Αντικαθιστά με το παραπάνω το τυποποιημένο σάντουιτς του σχολείου και συνοδεύει γευστικά το μεσημεριανό τους.

Υλικά (για 2 φραντζόλες)
Για το ψωμί
1½ κύβος νωπής μαγιάς (περίπου 60 γρ.)
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 κιλό σκληρό αλεύρι, για ψωμί
1½ κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.
2 αβγά, χτυπημένα, σε θ.δ.
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ ποτήρι νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 6-8 λευκά μανιτάρια
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 120 ml έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση
Ψωμί: Τρίβουμε με τα δάχτυλα τη μαγιά μέσα στο γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε λεκάνη. Ρίχνουμε το βούτυρο και ενώνουμε τα υλικά τρίβοντας με τα δάχτυλα, ώστε να δημιουργηθεί μια ζύμη που θυμίζει υγρά ψίχουλα ή τραχανά. Σχηματίζουμε μια λακκούβα όπου ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά, τον χυμό λεμονιού και το γάλα με τη μαγιά και το νερό. Ζυμώνουμε καλά, ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Την ξαναβάζουμε στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας. Την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση: Σε ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5-6 λεπτά, ώστε να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Στόχος μας είναι η γέμιση να δέσει καλά και να μην έχει πολλά υγρά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Σύνθεση: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι της με τον πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι. Απλώνουμε τη γέμιση στο πρώτο κομμάτι της ζύμης, αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Σχηματίζουμε τη φραντζόλα με τα χέρια. Ομοίως φτιάχνουμε και τη δεύτερη φραντζόλα. Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε τις γεμιστές φραντζόλες για περίπου 50 λεπτά.