Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχαράκι (ελιά), σε μικρές μερίδες • 3/4φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη • 1 κ.γ. κάρι (απαλό) • λίγες ίνες σαφράν
• 1 ποτηράκι γλυκό κρασί τύπου Samos • 1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες • 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 4, με τη φλούδα • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι • 1 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το κρέας μαζί με όλα τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πορτοκάλι και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό. Μόλις μείνει το φαγητό με το ζουμάκι του, διαλύουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ σε ½ φλιτζ. κρύο νερό. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει. Πιέζουμε το πορτοκάλι να βγει ο χυμός του και πετάμε τη φλούδα. Το σερβίρουμε ζεστό με ρύζι μπασμάτι ή με πατάτες στον ατμό.

Tip

Αν θέλουμε ένα πλήρες γεύμα, μπορούμε να προσθέσουμε στη συνταγή και λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα ή πατάτες.

Φέτα τηγανητή με μέλι

Συνταγή του σεφ Σωτήρη Ζαχαρία

Yλικά για 8 κομμάτια

400 γραμμ. φέτα • σούμα (ροδίτικη ρακή) ή τσίπουρο • 200γραμμ. φύλλο Βηρυτού • 1 κ.σ. βούτυρο, κατσικίσιο • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα • 8 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο • 1 κ.σ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρντισμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τη φέτα σε 8 κομμάτια. Τα βρέχουμε με τη σούμα ή το τσίπουρο και αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν και να πάρουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο και κόβουμε τη μακρύτερη πλευρά σε τρεις λωρίδες. Παίρνουμε από 2 λωρίδες κάθε φορά. Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά. Τοποθετούμε κάθε κομμάτι τυριού στη μία άκρη. Διπλώνουμε τα φύλλα δεξιά και αριστερά της φέτας και τα τυλίγουμε. Κολλάμε την άκρη των φύλλων βρέχοντας τα δάχτυλά μας στη σούμα. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε περιχύνοντας με ένα κουταλάκι μέλι κάθε κομμάτι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σερβίρονται ως μεζές.

(Ο Σωτήρης Ζαχαρίας έχει εκδώσει τα βιβλία μαγειρικής «Οι συνταγές μας»).