Ισως το πιο συγκλονιστικό βιβλίο γαστρονομικού περιεχομένου που κυκλοφόρησε τον τελευταίο χρόνο. Γραμμένο με πολύ αγάπη κι επιμελημένο με την γνώση και την πείρα της γραφίστριας Λίλας Παλαιολόγου και του Βαγγέλη Πελέκη, συζύγου και συνεργάτη της.

Η Λίλα είναι κόρη των ιδιοκτητών του εστιατορίου Balthazar κατά την πρώτη του περίοδο (1973-1983), Νίκου Παλαιολόγου και της συγγραφέως Καίης Τσιτσέλη. Στα χέρια της έφτασε ένα πολύτιμο υλικό, «κούτες ολόκληρες γεμάτες παλιά τετράδια, βιβλία, δαχτυλογραφημένες κάρτες αποδελτίωσης, κιτρινισμένα αποκόμματα από ξένα περιοδικά του ’60 και ’70, φωτογραφίες, αρνητικά, ένας ολόκληρος κόσμος».

Οσο ζούσε ο Νίκος Παλαιολόγος ξεχώρισε χάριν της έκδοσης τις πιο πετυχημένες συνταγές. Στη συνέχεια οι συνταγές μπήκαν στην διαδικασία της μετατροπής τους σε οικιακές ρετσέτες με άλλα μέτρα και χρειάστηκε ετών διαδικασία με αλλεπάλληλες δοκιμές για να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα και την «εποχή Balthazar».

Ευτυχώς το υλικό έπεσε στα κατάλληλα χέρια κι έτσι το βιβλίο ακτινοβολεί την αγάπη για τη μαγειρική μιας οικογένειας που αντιμετωπίζει ακόμα και την προετοιμασία του πιάτου για το καθημερινό τραπέζι σαν γιορτή. Το ‘χουν βέβαια αυτό το χούι όσοι αγαπούν να μαγειρεύουν κι ακόμα περισσότερο όσοι αγαπούν να μοιράζονται με φίλους, τα όμορφα γεύματα που ετοιμάζουν.

Εχοντας απολαύσει νοστιμότατες στιγμές δημιουργίας και ωραιότατα τραπεζώματα, ίσως θα ‘πρεπε να είμαι φειδωλός στα λόγια, μιας κι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπερβάλω. Πιθανόν όμως τα δικά μου λόγια είναι περιττά.

Το βιβλίο καταγράφει μια εξαιρετική πορεία, ανάλογη με τη φήμη του εστιατορίου και της περιόδου που αναφέρεται, μοσχοβολά Ελλάδα και όμορφα χρόνια, πολιτισμό, γευστικά ταξίδια, παιχνίδια, τέχνη και ωραίους ανθρώπους που σηματοδοτούν ένα λαμπρό χτες. Κυρίως όμως αυτό που εμένα με ενθουσίασε είναι ότι το Balthazar υπήρξε στα χρόνια του μια κοιτίδα πολιτισμού, κι όχι απλά μια γιάφκα μυημένων της γεύσης και της ευζωίας.

Ο αναγνώστης μπορεί αύριο κιόλας να έχει μια από πρώτο χέρι άποψη, αφού το βιβλίο εγκαταλείπει προσωρινά τα ράφια των βιβλιοπωλείων και βγαίνει στους δρόμους. Με ορμητήριο τη γκαλερί Bernier/Eliades θα συναντήσει στον δρόμο, τον κόσμο τον απλό, έλληνες και μετανάστες, ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης, της γεύσης και τον ίδιο τον δήμαρχο της Αθήνας.

-Παρόντες από τα παλιά ο Ακριθάκης, ο Ξενάκης, ο Γαΐτης, ο Τσαρούχης,

-Παρόντες ο Δημήτρης Ποταμιάνος, ο Νίκος Ξυδάκης, η Κατερίνα Σχινά, ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Ηλίας Υδραίος, ο Αντώνης Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Καμίνης, ο Ηλίας Μπόβαλης, η Εύη Χατζόγλου,

Ολοι μαζί θα προσπαθήσουν να δώσουν μια νότα ομορφιάς στην Αθήνα, θα μαγειρέψουν στο δρόμο, θα μιλήσουν και θα θυμηθούν γεύσεις και πρόσωπα, συνταγές και εποχές.

Η εκδήλωση έχει άρωμα Μυκόνου αφού οι συντελεστές είχαν κι έχουν την ρίζα και την κατοικία τους εκεί γι’ αυτό και το κέρασμα στην εκδήλωση θα ‘ναι με τα κρασιά του κτήματος Ξυδάκη, ερασιτέχνη οινοποιού και καλλιεργητή από τη Μύκονο.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2010 από τις εκδόσεις Ιστός (σελίδες 326), παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί Bernier/Eliades οδός Επταχάλκου 11 του Θησείου. Εκεί θα εκτεθούν και έργα από τη συλλογή του Balthazar, ενώ τα μαγειρέματα θα γίνουν στο δρόμο το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής.

{{{ map }}}