Δοκιµάστε την κλασική µανιταρόσουπα µε τη φρεσκάδα που δίνουν τα γλυκά µήλα και τη γεµάτη γεύση των φρέσκων κάστανων. Είναι ανάλαφρη και σερβίρεται µε γλασαρισµένες φέτες µήλου και ψητές φέτες λουκάνικου ή παστού κρέατος.

Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 ξερό κρεµµύδι, µέτριο, σε φέτες
  • 300 γρ. µανιτάρια λευκά, µικρά, ή πλευρώτους, ψιλοκοµµένα
  • 10 κάστανα ξεφλουδισµένα, σε κοµµάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
  • 150 γρ. γλυκά µήλα, κοµµένα σε κύβους
  • 500 ml ζωµός κοτόπουλου (σπιτικός, ψυγείου ή από βιολογικό κύβο)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 60 ml κρέµα γάλακτος, 15% λιπαρά, ή 1 χούφτα γλυκό τραχανά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1 Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 8 λεπτά. Προσθέτουµε τα µανιτάρια, τα κάστανα και το σκόρδο. Συνεχίζουµε το σοτάρισµα ανακατεύοντας για 6 λεπτά ακόµη. Προσθέτουµε τα µήλα, ανακατεύουµε, ρίχνουµε τον ζωµό, σκεπάζουµε και αφήνουµε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι, αν θέλουµε να ενισχύσουµε τη γεύση. Αν προτιµούµε κρεµώδη τη σούπα, προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος και σερβίρουµε. Αν επιλέξουµε τον τραχανά, θα πρέπει να συνεχίσουµε το βράσιµο σε χαµηλή φωτιά µε σκεπασµένη κατσαρόλα.

Πρόταση σερβιρίσµατος: Ψήνουµε σε τηγάνι λεπτοκοµµένες φέτες λουκάνικου και από τις δύο πλευρές, µέχρι να ροδίσουν. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουµε 3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και ψήνουµε λεπτοκοµµένες φέτες µήλου, πασπαλίζοντάς τες µε ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να γλασαριστούν. Σερβίρουµε τη σούπα µε τις φέτες µήλου και τα λουκάνικα προσθέτοντας και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Tips

  • Τα μήλα Γκαλά είναι εξαιρετικά σε αυτή τη σούπα. Τα υπόξινα μήλα, όπως τα Τζόναγκολντ, παρ’ότι αρωματικα, δίνουν ένα υπερβολικά ανάλαφρο αποτέλεσμα.
  • Αντί για μήλα, μπορούμε να βάλουμε πατάτες. Θα μας δώσουν μια πιο ανοιχτόχρωμη και πηχτή σούπα.