Mπορεί η αδιαφορία κάποιου χαµηλόβαθµου διπλωµάτη για το τι τρώει και τι δεν τρώει ο πρωθυπουργός της χώρας του και η απροσεξία κάποιου αρµόδιου της Εθιµοτυπίας να υπονοµεύσει τις σχέσεις δύο κρατών και τη λεγόµενη χηµεία µεταξύ δύο πολιτικών προσωπικοτήτων; Ναι, παραλίγο να συµβεί και ήµουν παρών στο γεγονός που την προκάλεσε.

Κάποτε στην Αµερική

Τον Νοέµβριο του 1971 ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον παρέθεσε επίσηµο γεύµα προς τιµήν της Ιντιρα Γκάντι, η οποία ερχόταν στην Ουάσιγκτον ύστερα από απουσία πέντε και πλέον χρόνων. Οι σχέσεις των δύο κρατών δεν ήταν καλές, παρ’ όλο που η Αµερική υποστήριξε την Ινδία στη διένεξή της µε την Κίνα, και ο Νίξον ήθελε να δηµιουργήσει αυτό που οι διπλωµάτες αποκαλούν «ατµόσφαιρα», ώστε να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος µε την Ινδία.

Ο Νίξον και η Γκάντι εισήλθαν µαζί στην αίθουσα του γεύµατος, κάθησαν ο ένας απέναντι στον άλλον, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, τα απαραίτητα λουλούδια µπροστά τους, επάνω στο τραπέζι, δίνοντας όπως πάντα την ευκαιρία στους επισήµους να αποφεύγουν τις πολλές συζητήσεις – αντάλλαξαν µόνο κάποιες τυπικές κουβέντες. Αµέσως έφτασε η διµοιρία των γκαρσονιών και άρχισε να σερβίρει ταυτόχρονα την Γκάντι και τον Νίξον. Το πρώτο πιάτο ήταν κάτι τυροπιτάκια γαλλικής κουζίνας, αρωµατισµένα µε ροδόνερο και κανέλα. Ακολούθησε πιάτο µε στήθος γαλοπούλας, γεµιστό µε διάφορα αρωµατικά χορταρικά, που συνοδευόταν από βραστά σε βούτυρο σπαράγγια.

Φυσικά, υπήρχαν κρασιά Καλιφόρνιας – η Γκάντι, που δεν έπινε κρασί, είχε έναν χυµό στο ποτήρι της – και η πρόποση πριν από την πραλίνα που έκλεισε το µενού έγινε µε την αγαπηµένη του Λευκού Οίκου σαµπάνια Bollinger.

Ευχαριστώ, δεν θα πάρω
Καθόµουν αρκετά µακριά από τους Νίξον και Γκάντι και δεν αντιλήφθηκα κάτι που είχε εξοργίσει τον αµερικανό πρόεδρο. Το έµαθα αργότερα, όταν έγινε το θέµα το οποίο συζητήθηκε από όλους στην αίθουσα που χρησίµευε ως καπνιστήριο – εξακολουθεί να λέγεται έτσι, παρ’ όλο που στον Λευκό Οίκο απαγορεύεται, από εποχής Κλίντον, το κάπνισµα.

Η Ιντιρα Γκάντι δεν έβαλε µπουκιά στο στόµα της! Ούτε τα τυροπιτάκια δοκίµασε ούτε τη γεµιστή γαλοπούλα µε τα σπαράγγια άγγιξε! Είχε έντονη αποστροφή και αναφυλαξία απέναντι σε καθετί αρωµατικό. Καθώς τα πρώτα είχαν ροδόνερο και η γέµιση της γαλοπούλας είχε δυόσµο, µάραθο, σέλινο κτλ. η πρωθυπουργός της Ινδίας δεν άγγιξε τίποτε. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τη θέση του οικοδεσπότη.

Να βρεθεί ο ένοχος
Εγιναν, φυσικά, ανακρίσεις. Οπως µάθαµε, ο Λευκός Οίκος εγκαίρως είχε ζητήσει από την ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να ενηµερωθεί αν υπήρχε «κάτι το οποίο θα έπρεπε να αποφευχθεί» κατά το επίσηµο γεύµα προς τιµήν της υψηλής προσκεκληµένης. Αγνωστο για ποιον λόγο, στην πρεσβεία το ζήτηµα χειρίστηκε ένας χαµηλόβαθµος, ο οποίος ενηµέρωσε την προεδρική Εθιµοτυπία ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Ετσι, το µενού ήταν της απολύτου επιλογής του Λευκού Οίκου, όπου κάποιος αξιωµατούχος υπενθύµισε ότι στην Ινδία αγαπούν τα αρώµατα.

Εποµένως, ένα µενού µε αρωµατισµένα φαγητά θα ήταν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την ινδή πρωθυπουργό. Με την πρώτη ευκαιρία δόθηκαν εξηγήσεις, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν διαταράχτηκαν – αλλά η Ιντιρα Γκάντι έφυγε νηστική από το επίσηµο γεύµα στον Λευκό Οίκο προς τιµήν της.