Το πλιγούρι πήρε τη θέση του ρυζιού και διεκδικεί για τη γέµιση αυτή έναν έθνικ χαρακτήρα ανατολίτικης προέλευσης.

Υλικά (για 8-10 άτοµα)

  • τα εντόσθια µιας γαλοπούλας 3-4 κιλών100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, τριµµένες
  • 100 γρ. πράσο, ψιλοκοµµένο
  • 100 γρ. κόκκινες πιπεριές, ψιλοκοµµένες
  • 150 γρ. πλιγούρι
  • 2 κ.γ. ντοµάτα, συµπυκνωµένη
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 250 γρ. κάστανα, βρασµένα, ξεφλουδισµένα και κοµµένα
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 150 ml νερό αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κλωνάρι φρέσκου θυµαριού
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη
  • 40 γρ. µουστάρδα µε σιναπόσπορους

Εκτέλεση

Πλένουµε και κόβουµε σε κοµµάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Τα σοτάρουµε σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, µε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές. Ρίχνουµε το πλιγούρι και την ντοµάτα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για µερικά λεπτά ακόµη. Σβήνουµε µε το κρασί.

Προσθέτουµε τα κάστανα, το κουκουνάρι και το νερό και αφήνουµε το µείγµα να βράσει µέχρι να πιει όλα τα υγρά. Δοκιµάζουµε τη γεύση και προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και στο τέλος το φρέσκο θυµάρι. Λίγο προτού γεµίσουµε µε το µείγµα τη γαλοπούλα, ρίχνουµε το τριµµένο τυρί και τη µουστάρδα και ανακατεύουµε απαλά.