Βάρη, τεράστια λάστιχα αυτοκινήτων, σκοινάκια, κρίκοι και άνθρωποι όλων των ηλικιών. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας σε ένα box. Ο ναός του crossfit δεν είναι ένα μέρος για τους απόλυτα μυημένους, ένα γυμναστήριο που θα σκεφτείς πολύ να περάσεις το κατώφλι του αν δεν έχεις six pack ή αν δεν μπορείς να σηκώσεις 40 κιλά στην μπάρα.
Τα νέα στέκια των φίλων του αθλητισμού είναι φιλικά προς όλους –τουλάχιστον τα περισσότερα -, είναι καλοφτιαγμένα, καθαρά και υπόσχονται με τις σωστές συμβουλές να φτιάξουν τη φυσική σου κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα και να σου χαρίσουν ευεξία και καινούργιους φίλους.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν δεν ξέρεις τους κώδικες επικοινωνίας αυτού του αθλήματος που από το 2009 έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων μπορεί λίγο να παραξενευτείς. Η δυνατή μουσική, το χρονόμετρο στον τοίχο και η κιμωλία στον μαυροπίνακα θα σε παραξενέψουν όσο και οι αθλητές που βγαίνουν έξω από τον χώρο και τρέχουν γύρω-γύρω το τετράγωνο, ανάμεσα σε περαστικούς και αυτοκίνητα.
Αλλά αυτά θα τα μάθεις γρήγορα αν αποφασίσεις να δώσεις στο σώμα σου μια ευκαιρία να γίνει καλύτερο, όπως θα μάθεις σιγά-σιγά και τις κατάλληλες τεχνικές για να μπορέσεις να φέρεις εις πέρας κάθε προπόνηση. Μέχρι τότε αφέσου στα χέρια των ειδικών, εμπιστεύσου τους πιο έμπειρους και διασκέδασέ το.
«Πρόκειται για προπονήσεις υψηλής έντασης που απευθύνονται σε όλους» εξηγεί μιλώντας στο BHMAgazino ο Τάσος Κονταργύρης, γυμναστής απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και συνιδιοκτήτης του CF Workout District, ο οποίος δοκίμασε πολλά είδη γυμναστικής ώσπου να βρει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει. Eνα άθλημα που εφηύρε ο πάμπλουτος σήμερα Γκρεγκ Γκλάσμαν στην Αμερική το 2000 και στην αρχή «έκανε καριέρα» κυρίως σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Στην ουσία όμως δεν μιλάμε για κάτι καινούργιο. «Είναι ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών ασκήσεων αερόβιας και αναερόβιας γυμναστικής, από άρση βαρών μέχρι τρέξιμο. Κάθε μέρα οι αθλητές καλούνται να φέρουν εις πέρας σε μικρό χρονικό διάστημα ένα μοναδικό πρόγραμμα που έχουν προετοιμάσει οι προπονητές και το οποίο προσαρμόζεται στις δυνατότητες του καθενός» εξηγεί ο Βλάσης Καραγιάννης, συνιδρυτής του CF Workout District στο Γαλάτσι. «Κάθε προπόνηση διαρκεί μία ώρα και περιλαμβάνει το ζέσταμα, την επίδειξη τεχνικής, το κυρίως πρόγραμμα της ημέρας, αυτό που ονομάζουμε WOD (σ.σ.: Workout of the Day) και την αποθεραπεία / διατάσεις» αναφέρει ο Ανδρέας Γιαννόπουλος έπειτα από μια απαιτητική ημέρα στο CrossFit Kallithea.
Και πώς είναι δυνατόν να μπορεί να κάνει ο καθένας αυτό το είδος fitness γυμναστικής; Πώς μπορεί ένας έφηβος ή ένας άνθρωπος άνω των 50 ετών ή μια γυναίκα που δεν έχει αθληθεί ξανά να συντονιστούν στην ίδια αίθουσα; Το μυστικό κρύβεται στο «scaling», την κλιμάκωση. Αν και πολλά boxes έχουν ειδικά προγράμματα για τους αρχάριους, στην ουσία όλοι κάνουν το ίδιο πρόγραμμα κάθε ημέρα, απόλυτα προσαρμοσμένο στις δυνατότητές τους.
«Ολα κλιμακώνονται σε σχέση με την προπόνηση. Τα κιλά, οι επαναλήψεις, το τρέξιμο, ακόμα και οι ασκήσεις. Σε κάθε μέρος του WOD υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Σε κάθε άσκηση υπάρχει και η πιο εύκολη εκδοχή της» εξηγεί ο Τάσος Κονταργύρης και συνεχίζει: «Το βασικό για έναν αρχάριο είναι να μάθει άρτια τις τεχνικές και να χτίσει μια φυσική κατάσταση για να ακολουθήσει ένα προχωρημένο τμήμα».
Η κοινότητα του crossfit έχει τους δικούς της κανόνες. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Ο πιο έμπειρος εμψυχώνει τους νεότερους, τους δίνει το καλό παράδειγμα και κανένας δεν χειροκροτάει τον πρώτο. Αυτός που καταφέρνει να εκτελέσει το πρόγραμμα στον καλύτερο χρόνο περιμένει στην άκρη τους υπόλοιπους. Τους φωνάζει να παλέψουν –ναι, στα boxes φωνάζουν λίγο παραπάνω –και περιμένει να πανηγυρίσουν όλοι μαζί. Δεν είναι τυχαίο ότι το περισσότερο χειροκρότημα το παίρνει ο τελευταίος, είτε κατάφερε να κάνει όλες τις ασκήσεις στον προβλεπόμενο χρόνο είτε όχι. Την επόμενη φορά θα τα πάει σίγουρα καλύτερα.
Το box του Γαλατσίου λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο και έχει μέλη ηλικίας 14-55 ετών. Ιδρυτές του τρεις φίλοι με διαφορετικές ιστορίες και backgrounds. Ο Τάσος σταμάτησε την μπάλα αναγκαστικά ύστερα από ρήξη χιαστού και στα δύο πόδια και πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψε το άθλημα που θα του επέτρεπε να διατηρεί καλή φυσική κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να φοβάται για νέους τραυματισμούς. Κάπως έτσι γνώρισε τον Δημήτρη Βαλτσάνη και τον Βλάση Καραγιάννη, αρχιτέκτονα και ντράμερ ο οποίος ήταν από την αρχή πολύ επιφυλακτικός με τα βάρη. Οπως είναι μέχρι σήμερα πολλοί οι οποίοι ξεκινούν το άθλημα και φοβούνται ότι τα βάρη δεν είναι η κατάλληλη άσκηση για αυτούς.
Μια επίσκεψη σε ένα box θα πείσει κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι προπονητές ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνει ο κάθε αθλητής. Ποια τεχνική να ακολουθήσει και μέχρι ποιο σημείο μπορεί να πιέσει τον εαυτό του. Ακόμη και αν πολλές φορές χρειαστεί να γίνουν δυσάρεστοι ή να βάλουν τις φωνές σε αυτούς που υπερβάλλουν εαυτόν, η δουλειά των υπευθύνων είναι να εγγυώνται την ασφάλεια όλων. Και αυτό είναι που κάνει το crossfit πιο αξιόπιστο και τόσο αγαπητό. Οι ενστάσεις των πρώτων χρόνων για τραυματισμούς (εξαιτίας μη καταρτισμένων προπονητών) και σκληροπυρηνικούς θαμώνες έχουν αρχίσει να υποχωρούν και σύμφωνα με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο σήμερα το άθλημα είναι απόλυτα ασφαλές και σίγουρα «λιγότερο επικίνδυνο από το να κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου».
Ο ίδιος μαζί με τον Βασίλη Ελευθεράκη και τον Νικόλα Βολιώτη «τρέχει» το CrossFit Kallithea. Παράλληλα, μαζί με τον παιδικό του φίλο Νικόλα Βολιώτη το 2015 αποφάσισε να διοργανώσει ένα event με διεθνή χαρακτήρα, μια γιορτή του crossfit στην Ελλάδα. Η ιδέα τους βρήκε ανταπόκριση από 1.200 αθλητές που συμμετείχαν στα προκριματικά και σήμερα η διοργάνωση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Το εφετινό Athens Throwdown θα διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Απριλίου στο κλειστό του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο και στην τελική φάση του αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 600 αθλητές (από τις 1.500 συμμετοχές), ενώ οι 400 από αυτούς θα έρθουν από το εξωτερικό.
Κλείνοντας την «περιοδεία» στα boxes, η ερώτηση που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι αν το άθλημα έχει διαδοθεί τόσο πολύ λόγω της κρίσης. Κατηγορηματικοί όλοι. Το crossfit δεν είναι το πιο φθηνό χόμπι που υπάρχει. Τα χρήματα που χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα καλό box είναι αρκετά και η μηνιαία συνδρομή διόλου αμελητέα. Αυτό που έκανε αυτό το είδος γυμναστικής τόσο δημοφιλές στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο είναι το «community». Οι παρέες που δημιουργούνται στα boxes τις περισσότερες φορές επεκτείνονται και έξω από αυτά, όπως κυρίως ο υγιής ανταγωνισμός. Γιατί σε κάθε WOD θέλεις να ξεπεράσεις τον διπλανό σου αλλά και τον εαυτό σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πριν και μετά το καθημερινό πρόγραμμα δεν θα δεις τον 25άρη να βοηθάει ένα παιδί 14 ετών να κάνει σωστά μονόζυγο ή έναν νέο 30 ετών να θαυμάζει το σθένος και την επιμονή ενός 63άρη όπως ο κ. Γιώργος, που πήγε εφέτος να μαζέψει ελιές και ισχυρίζεται ότι δεν το είχε κάνει ποτέ με περισσότερη όρεξη και άνεση.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Απριλίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ