Υλικά (για 2 άτοµα)

Για τα μανιτάρια

    250 γρ. µανιτάρια, σε φέτες ή λωρίδες
    3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
    1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
    1 κ.γ. πάπρικα
    80 ml λευκό ξηρό κρασί ή βερµούτ
    2 γεµάτες κ.σ. γιαούρτι
    1 κ.γ. µουστάρδα, απαλή
    3 κ.σ. κρέµα γάλακτος, 15% λιπαρά
    αλάτι και πιπέρι
    2 κ.σ. µαϊντανός ψιλοκοµµένος
    1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)

    Για τον πουρέ πατάτας

    4-5 βραστές πατάτες

    2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα

    αλάτι

    λίγο από το ζεστό νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες

    ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο

    λίγο φρέσκο θυµάρι

    Διαδικασία

    Μανιτάρια: Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουµε τα µανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, µέχρι να χρυσίσουν. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το σκόρδο, την πάπρικα και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για λίγο να εξατμισθεί και σκεπάζουµε το τηγάνι για να βγάλουν τα υγρά τους.

    Σε ένα µπολ ανακατεύουµε το γιαούρτι, τη µουστάρδα, την κρέµα γάλακτος και το αλατοπίπερο. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Χρησιµοποιούµε ζεστό νερό για να έρθουν τα υλικά σε θερµοκρασία περιβάλλοντος αν τα έχουµε µόλις βγάλει από το ψυγείο. Προσθέτουµε την κρέµα στα µανιτάρια και αφήνουµε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

    Πουρές πατάτας: Ξεφλουδίζουµε τις πατάτες και τις λιώνουµε µε ένα πιρούνι. Προσθέτουµε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς µε µια ξύλινη κουτάλα. Οσο προσθέτουµε το βραστό νερό ο πουρές αφρατεύει. Προσθέτουµε το ξύσµα λεµονιού και το θυµάρι. Σερβίρουµε προσθέτοντας το φρέσκο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και την καυτερή πιπεριά.

    Tip

    Αν χρησιμοποιήσουμε πλευρώτους και λευκά μανιτάρια, η σάλτσα θα γίνει πιο λευκή, ενώ αν βάλουμε πορτομπέλο, θα γίνει πιο σκούρα.