Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 πρέζες αλάτι
1 κ.σ. νερό
Για τα μήλα

1.500 γρ. μήλα Γκόλντεν, ξεφλουδισμένα και καθαρισμένα, κομμένα σε τέταρτα
200 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο, αλατισμένο
Εκτέλεση
Ζύμη: Ετοιμάζουμε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη μπάλα ζύμης. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε με τα χέρια για λίγα δευτερόλεπτα. Την τυλίγουμε σε διάφανη πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Μήλα:
Την επομένη, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρυσό χρώμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC. Περιχύνουμε με την καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 25 εκ., φροντίζοντας να καλυφθεί όλος ο πάτος. Τοποθετούμε τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα με την καμπύλη προς τα κάτω και τα ψήνουμε για μία ώρα.


Σύνθεση:
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεπαγώσει. Με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 27 εκ. (2 εκατοστά μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας). Τοποθετούμε το φύλλο στο ψυγείο. Βγάζουμε τα μήλα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.

Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο και το απλώνουμε πάνω στα μήλα, γυρνώντας τις άκρες προς το εσωτερικό της φόρμας.

Ξαναβάζουμε τη μηλόπιτα στον φούρνο και την αφήνουμε να ψηθεί 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Σερβίρουμε τη μηλόπιτα ζεστή, μαζί με σαντιγί.
Tips
Αποφύγετε να δουλέψετε την τάρτα πολλή ώρα. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά, είναι έτοιμη.
Προτού απλώσετε τη ζύμη, διατηρήστε την στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα και όχι περισσότερο από 24 ώρες.