Σαν παιδιάμε τον μικρότερο αδελφό μου είχαμε τις διαφορές μας και τις διαφωνίες μας. Συμφωνούσαμε, όμως, απόλυτα σε κάτι. Το πιο αγαπημένο μας κέικ απ’ όσα έφτιαχνε η μαμά ήταν το σοκολατένιο κέικ κατσαρόλας, μελαχρινή το λέγαμε εμείς. Σαν πιο μπελαλίδικο στην παρασκευή του από ένα απλό κέικ,η μαμά συνήθιζε να το φτιάχνει όταν περιμέναμε επισκέψεις ή όταν… τη ζαλίζαμε με τα παρακάλια μας. Μόλις βλέπαμε το Βιτάμ να σιγολιώνει στην κατσαρόλα, ξέραμε τι ετοιμάζει καιπεριμέναμε πώς και πώς να φάμε τα γωνιακά κομμάτια του ταψιού που ως λιγότερο ευπαρουσίασταδεν είχαν θέση στην πιατέλα(μεταξύ μας, αυτάήταν τα καλύτερα γιατίείχαν ρουφήξειτο περισσότερο γλάσο).

Εγώ, σοκολατομανής από κούνια, ήθελα από πολύ νωρίς να μάθω να το φτιάχνω μόνη μου. Οι προσπάθειες μου ήταν άλλοτε επιτυχημένες−η τύχη του πρωτάρη που λένε− κι άλλοτε παταγωδώςαποτυχημένες. Λίγο οι μετρήσεις με κούπες και κουτάλια που με μπέρδευαν, λίγο το χτύπημα των αυγών σε μαρέγκα που με παίδευε, λίγο τα βήματα της συνταγής που τα ξεχνούσα και δεν μπορούσα να θυμηθώ τι ακριβώς έπρεπε να κάνω με τους κρόκους που είχα κρατήσει στην άκρη, η επιτυχία του γλυκού κρεμόταν από μια κλωστή.Όμως, όσο κι αν με στεναχωρούσε η αποτυχία,συγχρόνωςμε πείσμωνε,ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρω καλύτερα.

Κάπως έτσι η συνταγή πέρασε από μαμά σε κόρη. Είναι η συνταγή που της έχω ζητήσει περισσότερεςφορές απ’ όσες μπορώ να θυμηθώ, γιατί κάθε φοράμε το που έβαζα το Βιτάμστην κατσαρόλα, συνειδητοποιούσα ότι δενμπορούσα να βρωπου την έχω γράψεικαι την έπαιρνα βιαστικά τηλέφωνογια να μου την δώσει. Τη σημείωνα σε ό,τι έβρισκα πρόχειρο μπροστά μου εκείνη τηστιγμήκαι η ιστορία επαναλαμβανόταν ίδια και απαράλλαχτη την επόμενη φορά. Ευτυχώς, η μαμά μου έδειχνε πάντα κατανόηση και δεν παραπονέθηκε ποτέ. Ευχαριστώ, μαμά!

Με το πέρασμα των χρόνων, οφείλω να ομολογήσω ότι πείραξα λιγάκι τη συνταγήγια να τη φέρω στα μέτρα μου.Άρχισα να ζυγίζω με ακρίβεια τα υλικά,λιγόστεψα τα αυγά, πρόσθεσα λίγη γλυκόζη για να μην πιάνει κρούστα τογλάσοκαι να παραμένει λείο και γυαλιστερό κι εγκατέλειψα τη μέθοδο της μαρέγκας στο συγκεκριμένο κέικ για να διευκολύνω κάπωςτη ζωή μου (που σημαίνει με άλλα λόγια να μπορώ να το φτιάχνω πιο συχνά). Επίσης, μετά που ανακάλυψα το Βιτάμ με Βούτυρο, άρχισα να το προτιμώ για τη γεύση και το πλούσιο άρωμα βουτύρουπου δίνει στο κέικ και ιδιαίτεραστο γλάσο. Άλλωστε, το σοκολατένιο γλάσο είναι ο βασικός λόγος που το κέικ κατσαρόλας έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Έτσι, στις δεκάδες παραλλαγές του συγκεκριμένου κέικ που ήδη υπάρχουν, προσθέστε άλλη μία.

Σοκολατένιο κέικ βραστό ήκατσαρόλας

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Σαν παιδιάμε τον μικρότερο αδελφό μου είχαμε τις διαφορές μας και τις διαφωνίες μας. Συμφωνούσαμε, όμως, απόλυτα σε κάτι. Το πιο αγαπημένο μας κέικ απ’ όσα έφτιαχνε η μαμά ήταν το σοκολατένιο κέικ κατσαρόλας, μελαχρινή το λέγαμε εμείς. Σαν πιο μπελαλίδικο στην παρασκευή του από ένα απλό κέικ,η μαμά συνήθιζε να το φτιάχνει όταν περιμέναμε επισκέψεις ή όταν… τη ζαλίζαμε με τα παρακάλια μας. Μόλις βλέπαμε το Βιτάμ να σιγολιώνει στην κατσαρόλα, ξέραμε τι ετοιμάζει καιπεριμέναμε πώς και πώς να φάμε τα γωνιακά κομμάτια του ταψιού που ως λιγότερο ευπαρουσίασταδεν είχαν θέση στην πιατέλα(μεταξύ μας, αυτάήταν τα καλύτερα γιατίείχαν ρουφήξειτο περισσότερο γλάσο).

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Εγώ, σοκολατομανής από κούνια, ήθελα από πολύ νωρίς να μάθω να το φτιάχνω μόνη μου. Οι προσπάθειες μου ήταν άλλοτε επιτυχημένες−η τύχη του πρωτάρη που λένε− κι άλλοτε παταγωδώςαποτυχημένες. Λίγο οι μετρήσεις με κούπες και κουτάλια που με μπέρδευαν, λίγο το χτύπημα των αυγών σε μαρέγκα που με παίδευε, λίγο τα βήματα της συνταγής που τα ξεχνούσα και δεν μπορούσα να θυμηθώ τι ακριβώς έπρεπε να κάνω με τους κρόκους που είχα κρατήσει στην άκρη, η επιτυχία του γλυκού κρεμόταν από μια κλωστή.Όμως, όσο κι αν με στεναχωρούσε η αποτυχία,συγχρόνωςμε πείσμωνε,ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρω καλύτερα.

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Κάπως έτσι η συνταγή πέρασε από μαμά σε κόρη. Είναι η συνταγή που της έχω ζητήσει περισσότερεςφορές απ’ όσες μπορώ να θυμηθώ, γιατί κάθε φοράμε το που έβαζα το Βιτάμστην κατσαρόλα, συνειδητοποιούσα ότι δενμπορούσα να βρωπου την έχω γράψεικαι την έπαιρνα βιαστικά τηλέφωνογια να μου την δώσει. Τη σημείωνα σε ό,τι έβρισκα πρόχειρο μπροστά μου εκείνη τηστιγμήκαι η ιστορία επαναλαμβανόταν ίδια και απαράλλαχτη την επόμενη φορά. Ευτυχώς, η μαμά μου έδειχνε πάντα κατανόηση και δεν παραπονέθηκε ποτέ. Ευχαριστώ, μαμά!

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Με το πέρασμα των χρόνων, οφείλω να ομολογήσω ότι πείραξα λιγάκι τη συνταγήγια να τη φέρω στα μέτρα μου.Άρχισα να ζυγίζω με ακρίβεια τα υλικά,λιγόστεψα τα αυγά, πρόσθεσα λίγη γλυκόζη για να μην πιάνει κρούστα τογλάσοκαι να παραμένει λείο και γυαλιστερό κι εγκατέλειψα τη μέθοδο της μαρέγκας στο συγκεκριμένο κέικ για να διευκολύνω κάπωςτη ζωή μου (που σημαίνει με άλλα λόγια να μπορώ να το φτιάχνω πιο συχνά). Επίσης, μετά που ανακάλυψα το Βιτάμ με Βούτυρο, άρχισα να το προτιμώ για τη γεύση και το πλούσιο άρωμα βουτύρουπου δίνει στο κέικ και ιδιαίτεραστο γλάσο. Άλλωστε, το σοκολατένιο γλάσο είναι ο βασικός λόγος που το κέικ κατσαρόλας έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Έτσι, στις δεκάδες παραλλαγές του συγκεκριμένου κέικ που ήδη υπάρχουν, προσθέστε άλλη μία.

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Ξεχνάμε, λοιπόν,τη μαρέγκακαιχτυπάμε τα αυγάολόκληρα (εννοείται χωρίς τα τσόφλια) μαζίμε μικρή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο και να μεταμορφωθούν σε ένα αφράτο σαν σύννεφο μείγμα, στο οποίο ενσωματώνονται τα υπόλοιπα υλικά. Το κέικ γίνεται τόσο ανάλαφρο, μαλακό καιτριφτό, και όνταςγλυκό χωρίςνα λιγώνει,που είναι δύσκολο να σταματήσεις στο ένα κομμάτι. Το γλάσο είναι αυτό που κλέβει την παράσταση, με τη βαθιά γεύση και το άρωμα του κακάο να τονίζει τη σοκολατένια αίσθησηκαι να κάνει το κέικ ακαταμάχηταζουμερό.Είναι απολαυστικό μαζί με ένα ποτήρι γάλα αλλά σερβίρεται άνετα καιως επιδόρπιο, ειδικά συνοδεία παγωτού, αλλά και σκέτο. Ιδού η δική μου εκδοχή του κλασικού και αγαπημένου κέικ κατσαρόλας.

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας

Ταιριάζειτέλεια με ένα ποτήρι γάλααλλά σερβίρεται άνετα καιως επιδόρπιο, ειδικά συνοδεία παγωτού, αλλά και σκέτο.Το γυαλιστερόγλάσο είναι αυτό που κλέβει την παράσταση, κάνοντας το κέικ ακαταμάχηταζουμερό και σοκολατένιο.

MΕΡΙΔΕΣ: 16 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:25 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ:25-30 λεπτά ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:εύκολη

Υλικά:

1 πλάκα Βιτάμ με Βούτυρο(250g)
1½+½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, χωρισμένη (300+100g)
½κούπα νερό (120ml)
6 κ.σ.κακάο, άγλυκο(45g)
2 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ (30ml)
1 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις (250g)
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ(14g)
¼ κ.γλ.αλάτι
5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσειςκαι τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο (αν είναι μικρότερο, κινδυνεύει να ξεχειλίσει) και πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγο αλεύρι.

2. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το Βιτάμ να λιώσει.Προσθέτουμε 1½ κούπα ζάχαρη (κρατάμε ½ κούπα στην άκρη), το νερό, το κακάο, το κονιάκ και τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρηκαικαι να γίνει το μείγμα λείο και γυαλιστερό. Προσθέτουμε τη βανίλιακαιανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε 1¼ κούπας από το μείγμα (300ml) και το βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε το υπόλοιπο στην άκρη.

3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα «σύρμα»(ή το μίξερ χειρός), τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη (½ κούπα) για 12−15 λεπτά ή έως ότου το μείγμα να τριπλασιαστεί σε όγκο, να αφρατέψει και να αποκτήσειένα υπόλευκο χρώμα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα της κατσαρόλας (ελέγχουμε πρώτα αν έχει κρυώσει, για να μην ψήσουμε τα αυγά) και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμακαι να μην υπάρχει αδιάλυτο αλεύρι.

4.Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψίκαιτοαπλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνογια 25−30 λεπτάή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.

5. Το βγάζουμε από το φούρνοκαιαφήνουμε να κρυώσειγια10 λεπτά. Χαράζουμε σε τετράγωνα ή μπακλαβωτάκομμάτιακαι περιχύνουμε με το μείγμαπου κρατήσαμε στο ψυγείο. Αν δενθέλουμε να απορροφηθεί μέρος το γλάσου,αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς,πριν το γλασάρουμε.

Σοκολατένιο κέικ βραστό ή κατσαρόλας ή μελαχροινή / Boiled chocolate cake

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Kouzinista.