Υποψηφιότητες 2016

Food Blog Awards News

Κριτική Επιτροπή

Judge Name

Ιωάννα Σουφλέρη

Judge Name

Μελίσσα Στοΐλη

Judge Name

Κέλλυ Σώκου

Judge Name

Νατάσα Μωράκη

Ζεστό ψωμί με σπιτικό βούτυρο και γεμιστές καραβίδες στον φούρνο (ψαρεμένες στον Φαρσαλίτη ποταμό) είναι οι πρώτες γευστικές αναμνήσεις της Ιωάννας Σουφλέρη. Είχε δικό της παρτέρι λαχανικών από τα 5 και στα 14 μαγείρεψε το πρώτο της φαγητό, ντολμάδες με αμπελόφυλλα, αλλά ξέχασε να βάλει αλάτι! Από τα 18 μαγείρευε για την παρέα: εισήγαγε τους Άγγλους στη μεσογειακή διατροφή με bean soup (φασολάδα!) και σέρβιρε στους Έλληνες της αλλοδαπής τον τραχανά που δεν ήξεραν (ή δεν ήθελαν να ξέρουν…). Στο Παρίσι ανακάλυψε την υψηλή γαστρονομία και την περί του φαγητού φιλολογία. Είναι μανιώδης συλλέκτρια βιβλίων μαγειρικής και δεν έχει επιστρέψει ποτέ από ταξίδι χωρίς να φέρει πίσω κάτι φαγώσιμο. Μελέτησε τη βιολογία και βρίσκει ότι η κουζίνα μοιάζει με πάγκο εργαστηρίου. Τα τελευταία τρία χρόνια διευθύνει το “Gourmet” με απώτερο στόχο να βλέπει τις συνταγές πριν απ’ όλους!
Κάπου ανάμεσα στο ναπολιτάνικο ραγού που έβλεπε να μαγειρεύει η Σοφία Λόρεν στο «Χτες, Σήμερα, Αύριο», στην περιγραφή ενός κρυστάλλινου ποτηριού με sherry που κρατούσε ο Ηρακλής Πουαρό και στους μεζέδες που δοκίμαζε η ίδια σε τσιπουράδικα και ταβέρνες, κατάλαβε πως ο υλικός πολιτισμός ασκεί μεγάλη γοητεία επάνω της και αφέθηκε στις απολαύσεις και την ιστορία της γαστρονομίας. Θεωρεί ύψιστες απολαύσεις το αγουρόλαδο και την ελαφρώς πιπεράτη φέτα, τα παστά ψαράκια με ούζο, τα αφράτα σουτζουκάκια, τα μελωμένα γεμιστά, τα ξεροψημένα σιμίτικα κουλούρια, τις εκμαυλιστικές μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης, το σύγκλινο της Μάνης, τα τυριά της Νάξου. Ως αρχισυντάκτρια του περιοδικού «ΒΗΜΑgourmet» έχει άλλοθι για να ασχολείται με τη γεύση ολημερίς και ολονυχτίς, και η αγάπη της για τα αστυνομικά μυστήρια τής επιτρέπει να καταγράφει την καταγωγή, τις επιρροές και την κοινωνική επίδραση εμβληματικών πιάτων.
Το κοριτσάκι που έφτιαχνε χειροποίητα περιοδικά και σχολικές εφημερίδες από τα 10 του μεγάλωσε. Μετά από ένα πτυχίο στη Φιλοσοφία και ένα μεταπτυχιακό στις Νεοελληνικές Σπουδές, ο δρόμος θα την οδηγούσε και πάλι στα περιοδικά. Σύντομα θα διαπίστωνε ότι αυτή η δουλειά θα την εξέθετε ανεπανόρθωτα μέσω των κειμένων της. Γι’ αυτό όμως συνεχίζει. Εδώ και 15 χρόνια που εργάζεται στον χώρο ως συντάκτρια, επιμελήτρια κειμένων και αρχισυντάκτρια, εξακολουθεί να πιστεύει στη δύναμη του περιεχομένου και να θαυμάζει όσους το έχουν, το δημιουργούν και το κατακτούν. Επιμελήτρια ύλης τα τελευταία τρία χρόνια στο περιοδικό γεύσης του «Βήματος» και μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού, έμαθε να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων, να αγαπάει το υγιεινό αλλά απαραίτητα νόστιμο φαγητό και να προβάλλει τη σημασία του. Μέλος και η ίδια της μεγάλης κοινότητας των bloggers (aka 31ebdomades) περνάει τον ελεύθερο χρόνο της «μπλογκάροντας» και προσπαθώντας να προσφέρει μέσω αυτού όσα έλειψαν σε εκείνη.
Αν και σπούδασε οικονομικά και στατιστική, η Νατάσα Μωράκη δεν αγάπησε ποτέ αυτού του είδους τα μαγειρέματα. Αντίθετα, διασκεδάζει αφάνταστα το μαγείρεμα με τις λέξεις και γεύεται με ενδιαφέρον ό,τι κοχλάζει στο τσουκάλι. Εδώ και δέκα χρόνια μεταφράζει και επιμελείται κείμενα κυρίως γαστρονομικά, ενώ τον τελευταίο χρόνο γράφει και η ίδια στο περιοδικό “The Foodie”. Ανάμεσα στις δουλειές της είναι η μετάφραση του βιβλίου «Μοριακή γαστρονομία• κατσαρόλες και δοκιμαστικοί σωλήνες» του Herve This (Πατάκης 2008) και η επιμέλεια των βιβλίων του κριτικού εστιατορίων Επίκουρου, «Νέα Ελληνική Κουζίνα» (Ίκαρος 2012) και «Η Γεύση της Μνήμης» (Ίκαρος 2014), όπως και η επιμέλεια των μεταφράσεων στη σειρά «Γαστρονομία και Σκέψη» των εκδόσεων Πολύτροπον, της οποίας υπεύθυνος ήταν ο Επίκουρος.

Καλώς ήρθατε! Το "ΒΗΜΑGourmet" ανακοινώνει τη συνέχιση των Food Blog Awards για δεύτερη χρονιά!

Στη θαυμαστή εποχή του διαδικτύου, καθώς το food blogging κερδίζει συνεχώς έδαφος, το περιοδικό γεύσης του Βήματος εξακολουθεί να στηρίζει την αξιέπαινη προσπάθεια των ελλήνων food bloggers. Μετά τον πρώτο επιτυχημένο διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων από αυτούς που διεξήχθη την περασμένη χρονιά, συνεχίζουμε και φέτος με τα δεύτερα FOOD BLOG AWARDS
FOOD BLOG AWARDS 2016 λοιπόν για όσους μαγειρεύουν, πειραματίζονται και ποστάρουν στις δικές τους ιστοσελίδες.
Οι φιναλίστ, 32 bloggers που διαγωνίζονται σε 7 κατηγορίες, αφού αξιολογήθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από την κριτική επιτροπή, περιμένουν την ψήφο σας για να κερδίσουν το βραβείου κοινού.
Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις που θα κάνουν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, πάρτε ιδέες από την κουζίνα τους και ψηφίστε τον αγαπημένο σας, όταν σας δώσουμε το σήμα. Εσείς, οι αναγνώστες, θα αναδείξετε 7 νικητές, έναν σε κάθε κατηγορία, ενδεχομένως διαφορετικούς από εκείνους που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή. Ίσως και τους ίδιους. Για να δούμε, λοιπόν, έχουμε τα ίδια γούστα;

Καλή διαδικτυακή βόλτα, ευχόμαστε!!!

#vgfoodblogawards

#vgfoodblogawards16