Ιδανικό για δώρο, το ηµερολόγιο αυτό έχει και µία επιπλέον χρησιµότητα: απαντά στο ερώτηµα «Τι να µαγειρέψω σήµερα;».

«Αγίων εδέσµατα – 120 Παραδοσιακές συνταγές από το ορθόδοξο εορτολόγιο» και «Αγίων εδέσµατα – Ηµερολόγιο 2013»

Σοφία Σουλή (εκδ. Μύρτος)

Γνωρίζουµε, άραγε, τι µαγειρεύουν τις ηµέρες των Χριστουγέννων στη Ρόδο, στην Κοζάνη, στην Ηπειρο ή στη Λέρο; Και δεν εννοώ γαλοπούλα ή χοιρινό, κουραµπιέδες και µελοµακάρονα. Αναφέροµαι στα κοζανίτικα γιαπράκια, στο γεµιστό κοτόπουλο µε λουκούµι της Ρόδου, στα µπάµπου της Θράκης κ.ά.

Διότι, όσο πιο πολύ αποµακρύνεσαι από τις πόλεις και κατευθύνεσαι προς τα χωριά, τόσο περισσότερο νιώθεις το πάντρεµα της χριστιανικής λατρείας µε τα λαϊκά έθιµα που τελικά υπάρχει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η δηµοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Σουλή έκανε µια εκτεταµένη έρευνα, την οποία παρουσίασε στο ελληνικό κοινό µε το βιβλίο της «Αγίων εδέσµατα – 120 Παραδοσιακές συνταγές από το ορθόδοξο εορτολόγιο», µε στόχο να θυµίσει στους παλαιότερους και να µάθει στους νεότερους σπιτικές συνταγές τις οποίες µαγειρεύουν σε διάφορες περιοχές της πατρίδας µας τις γιορτινές ηµέρες.

Πενήντα τρεις από τις συνταγές του βιβλίου θα βρούµε και στο «Ηµερολόγιο 2013 – Αγίων εδέσµατα», ένα τυπικό κατά τα άλλα ηµερολόγιο. Κανταΐφι από τη Ρόδο για τις Απόκριες, κολοκυθόπιτα από την Ηλεία για τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, θρακιώτικη ρυζόπιτα για του Αγίου Δηµητρίου.

Η Σοφία Σουλή έχει γράψει µέχρι σήµερα περισσότερα από 18 βιβλία σχετικά µε τη λαογραφία και τη γαστρονοµία και έχει τιµηθεί δύο φορές µε το βραβείο Gourmand. Τα βραβεία Gourmand είναι ένας διεθνής θεσµός, κάτι σαν τα Oσκαρ της γεύσης και του κρασιού, που καθιερώθηκε πριν από 12 χρόνια, στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, µε σκοπό να επιβραβεύει όσους «µαγειρεύουν και πίνουν µέσα από τις λέξεις».