Οσο πιο βαθύ είναι το χρώμα της σάρκας της τόσο γλυκύτερη είναι η γεύση της. Χρησιμοποιήστε την σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, προσθέτοντας τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν, δηλαδή μοσχοκάρυδο, κανέλα, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο και τζίντζερ. Kόψτε την σε κομμάτια, ζεματίστε την για 2 λεπτά σε βραστό νερό και βάλτε την στην κατάψυξη για μήνες.
Σούπα
Σε 1½ λίτρο ζωμό κρέατος βράζουμε 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους, 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο, 3 πατάτες, μέτριες, και 2 καρότα, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τα λαχανικά, τα περνάμε από το multi και τα ενώνουμε με τον ζωμό. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι, 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Πίτα γλυκιά
Βράζουμε σε άφθονο νερό 500 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια. Σουρώνουμε, την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και την ανακατεύουμε με 1 φλ. καρύδια, χοντροκομμένα, ½ κ.γ. κανέλα, ½ φλ. ζάχαρη και 2/3 φλ. σταφίδα, ξανθή. Σε πυρέξ στρώνουμε 4 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα, απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C μέχρι να ροδίσει.
Σαλάτα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35 λεπτά, 350 γρ. κολοκύθα σε μικρά κομμάτια που έχουμε αλατοπιπερώσει και περιχύσει με 2 κ.σ. σησαμέλαιο. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 ροδέλες κατσικίσιο τυρί. Βάζουμε σε σαλατιέρα την κολοκύθα και περιχύνουμε με λίγο σησαμέλαιο και χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με κύμινο και βάζουμε από πάνω τις ζεστές ροδέλες του τυριού.