Είκοσι τυχεροί αναγνώστες παρακολούθησαν το σεμινάριο μαγειρικής«Μυστικά του κιμά» από τον σεφ Στέλιο Μαστοράκο και την ομάδα του και έμαθαν να φτιάχνουν σπιτικά μπέργκερ, ατομικούς μουσακάδες και κεμπάπ κοτόπουλου με κάρι και κύμινο. Ανταλλάξαμε ιδέες, λύσαμε απορίες, φορέσαμε ποδιές, λερωθήκαμε, το διασκεδάσαμε και θα το ξανακάνουμε. Το ζωηρό ενδιαφέρον σας και στο τρίτο Cooking Lesson Sponsored by Μαρινόπουλος είναι για εμάς η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε τα δωρεάν μαθήματα μαγειρικής. Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες ενέργειες!

Μπέργκερ

ΥΛΙΚΑ (για 5 μπέργκερ)

Για τα μπιφτέκια

800 γρ. κιμά μόσχου, λάπα

100 γρ. χυμό ντομάτας

100 γρ. πάγο, θρυμματισμένο

αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα

300 γρ. μαγιονέζα

30 γρ. αγγουράκι τουρσί

30 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό

20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι, πιπέρι

3-4 κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα

Για το τελείωμα

5 ψωμάκια στρογγυλά, κομμένα οριζόντια στη μέση

5 φύλλα άισμπεργκ, χοντροκομμένα

5 ροδέλες ντομάτας

5 φέτες τυρί τσένταρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΑΛΤΣΑ: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Εάν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα 1 ημέρα πριν.

ΜΠΕΡΓΚΕΡ: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά μαζί με τον χυμό ντομάτας και τον πάγο. Αλατοπιπερώνουμε, ζυμώνουμε καλά, χωρίζουμε το μείγμα μας σε 5 ίσα μέρη και πλάθουμε 5 μεγάλα μπιφτέκια. Μπορούμε εάν θέλουμε να ετοιμάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από μπιφτέκια και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Σε ένα καυτό τηγάνι-γκριλιέρα αραδιάζουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε γυρνώντας τα συνέχεια. Το σημαντικό στο ψήσιμο των μπιφτεκιών είναι να μην στεγνώσουν.

ΤΕΛΕΙΩΜΑ: Λίγο προτού σερβίρουμε τα μπέργκερ ανακατεύουμε το άισμπεργκ με τη σάλτσα και βάζουμε λίγο από αυτό το μείγμα στο κάτω μισό από κάθε ψωμάκι, από πάνω το μπιφτέκι, λίγο ακόμα από το μείγμα της σάλτσας, 1 ροδέλα ντομάτας και 1 φέτα τυριού. Κλείνουμε τα μπέργκερ με τα υπόλοιπα ψωμάκια. Εάν θέλουμε μπορούμε πριν από το στήσιμο να έχουμε ψήσει και τα ψωμάκια.

Μουσακάς ατομικός

ΥΛΙΚΑ (για 30 κομμάτια)

10 φύλλα κρούστας, κομμένα το καθένα σε 6 τετράγωνα κομμάτια

1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε μισές ροδέλες

Για τον κιμά

2 μικρά κρεμμύδια

3 μέτρια καρότα μέτρια

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

100 γρ. μπέικον, σε κομματάκια (προαιρετικά)

600 γρ. κιμά

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντοματάκια κονκασέ

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

5-6 κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

1 κρόκο αβγού

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

150 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου, τριμμένο και λίγο ακόμη για το τελείωμα

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ: Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα το οποίο πρώτα το έχουμε ζεστάνει ελαφρά και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα προσέχοντας να μην κολλήσει η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για να κρυώσει η μπεσαμέλ. Μόλις χλιάνει προσθέτουμε τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, το καπνιστό τυρί και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει. Εάν θέλουμε μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο.

ΚΙΜΑΣ: Καθαρίζουμετα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και το μπέικον. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τόσο ζωμό όσο να σκεπάσει τα υλικά. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 – 35 λεπτά (θέλουμε η σάλτσα να δέσει αρκετά και να μην έχει υγρά). Τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε 150 γρ. μπεσαμέλ στον κιμά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

ΒΑΣΗ: Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε πολύ καυτό λάδι. Σε φορμάκια του καπκέικ στρώνουμε από 2 τετράγωνα κομμάτια κρούστας που ενδιάμεσα τα έχουμε λαδώσει πολύ καλά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 200ο C. Στην συνέχεια, τα βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε από 2 κουταλιές κιμά στην κάθε φωλιά και από πάνω ένα κομμάτι μελιτζάνας. Τέλος γεμίζουμε την φωλιά με την μπεσαμέλ και τρίβουμε από πάνω λίγο ακόμα καπνιστό τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στο grill μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Δεν τα σερβίρουμε ζεστά διότι θα διαλυθούν.

Κεμπάπ κοτόπουλου με κάρι και κίμινο

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

1.500 γρ. κιμά κοτόπουλου

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

1 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. κίμινο

1 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα μπαχαρικά έχουν ανακατευτεί καλά σε όλο το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, έτσι ώστε τα αρώματα να εισχωρήσουν μέσα στο κρέας. Ζεσταίνουμε τον φούρνο μας καλά και βάζουμε σε λειτουργία το γκριλ. Τοποθετούμε την σχάρα στο ψηλότερο σημείο του φούρνου και στο κάτω μέρος βάζουμε ένα ταψάκι με νερό. Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα κεμπάπ μήκους περίπου 10-12 εκ. και διαμέτρου 2 εκ. Τα αραδιάζουμε στη σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Τα γυρνάμε τουλάχιστον 2-3 φορές. Μπορούμε να τα σερβίρουμε τυλιγμένα σε αραβική πίτα, με σάλτσα γιαουρτιού (γιαούρτι & θυμάρι).