Ζεστή, νόστιµη και εύκολη

Για την κολοκυθόσουπα

  • 30 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. κρεµµύδια, κοµµένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι
  • 150 γρ. πράσινο µήλο, ψιλοκοµµένο
  • 1 κιλό κολοκύθα, κοµµένη σε µεγάλα κοµµάτια
  • 450 ml ζωµός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου)
  • 40 γρ. ζάχαρη, µαύρη
  • 50 ml κρέµα γάλακτος
  • 15 ml ξίδι από µηλίτη

Για τις μπρουσκέτες

  • 20 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωµί, χονδροκοµµένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κοµµένη στη µέση
  • 4 φέτες προσούτο
  • 100 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο µπλε τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κολοκυθόσουπα

Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα κρεµµύδια, αλατίζουµε και σοτάρουµε ελαφρώς µέχρι να µαλακώσουν.

Προσθέτουµε το µήλο και την κολοκύθα, αλατίζουµε και ανακατεύουµε µέχρι να αρχίσει να µαλακώνει η κολοκύθα. Ρίχνουµε τον ζωµό και τη ζάχαρη, αφήνουµε να πάρουν µια βράση και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Αλατίζουµε ξανά και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσει πολύ καλά η κολοκύθα.

Ρίχνουµε την κρέµα γάλακτος και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ακόµη. Προσθέτουµε το ξίδι και αλατίζουµε, αν χρειάζεται. Περνάµε τη σούπα από το multi. Αν δεν πρόκειται να τη σερβίρουµε αµέσως, τη διατηρούµε στο ψυγείο.

Mπρουσκέτες

Αλείφουµε µε ελαιόλαδο τις φέτες του ψωµιού µε ένα πινέλο. Τρίβουµε απαλά το σκόρδο – µε την κοµµένη πλευρά – πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωµά του διακριτικά.

Τοποθετούµε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουµε στο γκριλ του φούρνου µέχρι να πάρουν χρώµα και να σχηµατιστεί κρούστα στην επάνω πλευρά τους. Τις βγάζουµε από τον φούρνο και τις αφήνουµε να κρυώσουν.

Βάζουµε επάνω σε κάθε φέτα ψηµένου ψωµιού το προσούτο και από πάνω µοιράζουµε την γκοργκοντζόλα. Ψήνουµε για 2 λεπτά ακόµη µέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.