«Τώρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο µπορεί να αφήσει τη Γη και να πάει να παίξει µε τους Αρειανούς. Εδώ τα έχει κάνει όλα» έγραφε στο Twitter ο πρώην συµπαίκτης του Αλβάρο Αρµπελόα, µετά το θεαµατικό ανάποδο ψαλίδι του δεύτερου προσωπικού του γκολ στο 0-3 εναντίον της Γιουβέντους στο Τορίνο, που φαινόταν να εξασφαλίζει από τον πρώτο αγώνα την πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης στα ηµιτελικά του Τσάµπιονς Λιγκ. Να όµως που ο Ρονάλντο είχε να κάνει κάτι ακόµη σε αυτόν τον πλανήτη –να εκτελέσει ένα «τραβηγµένο» πέναλτι στις καθυστερήσεις του επαναληπτικού αφήνοντας σύξυλη τη «Γηραιά Κυρία» που είχε καταφέρει αίφνης να ρίξει τρία «τεµάχια» στο «Σαντιάγκο Μπερναµπέου» και, στο κατώφλι της παράτασης, ονειρευόταν µια ιστορική ανατροπή. Ο 33χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο, γιος µιας µαγείρισσας και ενός φτωχού δηµοτικού κηπουρού που πέθανε αλκοολικός, είχε διαφορετική άποψη. Και η δική του Κυρία συνεχίζει στον δρόµο για τον τελικό της 26ης Μαΐου στο Κίεβο, κυνηγώντας το δικό της όνειρο –να γίνει η µόνη οµάδα της εποχής του Τσάµπιονς Λιγκ µε τρεις συνεχόµενες κατακτήσεις του τίτλου.
Για τα πλήρη επιτεύγματα του Ρονάλντο θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων, αλλά ο μερικός κατάλογος είναι εξόχως εντυπωσιακός από μόνος του. (Εως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές) 395 γκολ, τρία πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο πρωταθλήματα και τρία Τσάμπιονς Λιγκ (τα δύο συνεχόμενα, το 2016 και το 2017) με τη Ρεάλ Μαδρίτης, πρώτος σκόρερ στην ιστορία τής ισπανικής ομάδας, μπροστά από την απόλυτη σημαία του συλλόγου, τον Ραούλ, πρώτος με 34 χατ τρικ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, ο μοναδικός παίκτης στα χρονικά με 30 ή περισσότερα γκολ επί έξι συνεχείς σεζόν στη La Liga, πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία το 2016, πέντε φορές κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας», υψηλότερα αμειβόμενος αθλητής του κόσμου για το 2016 και το 2017. Τέτοιου είδους αριθμοί δικαιώνουν τον μεγάλο Μπόμπι Τσάρλτον («Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλάζει από μόνος του το ποδόσφαιρο στην Ισπανία» δήλωνε στη «Marca» το 2014) ή τον πρώην προπονητή του Κάρλο Αντσελότι («Το παιδί ζει μόνο για το παιχνίδι» έγραφε στην «Telegraph» τον Ιούνιο του 2016).
Τεχνικά, η τελευταία δήλωση είναι παραπλανητική. Ο Ρονάλντο ζει και για την εντυπωσιοθηρία, για τους (µικρο)καβγάδες και για τις γυναίκες. Ο πανηγυρισµός του µετά το εύστοχο πέναλτι κατά της Γιουβέντους, για παράδειγµα, επικρίθηκε ως υπερβολικός. Αλλά ο Κριστιάνο δεν αποφεύγει τις υπερβολές εντός γηπέδου, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του: το 2006 η UEFA τον είχε τιµωρήσει για µια άσεµνη χειρονοµία δακτυλικού χαρακτήρα προς τους φιλάθλους της Μπενφίκα. Το φαντεζί παιχνίδι του τέρπει το κοινό, ενίοτε όµως όχι και τους συµπαίκτες του: στη Γιουνάιτεντ είχε σταθεί αιτία διαµάχης µε τον Ρούουντ φαν Νίστελροϊ, µετά τη λήξη της οποίας ο Ολλανδός τού είχε πει κοροϊδευτικά «άντε τώρα να κλαυτείς στον µπαµπά σου» (τον Πορτογάλο Κάρλος Κεϊρός, τότε βοηθό προπονητή του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον).
Οσον αφορά το άλλο φύλο, όλοι οι άνδρες θυµούνται την πενταετία της Ιρίνα Σάικ µεταξύ 2010 και 2015, λιγότεροι τις διάφορες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, µάλλον ελάχιστοι τα τρία παιδιά από άγνωστες (παρένθετες) µητέρες και τη µόλις 5 µηνών κόρη από τη νυν σύντροφο, µοντέλο Τζορτζίνα Ροντρίγκες. Και για να µη λείψει ούτε ο Κριστιάνο από το «έτος Χάρβεϊ Γουάινστιν», το «Der Spiegel» φρόντισε να αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2017 τις λεπτοµέρειες µιας καταγγελίας βιασµού από µια νεαρή Αµερικανίδα, τον εξωδικαστικό συµβιβασµό µε την οποία οι δικηγόροι του συζητούσαν το 2010.
Αν κάποιος θελήσει να αµφισβητήσει την –προσεκτικά φιλοτεχνηµένη µε διαφηµίσεις σαµπουάν, αρωµάτων και της δικής του µάρκας ρούχων και παπουτσιών –εικόνα του, δεν θα στραφεί ωστόσο στα παραπάνω, αλλά στα πλούτη του. Από εκεί ξεκίνησε και η ισπανική Δικαιοσύνη τον Σεπτέµβριο του 2017 κατηγορώντας τον για φοροδιαφυγή ύψους 15 εκατ. ευρώ µεταξύ 2008 και 2011. Πρόκειται για ένα όχι ευκαταφρόνητο µέρος των προσωπικών του εισοδηµάτων που ανέρχονται σε 93 εκατ. δολάρια ετησίως, σύµφωνα µε το «Forbes», το οποίο οι οικονοµικές υπηρεσίες της Ισπανίας υποστηρίζουν ότι µέσω εικονικών εταιρειών κατέληγε στον φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων. Στον απόηχο της παρόµοιας περίπτωσης του αντίπαλου δέους, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2016, ο Ρονάλντο επέλεξε την αντίθετη τακτική εκείνου: δεν συνεργάστηκε µε τις Αρχές και αποδύθηκε για µήνες σε διµέτωπο αγώνα –κατά της Δικαιοσύνης και κατά της Ρεάλ. Είναι βέβαιο ότι οι νοµικές του προσπάθειες να αποφύγει την καταδίκη είναι γνήσιες. Είναι άγνωστο αν οι επίµονες φήµες που τον ήθελαν σφόδρα δυσαρεστηµένο από το γεγονός και αποφασισµένο να εγκαταλείψει τη Μαδρίτη µε προορισµό το Μάντσεστερ ή το Παρίσι, τη Γιουνάιτεντ ή τη Σεν Ζερµέν, ήταν αληθινές ή κίνηση πολιτικής µε σκοπό να ξεσηκώσει τον κόσµο της Ρεάλ υπέρ του και να κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Προς το παρόν, οι φήµες έχουν υποχωρήσει –και όσο η Ρεάλ θα διεκδικεί το τρίτο συνεχόµενο Τσάµπιονς Λιγκ δεν υπάρχει περίπτωση να τις ξανακούσουµε. Το αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει πραγµατικά να φύγει από µια κορυφαία ευρωπαϊκή οµάδα της οποίας τείνει να µετατραπεί σε σύµβολο της σύγχρονης υπεροχής της είναι άδηλο. Και αυτό όχι µόνο για λόγους τακτικής.
Εκτός του ατζέντη Ζόρζε Μέντες και του οικογενειακού του κύκλου, ελάχιστοι γνωρίζουν τις εκάστοτε προθέσεις του κυρίου Αβέιρο –η ποδοσφαιρική παρέα είναι γι’ αυτόν ξένη έννοια: «Τον περισσότερο καιρό είµαι µόνος µου, θεωρώ τον εαυτό µου αποµονωµένο άτοµο» έλεγε στο βιογραφικό ντοκιµαντέρ «Ronaldo» το 2015. Αλλά, πάλι, πόσοι ποδοσφαιριστές φτάνουν στο επίπεδο να γυρίζονται ταινίες στο όνοµά τους; Στα νιάτα του Κριστιάνο, ας πούµε, όλοι θα βάζαµε στοίχηµα ότι αυτό θα συνέβαινε για εκείνον τον άλλον Ρονάλντο…

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 22 Απριλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ