Το καλύτερο καρβέλι είναι αυτό που φτιάξατε µε τα χέρια σας. Νόστιµο, υγιεινό και τόσο απλό, που δεν θα το πιστεύετε.
Υλικά
(για 1 µεγάλο καρβέλι)
- 250 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 250 γρ. αλεύρι, µαλακό
- 500 γρ. αλεύρι, ολικής άλεσης, κρίθινο
- 100 γρ. προζύµι (από τον φούρνο) + 15 γρ. µαγιά ή 25 γρ. µαγιά νωπή
- 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 20 γρ. αλάτι
- 500 ml νερό
Εκτέλεση
1. Ρίχνουµε όλα τα υλικά σε µια λεκάνη ή στον κάδο του µίξερ και ζυµώνουµε καλά µε το χέρι ή σε µίξερ µε µπράτσο για 4 λεπτά σε χαµηλή ταχύτητα και έπειτα για ακόµη 4 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα. Αφήνουµε τη ζύµη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
2. Πλάθουµε ένα µεγάλο καρβέλι (ή 2 µικρότερα) και αφήνουµε να φουσκώσει σκεπασµένο µε καθαρή πετσέτα κουζίνας για περίπου 40 λεπτά.
3. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C. Χαράζουµε την επιφάνεια του καρβελιού µε µαχαίρι και πασπαλίζουµε µε αλεύρι. Βάζουµε στον φούρνο για 10 λεπτά και κατεβάζουµε τη θερµοκρασία στους 160°C. Ραντίζουµε το καρβέλι µε λίγο νερό για να κάνει καλύτερη κρούστα. Είναι έτοιµο σε περίπου 40 λεπτά.