Tο πρωινό της περασμένης Δευτέρας ήταν αναμφισβήτητα δύσκολο για τον διάσημο κωμικό Μπιλ Κόσμπι. Ο άλλοτε γλυκύτατος τηλεοπτικός πάτερ φαμίλιας Μπιλ Χάξταμπλ του «Τhe Cosby Show» (1984-1992) έφθασε στο δικαστικό μέγαρο για την επανάληψη της δίκης του. Μιας δίκης που ουσιαστικά είχε ξεκινήσει πριν από 10 μήνες και δεν ολοκληρώθηκε καθώς το τότε σώμα των ενόρκων δεν κατάφερε να φθάσει σε ετυμηγορία. Αυτό το αποτέλεσμα για πολλούς ήταν μια μικρή νίκη για τον Κόσμπι. Βεβαίως οι κατηγορίες εναντίον του παρέμειναν. Γιατί ούτε μία ούτε δύο, αλλά περίπου 60 γυναίκες τον κατηγόρησαν ότι αφού πρώτα τις νάρκωνε, προχωρούσε σε σεξουαλική επίθεση εναντίον τους, ασχέτως αν μόνο μία υπόθεση προχώρησε τελικά, αυτής της ομογενούς Αντρέα Κόνσταντ, καθώς η πλειονότητα των υπόλοιπων υποθέσεων είχε παραγραφεί.
Την προηγούμενη Δευτέρα λοιπόν ο Μπιλ Κόσμπι έφθασε ξανά στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τη νέμεσή του. Και τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη πιο άσχημα από όσο ο ίδιος ίσως περίμενε. Γιατί μπορεί εκείνος να προσήλθε με το ύφος του καλοκάγαθου παππούλη της αμερικανικής τηλεόρασης, όμως μια γυμνόστηθη ακτιβίστρια ήταν εκεί για να του επιτεθεί. Ουρλιάζοντας το σύνθημα «η ζωή των γυναικών μετράει» και έχοντας γραμμένη τη λέξη «βιαστής» στο κορμί της, προσπάθησε να φθάσει κοντά του. Οι αστυνομικοί πρόλαβαν να τη σταματήσουν. Ο ίδιος, σε φανερή σύγχυση, άκουσε τις φωνές της. Πιθανότητα δεν μπορούσε καν να τη διακρίνει. Στα 80 του χρόνια, είναι σχεδόν τυφλός. Ισως αν μπορούσε να τη δει καθαρά να την αναγνώριζε. Ηγυμνόστηθη διαδηλώτρια ονομαζόταν Νικόλ Ροσέλ. Ως παιδί εμφανίστηκε σε επεισόδια του «The Cosby Show». Στο σώμα της ήταν γραμμένα τα ονόματα των γυναικών που τον είχαν κατηγορήσει για σεξουαλικές επιθέσεις.
Σαφώς πρόκειται για την αποκαθήλωση ενός ειδώλου-τοτέμ της αγίας αμερικανικής οικογένειας. Ο αγαπητός δρ Χάξταμπλ με τα πολύχρωμα πουλόβερ εξέφρασε όσο κανείς τη μεσοαστική αφροαμερικανική οικογένεια. Ηταν ο άνθρωπος που πίστευε ότι το χιούμορ δεν χρειαζόταν βωμολοχίες για να είναι δυνατό, που καλούσε τους ράπερ να ανεβάσουν τα παντελόνια τους και που διαφήμιζε τα προϊόντα Jell-O προβάλλοντας την εικόνα του τέλειου οικογενειάρχη. Ο ίδιος αυτός άνθρωπος σήμερα φέρει το στίγμα του βιαστή.
Οι πρώτες καταγγελίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2000. Ομως, κατά έναν περίεργο, μαγικό τρόπο τα πράγματα έμοιαζαν πάντοτε να κουκουλώνονται, αφήνοντας μόνο σκιές. Τελικά το 2014 στάθηκε μοιραία χρονιά. Μια χρονιά που ενώ είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τον διάσημο κωμικό –είχε κυκλοφορήσει η βιογραφία του με τίτλο «Cosby: Ηis Life and Times» (εκδ. Simon & Schuster) και το ΝΒC συζητούσε την επιστροφή του στο prime time –εξελίχθηκε πολύ άσχημα, όταν ο κωμικός Χάνιμπαλ Μπάρες σε μια stand up comedy παράσταση τον κατηγόρησε ως βιαστή. Το video έγινε viral και ήταν η αρχή για να έρθει στο φως της δημοσιότητας πλήθος καταγγελιών με τη μορφή χιονοστιβάδας.
Τα περιστατικά βιασμών φέρεται ότι είναι διάσπαρτα σε μια μακρά περίοδο που εκτείνεται από το 1965 μέχρι το 2008. Η ιστορία είναι σχεδόν πάντα η ίδια, με πάνω από πενήντα γυναίκες να ισχυρίζονται ότι ο Κόσμπι αφού τις νάρκωνε τις βίαζε. Για παράδειγμα, η Τζόαν Τάρσις κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε από τον Κόσμπι δύο φορές το 1969 σε ηλικία 19 ετών, την εποχή που προσπαθούσε να γίνει σεναριογράφος κωμωδίων. Tην πρώτη φορά μάλιστα ισχυρίζεται ότι όταν ξύπνησε στον καναπέ με εκείνον από πάνω της να της βγάζει τα εσώρουχα, του είπε ψευδώς ότι πάσχει από κάποιο σεξουαλικό νόσημα που θα μπορούσε άνετα ο ίδιος να κολλήσει και να μεταδώσει και στη γυναίκα του. Ετσι εκείνος την εξανάγκασε σε στοματικό σεξ.
Γιατί όμως όλες αυτές οι γυναίκες δεν κατήγγειλαν αμέσως την κακοποίησή τους στην Αστυνομία; Το διάσημο μοντέλο Τζάνις Ντίκινσον μάλλον έδωσε την απάντηση. Οταν ερωτήθηκε γιατί περίμενε 32 ολόκληρα χρόνια για να προχωρήσει στις καταγγελίες της εναντίον του Κόσμπι, είπε ότι δεν το έκανε καθώς φοβόταν ότι θα χαρακτηριστεί πόρνη. Φυσικά, η νομική ομάδα του διάσημου κωμικού από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες που είχαν σκοπό να βλάψουν τη φήμη του.
Τελικώς η μόνη υπόθεση που προχώρησε ήταν αυτή της Αντρέα Κόνσταντ, πρώην εργαζομένης στο πρόγραμμα μπάσκετ του Πανεπιστημίου Temple, του οποίου διακεκριμένος απόφοιτος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ήταν ο Κόσμπι. Η ίδια ισχυρίζεται ότι το 2004 τής έδωσε τρία άγνωστης προέλευσης χάπια μαζί με κρασί, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να μη νιώθει τα πόδια της. Θυμάται τον Κόσμπι, ενώ ήταν αβοήθητη, να την κακοποιεί σεξουαλικά και αργότερα να ξυπνά χωρίς τον στηθόδεσμό της, μην μπορώντας να θυμηθεί τι είχε συμβεί στο μεταξύ. Εναν χρόνο αργότερα η ίδια τον κατήγγειλε, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες λόγω αμφιβολιών. Οι δύο πλευρές τελικά προχώρησαν σε συμφωνία το 2006 και όπως αποκαλύφθηκε προσφάτως ο Κόσμπι φαίνεται να της έδωσε το ποσό των 3,4 εκατ. δολαρίων.
Τώρα ήρθε η ώρα θα αναμετρηθούν ξανά, αφού η πρώτη δίκη δεν κατέληξε σε ετυμηγορία. Ο Κόσμπι προσέρχεται με μια νέα νομική ομάδα με επικεφαλής τον Τομ Μεζερό, τον δικηγόρο που αθώωσε το 2005 τον Μάικλ Τζάκσον από τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου. Για μία ακόμη φορά θα ισχυριστεί ότι το σεξ με την Κόνσταντ υπήρξε συναινετικό, παρ’ όλο που η ίδια δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλη. Βασικός στόχος των δικηγόρων του είναι να πλήξουν την αξιοπιστία της ενάγουσας με βασική μάρτυρα τη Μάργκεριτ Τζάκσον, ακαδημαϊκή σύμβουλο στο Πανεπιστήμιο Temple. Η ίδια ισχυρίζεται ότι η Κόνσταντ κάποτε της είχε πει ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα κατηγορώντας ψευδώς κάποιον διάσημο για σεξουαλική επίθεση. Στην πρώτη δίκη δεν της είχε επιτραπεί να καταθέσει, καθώς η Κόνσταντ ισχυρίστηκε ότι δεν τη γνώριζε. Ομως η ομάδα υπεράσπισης του Κόσμπι έχει δύο μάρτυρες στη διάθεσή της που πιστοποιούν ότι οι δύο γυναίκες πράγματι γνωρίζονται. Ομως και η Κόσταντ έχει νέα βέλη στη φαρέτρα της. Αυτή τη φορά το δικαστήριο θα επιτρέψει σε πέντε γυναίκες που κατηγορούν τον Κόσμπι για παρόμοιες σεξουαλικές επιθέσεις να καταθέσουν –ανάμεσά τους μάλιστα θα βρίσκεται και η Τζάνις Ντίκινσον.
Θα είναι μια ενδιαφέρουσα δίκη, η πρώτη στον απόηχο του κινήματος #ΜeΤoo. Tι θα αποφασίσει το νέο σώμα των ενόρκων στη μετά Χάρβεϊ Γουάινστιν εποχή; Αθώος ή ένοχος;

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Απριλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ