθους και προπαγάνδες. Αποδόμει έναν προς έναν τους μύθους των δογματικών διατροφολόγων, δίνοντάς μας επιστημονικά επιχειρήματα κανονικής αλλά ταυτόχρονα έξυπνης διατροφής.

Προτείνει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διατροφής, που βασίζεται στην παράδοση και την οικολογία, έναν τρόπο που μας βοηθά να ξεφύγουμε από τη δυτική διατροφή και, κατά συνέπεια, από τις περισσότερες χρόνιες νόσους που αυτή προκαλεί. Οι συμβουλές όπως «μην τρως τίποτα που η προγιαγιά σου δε θα αναγνώριζε ως φαγητό», «απόφευγε τα τρόφιμα εκείνα που οι παρασκευαστές τους ισχυρίζονται πως είναι υγιεινά» και «βγες από το σούπερ μάρκετ το συντομότερο δυνατόν», συνθέτουν ένα πολύ σοβαρό μανιφέστο, δοσμένο με φρέσκιες, ξεκάθαρες και ενίοτε χιουμοριστικές πινελιές.

Το βιβλίο «Διατροφή: Μύθοι και προπαγάνδα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.