Αν υπάρχει ένα γλυκό που με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια, αυτό είναι το μωσαϊκό, γνωστό και ως σαλάμι ή κορμός σοκολάτας. Είναι ένα από τα πρώτα γλυκά που αποπειράθηκα να φτιάξω σαν παιδί,χωρίς γονική συναίνεση ή επίβλεψη.Εύκολο στην προετοιμασία, με λίγα υλικάκαιχωρίς μίξερ, έμοιαζε ιδανικό για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στη ζαχαροπλαστική.Εκείνη την εποχή οι αναλογίες των υλικών έμοιαζαν άνευ ή μικρής σημασίας. Άλλωστε τι μπορεί να πάει στραβά, ανανακατέψεις μπισκότα, βούτυρο και σοκολάτα; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, απολύτως τίποτα!

Το ρετρό αυτό γλυκό ψυγείουγνώρισε μέρες δόξας, αγαπήθηκε και αγαπιέταιακόμα, γιατί δεν θέλει ψήσιμο, απαιτεί μόνο λιώσιμο και ανάμειξη των υλικών, αρέσει πολύ στα παιδιά, γίνεται εύκολα και γρήγορακαι πετυχαίνει πάντα. Κάθε νοικοκυράέχει τη δική της αγαπημένη συνταγή, στην οποία πολλές φορές επεμβαίνει δημιουργικά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ, εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, άλλοτε περιέχει αυγά κι άλλοτε όχι. Το μυστικό της νοστιμιάς του, όμως, κρύβεται στην καλή ποιότητα των λίγων βασικών υλικών.

Χρειάστηκε να γίνω κι εγώ μαμά για να το θυμηθώ και να το φτιάξω με τη σειρά μου για τα δικά μου παιδιάπου ζητούσαν επίμονα“το γλυκό με τα σπασμένα μπισκότα που φτιάχνει η γιαγιά”.Δοκιμάζοντας κατά καιρούς διάφορες από τις αναρίθμητες παραλλαγές του, έπεσα κάποια στιγμή πάνω στη συγκεκριμένη συνταγή. Έναμωσαϊκό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, φτιαγμένο, όχι με ένα, αλλά με δύο είδη σοκολάτας, λευκή και μαύρη, πουτου δίνουνένα γευστικό τουίστ και μια κομψότερηεμφάνιση. Ησυνταγή αυτή καθαυτή ουσιαστικάδεν αλλάζει, απλώςη προετοιμασία είναιλίγο πιο μπελαλίδικη.

Ο συνδυασμός των βουτυράτωνμπισκότων με τηνπλούσια γλυκιά γεύση της λευκής σοκολάτας που κοντράρει απολαυστικά με τη λεπτή χαρακτηριστικήπικράδα της μαύρης σοκολάτας, δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στο κλασικό μωσαϊκό. Πληθωρική νοστιμιά και γλύκα που απολαμβάνειςσε κάθε μπουκιά. Οιευχάριστες εναλλαγές στηγεύση και την υφή(τραγανά μπισκότα, σφιχτή κρέμα μαύρης σοκολάταςεξωτερικά,μαλακή γέμιση λευκής σοκολάταςστο εσωτερικό), το άρωμα του βουτύρου, η γεύση των μπισκότων που σου φέρνει στο μυαλόπαιδικές αναμνήσεις, όλα μαζί έρχονται και δένουν καιτο αποτέλεσμα είναι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό που αξίζει τον λίγο εξτρά κόπο και τα περισσότερα λερωμένα σκεύη.

Για να ξεφύγουμε λίγο από τα κλασικά. έναμωσαϊκό φτιαγμένο, όχι με ένα, αλλά με δύο είδη σοκολάτας, λευκή και μαύρη, που του δίνουν ένα γευστικό τουίστ και μια κομψότερηεμφάνισηπου κλέβει τις εντυπώσεις.

MΕΡΙΔΕΣ: 12-15 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:20′ (+παραμονή στο ψυγείο)

ΨΗΣΙΜΟ:5′ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:εύκολη

Υλικά:

Για τη γέμιση λευκής σοκολάτας:
120gλευκή σοκολάτα,κομμένη σε μικρά κομμάτια
75gΒιτάμ με βούτυρο (
πλάκα, όχι soft),κομμένο σε κύβους, μαλακωμένο σεθερμοκρασία δωματίου
¼κούπας ζάχαρη άχνη (30g)
⅓ κούπας
κρέμα γάλακτος (80ml)
120gμπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμένασεμικρά κομμάτια

Για το μείγμα μαύρηςσοκολάτας:
200gκουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
150gΒιτάμ με βούτυρο
(πλάκα, όχι soft),κομμένο σε κύβους,μαλακωμένο σεθερμοκρασία δωματίου

¾κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
2 κ.σ. κακάο(15g)
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
200gμπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ),σπασμένασεμικρά κομμάτια

Για τo γαρνίρισμα (προαιρετικά):
50gλευκή σοκολάτα,κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (15ml)
• ½ κ.γλ. κακάο (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

1.Ξεκινάμε με τη γέμιση. Σεένα μικρό μπολ,κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμετην τεμαχισμένη σοκολάτα.Ζεσταίνουμε για 1λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και μικρότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα σε έναμπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει,προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού στη σοκολάτα.) Αφήνουμε να κρυώσει.

2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη μετη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη, λευκήσοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ για μισή ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, ώστε να πλάθεται.

3. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας.Αδειάζουμε το παγωμένο μείγμα κατά μήκος στο κέντρο τηςλαδόκολλαςκαι τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, με μήκος 30cm καιδιάμετρο περίπου 4,5cm.Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλαςσανκαραμέλακαι βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη, μέχρι να σκληρύνει.

4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμεμετο μείγμα της μαύρηςσοκολάτας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω, λιώνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει.Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη μετη ζάχαρη άχνη και το κακάο και χτυπάμε καλά με τοσύρμα ή το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένηκουβερτούρακαι ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη, γιατί θα σκληρύνει πολύ),μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα,περίπου20 λεπτά.

5. Μετά που θα σφίξει, τοποθετούμε το μείγμαανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη, πιέζονταςκαιρολάροντας, του δίνουμεορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 20x30cm. (Δεν το βάζουμε ξανά στο ψυγείο, για να μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει).Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, ξετυλίγουμε καιτοποθετούμε στο κέντρο τοπαγωμένορολό τηςλευκής σοκολάτας. Σηκώνοντας τα δυο άκρα μαζί με τη λαδόκολλα,τα φέρνουμεπάνω από τη λευκή γέμιση και πιέζουμε να ενωθούν,κλείνοντας στο κέντροτηγέμιση, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο ρολό. Τυλίγουμε τον κορμό με λαδόκολλακαι ρολάρουμεμε μικρές κινήσεις μπρος πίσω για να πάρει καλύτερο σχήμα και να σφίξει. Τον βάζουμεστο ψυγείο, μέχρι ναπαγώσει καλά,ιδανικά όλο το βράδυ.

6. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τον κορμό και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα. Kόβουμε τις άκρες για να τον ισιώσουμε.Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζίμε την κρέμα γάλακτος στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη σοκολάτακαι πασπαλίζουμε με κακάο. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.Τρώγεται ακόμη καλύτερα όταν δεν είναι πολύ ­παγωμένος.

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Kouzinista.