Στο τέλος του πέµπτου κύκλου του «House of Cards» (Netflix) η Κλερ Αντεργουντ, η πανούργα σύζυγος του επίσης πανούργου Φρανκ Αντεργουντ, 46ου προέδρου των ΗΠΑ, είχε ορκιστεί πρόεδρος στη θέση του. Λες και οι σεναριογράφοι γνώριζαν τι θα µεσολαβούσε έως τη στιγµή που θα ξεκινούσαν τα γυρίσµατα του έκτου κύκλου και προετοίµαζαν το έδαφος για µια όσο το δυνατόν πιο οµαλή µετάβαση στη νέα εποχή. Αυτό που είχε συµβεί ήταν, βεβαίως, η αποχώρηση-απόλυση του Κέιβιν Σπέισι (που ερµήνευε τον ρόλο του Φρανκ) µετά το ξέσπασµα του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης και των σε βάρος του καταγγελιών –µιας υπόθεσης που µετέτρεψε από τη µια στιγµή στην άλλη τον λαοφιλή ηθοποιό σε έναν από τους πιο σκοτεινούς και αντιπαθητικούς ανθρώπους της show biz. Ετσι, η Ρόµπιν Ράιτ, η φαρµακερή Κλερ, έµεινε µόνη, όχι µόνο για να λάµψει ως απόλυτη πρωταγωνίστρια, αλλά και για να κλείσει τη σειρά: Οπως ανακοινώθηκε, µε τον έκτο κύκλο το «House of Cards» θα ρίξει αυλαία.
Οσο και αν δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει το επιτυχημένο σίριαλ στη μετά Σπέισι εποχή, κανένας την ίδια στιγμή δεν αμφισβητεί το ταλέντο της βραβευμένης (και για αυτόν τον ρόλο) Ράιτ. Η ηθοποιός έχει τη δύναμη να πάρει το παιχνίδι επάνω της. Εξάλλου, την ίδια δύναμη έχει δείξει σε όλη την καριέρα της –από τη στιγμή που ξεκινούσε για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της έως τη στιγμή που απείλησε το Netflix με αποχώρηση από το «House of Cards» αν δεν αναπροσάρμοζαν τον μισθό της ώστε να παίρνει τα ίδια χρήματα με τον Σπέισι (γράφτηκε πως τότε, το 2016, ήταν 500.000 δολάρια για κάθε επεισόδιο). «Φεμινισμός σημαίνει ισότητα» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, «δηλαδή τα ίδια χρήματα για την ίδια εργασία». Αδικο είχε;
Γεννημένη στις 8 Απριλίου 1966 στο Ντάλας, κόρη ενός υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας και μιας πωλήτριας καλλυντικών, η Ράιτ ήθελε όταν ήταν ακόμη παιδί να γίνει χορεύτρια. Τελικά, στα 14 χρόνια της ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο. Δεν τα κατάφερε άσχημα. Αντιθέτως, οι πρώτες προσπάθειές της να περάσει και στον χώρο της υποκριτικής (μετά την παρότρυνση μιας ατζέντισσας που πρώτη διέκρινε το ταλέντο της) δεν απέδωσαν. Oταν, έπειτα από πολλές απορρίψεις, απογοητευμένη είχε αποφασίσει να τα παρατήσει και να πιάσει δουλειά σε ένα κρουαζιερόπλοιο, ήρθε η πρόταση για να υποδυθεί την Κέλι Κάπγουελ (από το 1984 έως το 1988) στη σαπουνόπερα «Santa Barbara» (προβαλλόταν και στην Ελλάδα). Αυτό ήταν. Η δημοφιλής σειρά την έκανε γνωστή στο διεθνές κοινό αλλά και την πάντρεψε, αφού ο συμπρωταγωνιστής της Ντέιν Γουίδερσπουν έγινε ο πρώτος σύζυγός της. Ο γάμος τους κράτησε από το 1986 έως το 1988. Το 1989 η Ράιτ συνδέθηκε με τον φρεσκοχωρισμένο από τη Μαντόνα Σον Πεν, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά –παντρεύτηκαν το 1996. Η Ρόμπιν πρόσθεσε στο δικό της επίθετο και το επίθετο του συζύγου της και αραίωσε τις εμφανίσεις της για τα ασχοληθεί περισσότερο με την οικογένειά της. Ηταν ευτυχισμένη. Στην αρχή. Γιατί το 2009 το ζεύγος χώρισε έπειτα από μια περίοδο έντονων αναταράξεων και προσπαθειών να διατηρήσουν μια σχέση που, όπως οι περισσότεροι γάμοι στον κόσμο του θεάματος, είχε ναυαγήσει.
Στο μεταξύ, η Ράιτ είχε εμφανιστεί στις ταινίες «Χαριστική βολή», «Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας», «Παράφορα ερωτευμένοι» (με τον Σον Πεν), «Forrest Gump», «Eνα σπίτι στο τέλος του κόσμου», «Εννέα ζωές» και «Χαμένες αγάπες», ενώ μετά το διαζύγιο ακολούθησαν ο «Αφθαρτος», «Το κορίτσι με το τατουάζ», οι «Ιδιαίτερες αδυναμίες» κ.ά. Το 2013 ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο σκηνοθέτης του «Κοριτσιού με το τατουάζ», της πρότεινε να παίξει σε μια νέα τηλεοπτική σειρά. Τίτλος της «House of Cards». Η ηθοποιός δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να ασχοληθεί ξανά με την τηλεόραση. Επειδή αγαπούσε περισσότερο τον κινηματογράφο, επειδή θεωρούσε τη μικρή οθόνη… μικρή για να χωρέσει τα μεγάλα της όνειρα, επειδή δεν είχε γίνει ακόμη της μόδας η μετακόμιση των μεγάλων ηθοποιών (και σκηνοθετών) από τα κινηματογραφικά στα τηλεοπτικά στούντιο. Τελικά όμως πήρε τη σωστή (ή μάλλον σοφή) απόφαση, και το έπραξε.
Η σειρά του Netflix ξεκίνησε να προβάλλεται την 1η Φεβρουαρίου του 2013. Με τη Ράιτ να καταφέρνει επεισόδιο το επεισόδιο να ξεφεύγει από τη βαριά σκιά του Σπέισι και να αναδεικνύεται ισάξια συµπρωταγωνίστριά του. Ή και καλύτερη από αυτόν; Ερµηνεύοντας µε πολικό ψύχος αλλά και µε µέτρο την Κλερ Αντεργουντ, κάνει τελικά τη µεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της, για να κερδίσει το 2014 Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου σε δραµατική σειρά (υποψήφια για το ίδιο βραβείο ήταν και τις δύο επόµενες χρονιές) και αρκετές ακόµη διακρίσεις. Οι κριτικές είναι διθυραµβικές. Η ανάδειξή της σε απόλυτη πρωταγωνίστρια µετά την αποχώρηση του Σπέισι, κάτι παραπάνω από αναµενόµενη. Δεν µπορούµε να γνωρίζουµε αν θα καταφέρει να διατηρήσει τις υψηλές θεαµατικότητες (αυτό εξάλλου δεν εξαρτάται µόνο από εκείνη), όµως το παιχνίδι των εντυπώσεων το έχει κερδίσει. Επιστρέφοντας στην τηλεόραση –όπου εκτός από εµφανίσεις στο «Empire Falls» (2005), σε ένα επεισόδιο του «Saturday Night Live» (2011) και σε δύο επεισόδια του «Enlightened» (2011) ξαναεµφανίστηκε σε µεγάλο ρόλο δυόµισι δεκαετίες µετά την αποχώρησή της από το «Santa Barbara» –επιβεβαίωσε µε τρόπο εντυπωσιακό το ταλέντο της. Με την ερµηνεία της στο «House of Cards» απέδειξε ότι είναι φτιαγµένη για πιο απαιτητικά και σηµαντικά πράγµατα από τις εύπεπτες σαπουνόπερες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ