«Χειρότερο κι από τις γόβες-στιλέτο που φόρεσε στο ταξίδι για τους αστέγους του τυφώνα Χάρβεϊ», «κερδίζει το βραβείο χειρότερης ένδυσης του αιώνα», «η χειρότερη κίνηση από την εποχή της Μαρίας Αντουανέτας». Οταν σε συγκρίνουν µε την (υποτιθέµενη) ρήση της βασίλισσας της Γαλλίας για το ψωµί και το παντεσπάνι, ξέρεις ότι κάτι µόλις έχει πάει πάρα πολύ στραβά. Ιδιαίτερα από τη στιγµή που είσαι η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ σε (άλλη) µια πολύ ταραχώδη στιγµή της θητείας του, τη στιγµή που αυτός βάλλεται από παντού έχοντας µόλις χωρίσει περίπου 2.000 παιδιά παράνοµων µεταναστών από τους γονείς τους. Το τι ακριβώς σκεπτόταν η Μελάνια Τραµπ την Πέµπτη 21 Ιουνίου, όταν ταξίδεψε στο Τέξας για µια συνάντηση µε µερικά από αυτά τα παιδιά προκειµένου να υπογραµµίσει την εξαγγελία κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη ρύθµιση του ζητήµατος και την κίνηση καλής θέλησης του 45ου προέδρου να υπογράψει διάταγµα που αντιστρέφει την πολιτική του της περασµένης εβδοµάδας φορώντας ένα τζάκετ προελεύσεως Zara µε τη φράση «Ι really don’t care. Do U?» στην πλάτη, έχει καταστεί ζητούµενο των µέσων ενηµέρωσης Αµερικής και Ευρώπης. Δεν τη νοιάζει, εντάξει, δεν δίνει δεκάρα, οπωσδήποτε, για τι πράγµα ακριβώς, όµως;
Μέχρι εκείνη την αποφράδα Πέμπτη το απόγευμα τα πράγματα ήταν σχετικά ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μόλις εφαρμόσει μια νέα αντιμεταναστευτική πολιτική στα σύνορα με το Μεξικό ως αποτέλεσμα της οποίας κάπου 2.300 παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους έπειτα από την είσοδό τους στη χώρα σε διάστημα ενός μήνα. Καθώς σκηνές με παιδιά σε απόγνωση εξόργισαν μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης, έδωσαν την ευκαιρία ρητορικών μύδρων στους Δημοκρατικούς και προκάλεσαν την καταδίκη της πολιτικής από τις πρώην πρώτες κυρίες Κάρτερ, Κλίντον, Μπους και Ομπάμα, ο Ντόναλντ και η παρέα του φρόντισαν να τα μαζέψουν την Τετάρτη 20 Ιουνίου με ένα προσωρινό μέτρο. Η σημερινή πρώτη κυρία, η οποία από τις 17 Ιουνίου είχε εκφράσει δημόσια μέσω εκπροσώπου τη διαφωνία της με τον διαχωρισμό πείθοντας, εικάζουν μερικοί, τον Τραμπ να ανακαλέσει, επισκέφθηκε ένα κέντρο προσωρινής κράτησης στις 21 Ιουνίου σε μια κίνηση που ταιριάζει γάντι στο προφίλ της κάθε συζύγου του Λευκού Οίκου: φιλανθρωπία και damage control στη συσκευασία του ενός.
Το λαδί τζάκετ της, ωστόσο, ανέτρεψε εκ βάθρων τις πρώτες θετικές εντυπώσεις. Για μια γυναίκα που το σημαντικότερο προσόν της έως τώρα δημόσιας περσόνας της είναι ότι δεν μιλάει πολύ (σε αντίθεση με κάποιον άλλον), το «I really don’t care» θεωρήθηκε μείζων statement. Κάποιοι θεώρησαν ότι φορέθηκε ακριβώς για να ακυρώσει την όλη πράξη: σύμφωνα με αυτούς, η Μελάνια Τραμπ δεν δίνει δεκάρα για τα παιδιά των μεταναστών. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι αποδεικνύει την απόστασή της από τον μέσο πολίτη (που μετριέται σε έτη φωτός): αυτή δεν είχε φορέσει αρχικά γόβες-στιλέτο ξεκινώντας να επισκεφθεί αστέγους από τον τυφώνα Χάρβεϊ πέρυσι; Κάποιοι τρίτοι στάθηκαν στην παντελή απουσία ελέγχου του μηνύματος που θα εξέπεμπε –έως και η στυλίστριά της έσπευσε να δηλώσει άγνοια. Κάποιοι ακόμη ενοχλήθηκαν από την ενδυματολογική κατάπτωση στο επίπεδο των hoi polloi –από το παλτό των 51.000 δολαρίων της συνάντησης των G7 το 2017 σε εκείνο των 39 δολαρίων του Zara μέσα σε έναν χρόνο; (Mon Dieu!) Και ο πρόεδρος-σύζυγος ήρθε να διαλευκάνει την υπόθεση με ένα από τα λατρευτά του tweets: «To «I really don’t care, do u?» στην πλάτη του τζάκετ της Μελάνια αναφέρεται στα fake news των μέσων ενημέρωσης. Η Μελάνια έμαθε πόσο ανέντιμα είναι και πραγματικά δεν δίνει δεκάρα πια!».
Εν τέλει, λίγη σηµασία έχει αν πρόκειται για πρόκληση εκ µέρους της πρώτης κυρίας, «δυσλειτουργία γκαρνταρόµπας», όπως υποστήριξε ο Σαµ Γούλφσον του «Guardian», ανασταίνοντας τον όρο που είχε στιγµατίσει το ατύχηµα µε τον στηθόδεσµο της Τζάνετ Τζάκσον στο Super Bowl του 2004, ή µέρος συνειδητής επιδίωξης αναβιβασµού του δηµόσιου προφίλ της από τον Λευκό Οίκο, όπως εικάζει η Αρουα Μαχντάουι, επίσης στον «Guardian». Αφενός γιατί η 48χρονη πρώην τοπ µόντελ Μελάνια Κνάους από το Νόβο Μέστο της Σλοβενίας είναι και η ίδια µετανάστρια στις Ηνωµένες Πολιτείες, εποµένως οποιαδήποτε χειρονοµία της σε σχέση µε το ζήτηµα µετριέται διπλά, αφετέρου επειδή η δηµόσια διακριτικότητά της εν µέσω του οικογενειακού και πολιτικού τσίρκου του Λευκού Οίκου είχε κάνει πολλούς να τη θεωρήσουν «ηθική πυξίδα» του περιβάλλοντος Τραµπ. Η σιωπή καθώς και πρωτοβουλίες όπως η εκστρατεία που ανακοίνωσε τον περασµένο Μάιο για την κοινωνική και συναισθηµατική ευεξία των παιδιών τής είχαν προσδώσει θετική αύρα και τριπλή δηµοτικότητα σε σχέση µε τον σύζυγό της µεταξύ των ψηφοφόρων των Δηµοκρατικών.
Τώρα το µυστήριο και η αύρα εξαφανίστηκαν απότοµα, έγραφε στις 21 Ιουνίου η Κένζι Μπράιαντ στο «Vanity Fair», και η Μελάνια µοιάζει να ταυτίζεται µε τον Ντόναλντ. Οπως ταυτίστηκε µε τον άνδρα της µια άλλη Mrs-I Don’t-Care, η πρώην παραδουλεύτρα του νεαρού Ναπολέοντα που ανήλθε ραγδαία στην κοινωνική κλίµακα και έγινε δούκισσα του Ντάντσιχ έχοντας παντρευτεί έναν λοχία, µετέπειτα στρατάρχη του Βοναπάρτη –διάσηµο success story του 19ου αιώνα γνωστό έως τις µέρες µας από την αλέγρα ερµηνεία της Σοφία Λόρεν στην ταινία «Η κυρία δεν µε µέλει» του 1961.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ