To Xρηματιστήριο Αθηνών κέρδισε το στοίχημα για την ανάκτηση των 1.500 μονάδων επιταχύνοντας την ανοδική του δυναμική στο τέλος της συνεδρίασης.

Με αρωγό την ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών εν αναμονή της επίλυσης του ιρλανδικού προβλήματος που επανέφερε την αισιοδοξία στις αγορές και πιστοποιήθηκε αργότερα από το έντονα ανοδικό ξεκίνημα της Γουόλ Στριτ, η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώθηκε με το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Την αισιοδοξία στην εγχώρια αγορά «απελευθέρωσε» και η κατάθεση του προϋπολογισμού στον οποίο οι επενδυτές έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» αποβλέποντας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων.

Ο γενικός δείκτης πέρασε υψηλότερα των 1.490 μονάδων από ενωρίς και ξεπερνώντας τρείς φορές τις 1.500 μονάδες και καταγράφοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό στα τελευταία λεπτά στις 1.503,37 μονάδες, τερμάτισε στις 1.502,83 μονάδες με σημαντική άνοδο 2,60%.

Στην ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς πρωτοστάτησε ο ΟΤΕ όπου οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν τη διάθεση επί πλέον ποσοστού από το ελληνικό δημόσιο στην Deutsche Telekom. Το ιδιαίτερα αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκτόξευσε την τιμή του τίτλου κατά 9,92% υψηλότερα στα 6,87 ευρώ ανεβάζοντας τη συνολική του απόδοση από την αρχή του μηνός σε ποσοστό 21,16%. Αξίζει να αναφερθεί ότι ταυτόχρονα ο η μετοχή του ΟΤΕ συμπλήρωσε 11 ανοδικές στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επανήλθε στις τράπεζες όπου ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,66% ύστερα από απώλειες ύψους 5,67% που είχε σημειώσει στο προηγούμενο τριήμερο.

Η αναθέρμανση των προσδοκιών δεν περιορίσθηκε μόνο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ο δείκτης της οποίας ενισχύθηκε κατά 2,85%, αλλά διαχύθηκε και στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς ωθώντας υψηλότερα κατά 1,11% και 1,05% αντίστοιχα τους δείκτες FTSE40 και FTSE80.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 98,76 εκατ. ευρώ και σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται επί πλέον 12,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ το ένα πέμπτο αυτού καλύφθηκε από τις συναλλαγές στον ΟΤΕ συνολικής αξίας 21,19 εκατ. ευρώ που τον έφεραν στην πρώτη θέση στης σχετικής κατάταξης.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 113 ανοδικές μετοχές, 47 καθοδικές και 126 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 78 δεν έκαναν καμία πράξη.