Την Τετάρτη 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δωρεάν μάθημα μαγειρικής στην κουζίνα του ΒΗΜΑGOURMET. Χορηγός αυτή τη φορά ήταν η εταιρεία οικιακών ειδών Rockwell με τη συμμετοχή της ΚΑΙ Japan, εταιρείας με είδη κοπής. Κατά τη διάρκεια ενός απολαυστικού τετράωρου, οι 20 τυχεροί αναγνώστες που κληρώθηκαν να παρακολουθήσουν, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά και τις τεχνικές μαγειρέματος ψαριών και θαλασσινών από τον ταλαντούχο σεφ Στέλιο Μαστοράκο και την ομάδα του. Μαγειρέψαμε σολομό μαρινέ, παέγια θαλασσινών και λαβράκι γεμιστό και τα γευτήκαμε σε μια κουζίνα γεμάτη αρώματα και ειλικρινή ενθουσιασμό! Φεύγοντας, οι συμμετέχοντες πήραν δώρο ένα pealer λαχανικών από την χορηγό εταιρεία και ένα ακόμη δώρο-έκπληξη από το περιοδικό.

Γεμιστό λαβράκι με αρωματικά χόρτα

Υλικά

1 μέτριο λαβράκι

1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

30 γρ. μαραθόσπορο

10 ml oύζο

100 ml ελαιόλαδο

300 γρ. λάπαθα, χονδροκομμένο

300 γρ. σπανάκι, χονδροκομμένο

100 γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

100 γρ. καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα χορταρικά. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό. Προσθέτουμε τον μισό μαραθόσπορο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.

Ταυτόχρονα καθαρίζουμε το ψάρι. Το ανοίγουμε από την πλάτη και προσεκτικά αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια. Στήνουμε το ψάρι όρθιο με την πλάτη προς τα πάνω, το γεμίζουμε με το μείγμα των χορταρικών, σκεπάζουμε με τις φέτες του λεμονιού ρίχνουμε από πάνω τον υπόλοιπο μαραθόσπορο και τέλος βρέχουμε το ψάρι με το ούζο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 220 οC.

Το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα.

Ισπανική παραδοσιακή παέγια

Υλικά

15 μύδια, πλυμένα και καθαρισμένα

12 γαρίδες Νο 2, καθαρισμένες

200 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, σε μέτριους κύβους

200 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, σε λωρίδες

2 καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

4 φέτες χαμόν Serrano

250 γρ. κίτρινο ρύζι (αμερικάνικο)

125 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μικρή ντομάτα, ξεφλουδισμένη και λιωμένη

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνης

125 ml λευκό κρασί

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

90 γρ. τσορίθο

πιπέρι καγιέν

10 ίνες κρόκο Κοζάνης

500 ml ζωμό κότας

50 γρ. αρακά

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το κρασί και τα 2/3 του κρεμμυδιού. Προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Τα αποσύρουμε, πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει και σουρώνουμε τα υπόλοιπα. Κρατάμε τον ζωμό.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε άλλη κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι προσθέτοντας το υπόλοιπο κρεμμύδι, το χαμόν, το σκόρδο, την πιπεριά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, το τσορίθο και το πιπέρι καγιέν. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτοντας τον ζωμό από τα μύδια και τέλος το ρύζι, ενώ ανακατεύουμε.

Διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης στον ζεστό ζωμό κότας και τον ρίχνουμε στο μείγμα του ρυζιού. Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για 15 λεπτά χωρίς πλέον να ανακατεύουμε.

Βάζουμε τον αρακά, τις γαρίδες, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα καλαμάρια επάνω στο ρύζι. Τα πιέζουμε προς τα κάτω, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Βάζουμε τα μύδια για 2-3 λεπτά να ζεσταθούν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε την παέγια για άλλα 2-3 λεπτά να ξεκουραστεί χωρίς καπάκι και τέλος γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.

Σαλάτα με σολομό μαρινέ

Υλικά

Για τον σολομό

1,5 κιλό σολομό φιλέτο χωρίς τα κόκαλα και το δέρμα

75 γρ. αλάτι

75 γρ. ζάχαρη

40 ml ούζο

100 γρ. φινόκιο, σε λεπτές φέτες

20 γρ. μαραθόσπορο, σπασμένο

½ λεμόνι, σε λεπτές φέτες

½ λάιμ, σε λεπτές φέτες

15 γρ. πιπέρι, χονδροσπασμένο

30 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο

Για τη σαλάτα

Ποικιλία πράσινων σαλατικών της αρεσκείας μας (λόλα κόκκινη, πράσινη, άισμπεργκ κ.λπ.)

φύλλα δυόσμου

ρόκα

Για το ντρέσινγκ

150 γρ. γιαούρτι

10 ml χυμό λάιμ

10 ml χυμό λεμονιού

ξύσμα από ½ λάιμ

ξύσμα από 1/2 λεμόνι

50 ml γάλα

Για διακόσμηση

κόκκους κόκκινου πιπεριού

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ. Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης αρκετά μεγάλο, ώστε να τυλίξει τον σολομό.

Βάζουμε τη μισή μαρινάδα στη μεμβράνη και τοποθετούμε πάνω της τον σολομό με τη μεριά που βρισκόταν η πέτσα προς τα κάτω (υπάρχει χαρακτηριστική γκρι γραμμή). Απλώνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα στον σολομό και τυλίγουμε σφιχτά με τη μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες.

Ξετυλίγουμε τον σολομό και τον ξεπλένουμε με άφθονο νερό ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα της μαρινάδας. Στεγνώνουμε καλά και τον συντηρούμε κλεισμένο αεροστεγώς στο ψυγείο.

Για να τον σερβίρουμε, τον κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5 εκ. και τις βάζουμε πάνω στη σαλάτα την οποία έχουμε βάλει σε μια πιατέλα.

Τέλος, βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά . Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε με τους κόκκους του πιπεριού.