«Είμαι συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι τόσο, τόσο πολύ. Εχω στερέψει από λέξεις». Με αυτό το tweet (το οποίο υπήρξε για μερικούς μήνες εκείνο με τα περισσότερα likes στην ιστορία του Τwitter) είχε αντιδράσει πριν από σχεδόν έναν χρόνο η στάρλετ της ποπ Αριάνα Γκράντε στην είδηση ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας πήρε μαζί του στον θάνατο 22 ανθρώπους (και τραυμάτισε περί τους 500) την ώρα που έφευγαν από συναυλία της στο Μάντσεστερ της Αγγλίας (στις 22/5/17). Τα θύματα ήταν από 8 έως 51 ετών.
Στο καινούργιο της single «No Tears Left to Cry», το πρώτο κομμάτι της μετά το τραγικό γεγονός, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες, δηλώνει τώρα ότι της έχουν τελειώσει και τα δάκρυα. Το τραγούδι, το teaser του οποίου προϊδέαζε για μια σπαραξικάρδια μπαλάντα με θέμα τα τραύματα που πενθείς μέχρι να στερέψουν οι δακρυγόνοι αδένες σου, ανήκει τελικά στο είδος της χορευτικής ποπ, αφήνοντας φυσικά το περιθώριο στη φωνή της, που κάποιοι θεωρούν ότι είναι μία από τις καλύτερες της γενιάς της, να λάμψει.
Για τους «New York Times», οι στίχοι που λένε (σε ελεύθερη μετάφραση) «είμαστε πολύ «προχώ» για να ασχοληθούμε με όλο αυτό το μίσος / είμαστε εδώ και κουλάρουμε» μοιάζουν περισσότερο με απρέπεια παρά με φόρο τιμής σε αυτό που έζησε.

Οι θαυμαστές της (με κωδικό όνομα Arianators) ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούνται και αυξάνουν κάθε μέρα τον αριθμό των views του βίντεο στο YouTube κατά μερικά εκατομμύρια. Υπήρχαν και κάποιοι, όπως ο επαγγελματίας προβοκάτορας Πίερς Μόργκαν, που την κατηγορούν εδώ και καιρό ότι ποτέ δεν έδειξε να θρηνεί με τον αρμόζοντα σεβασμό, όμως στη μνήμη των περισσοτέρων από εμάς αποτυπώθηκε πιο έντονα η εικόνα της εκκολαπτόμενης ντίβας κατά τις μη προγραμματισμένες επισκέψεις της στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης όπου φαινόταν να συμπάσχει πραγματικά με το δράμα τους.

Και η αλήθεια είναι ότι και τότε ήταν σαν να φωνάζει ότι μόνο η μουσική γιατρεύει τον πόνο. Με τον (δαιμόνιο) μάνατζέρ της Σκούτερ Μπράουν διοργάνωσαν σχεδόν εν μιά νυκτί τη φιλανθρωπική συναυλία One Love Manchester, στην οποία εμφανίστηκαν μεγάλα αστέρια του πενταγράμμου, όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Λίαμ Γκάλαχερ, οι Coldplay, η Κέιτι Πέρι, ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Μάιλι Σάιρους. Το συγκινητικό live, που γέμισε χαρά τους 55.000 θεατές στο Old Trafford Cricket Ground και τους εκατομμύρια που το παρακολούθησαν ζωντανά από την τηλεόραση στις 4 Ιουνίου του 2017, αποτέλεσε έναν ανυποχώρητο εορτασμό της δύναμης της ποπ, συγκεντρώνοντας 23 εκατομμύρια δολάρια για την οικονομική στήριξη των οικογενειών που η ζωή τους άλλαξε εξαιτίας της δολοφονικής έκρηξης.
Η γεννημένη τον Ιούνιο του 1993 Γκράντε ανήκει, μαζί με τη Σελένα Γκόμεζ, την Ντέμι Λοβάτο και τη Μάιλι Σάιρους, στη χορεία των νεαρών ποπ ερμηνευτριών οι οποίες έγιναν αρχικά γνωστές ως ηθοποιοί σε σίριαλ που απευθύνονται σε παιδικό ή νεανικό κοινό. Γόνος εύπορης οικογένειας, η 24χρονη σήμερα τραγουδίστρια ξεχώρισε ήδη στα 15 της χάρη στη συμμετοχή της στο μιούζικαλ «13» που παρουσιάστηκε στο Μπρόντγουεϊ και μεταπήδησε με ευκολία στην τηλεόραση. Αποφασισμένη να ακολουθήσει πορεία στη μουσική, έκανε στην εφηβεία τις δικές της ερμηνείες σε γνωστές επιτυχίες της Αντέλ, της Γουίτνεϊ Χιούστον και της Μαράια Κάρεϊ και τις ανέβαζε στο κανάλι της στο YouTube. Κάποιος παραγωγός που πρόσεξε τις εντυπωσιακές φωνητικές δυνατότητές της (που εκτείνονται σε τέσσερις οκτάβες) τη βοήθησε να εξασφαλίσει ένα δισκογραφικό συμβόλαιο.
Το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2013. Το «Yours Truly», μια ωδή στην ποπ r’n’b μουσική της δεκαετίας του ’90, ανέβηκε αμέσως στην πρώτη θέση του Top-200 του Billboard. Η συνέχεια έχει υπάρξει σταθερά ανοδική, με πολλά hits και αστρονομικά νούμερα: συνολικά τα βίντεό της στο YouTube πλησιάζουν τα δέκα δισεκατομμύρια views. Το μόνο σκάνδαλο στο οποίο έχει εμπλακεί αφορούσε ένα βίντεο που την εμφάνιζε να λέει «Μισώ την Αμερική» πάνω από μια πιατέλα με ντόνατς. Κατηγορήθηκε για αντιπατριωτική συμπεριφορά, όμως χρειάστηκε μόνο να διευκρινίσει ότι αναφερόταν σε όλα αυτά τα «συστατικά» που κάνουν τις ΗΠΑ μια χώρα παχύσαρκων ανθρώπων και το θέμα γρήγορα ξεχάστηκε.
Κατά τα λοιπά, έχει και εκείνη (όπως η Μάιλι και η Σελένα, για παράδειγμα) αναγκαστεί μεγαλώνοντας να δημιουργήσει μια κάπως πιο σέξι εικόνα προκειμένου να αποτινάξει από πάνω της την ταμπέλα του καλού κοριτσιού και του εφηβικού ειδώλου του Nickelodeon, κατακεραυνώνοντας παράλληλα σε κείμενό της τον σεξισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι νεαρές επίδοξες σταρ της μουσικής βιομηχανίας. Η Αριάνα έχει επίσης φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, μπορεί να καυχιέται για τους περισσότερους από 118 εκατομμύρια followers της στο Instagram, ενώ πριν από λίγα χρόνια ενίσχυσε το στάτους της ως gay icon χάρη στην εμφάνισή της στην camp τηλεοπτική σειρά «Scream Queens». Το νέο τραγούδι της θα γίνει και αυτό, καθώς όλα δείχνουν, μεγάλη επιτυχία. Η απάντηση σε όσους την κατακρίνουν για τις επιλογές της υπάρχει στους στίχους του: «Δεν μπορώ να σταματήσω, γι’ αυτό βγάλτε τον σκασμό».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Απριλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ