«Αγαπώ τις γυναίκες που κάνουν το δικό τους, που είναι ανεξάρτητες» λέει η Λουπίτα Νιόνγκ’ο. «Από την άλλη πλευρά όμως, είμαι μια γυναίκα που στηρίζεται στην οικογένεια και στους φίλους της, διατηρώ ισχυρούς δεσμούς με τους δικούς μου ανθρώπους και ίσως μια αίσθηση υποχρέωσης να τους κάνω υπερήφανους. Νομίζω ότι όλα αυτά ισορρόπησαν αρμονικά μέσα μου όταν κλήθηκα να υποδυθώ τη Νάκια στο «Black Panther»».
Η κενυάτισσα ηθοποιός που απέσπασε το Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου υποδυόμενη την ταλανιζόμενη Πάτσι στην αντιρατσιστική ταινία του Στιβ Μακ Κουίν «12 χρόνια σκλάβος» (όπου μάλιστα έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της), γνωστή τα τελευταία χρόνια για τον ρόλο της Μαζ Κανάτα στον δημοφιλέστατο νέο κύκλο των ταινιών του «Πολέμου των Αστρων», αναφέρεται σε μια από τις τελευταίες δουλειές της, μία ακόμα υπερπαραγωγή, το «Black Panther».
Στον κόσμο της Μarvel Comics και των Marvel Studios έτσι όπως τον συνέλαβε ο σκηνοθέτης Ράιαν Κούγκλερ, ο Μαύρος Πάνθηρας του τίτλου είναι ο T’Τσάλα (Τσάντουικ Μπόουσμαν), ο διάδοχος του βασιλείου της Γουακάντα μετά τον θάνατο του πατέρα του. Η Γουακάντα είναι φυσικά ένα φανταστικό κρατίδιο της Αφρικής το οποίο, παρά τη ραγδαία τεχνολογική του ανάπτυξη, παραμένει απομονωμένο. Ο θάνατος του πατέρα του αναγκάζει τον T’Τσάλα να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να γίνει εκείνος βασιλιάς, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν όταν στο προσκήνιο μπαίνει ένας παλιός και ισχυρός εχθρός του. Αντιμέτωπος με προδοσία και κινδύνους, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Μαύρου Πάνθηρα για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και να εγγυηθεί την ασφάλεια όχι μόνο του λαού του αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Η Νάκια, όπως ονομάζεται η ηρωίδα που υποδύεται στην ταινία η Λουπίτα Νιόνγκ’ο, είναι καλή φίλη του T’Τσάλα με τον οποίο μοιράζεται και ένα ρομαντικό παρελθόν. Κάποια συναισθήματα ενδεχομένως να εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως «όπως θα έγραφαν στη σελίδα τους αν ήταν στο Facebook, η σχέση τους είναι μπερδεμένη» λέει χαρακτηριστικά η 34χρονη ηθοποιός. Εξάλλου, υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο στη μέση, η Οκόγε (Ντανάι Γκουρίρα), αδελφή της Νάκια με την οποία η τελευταία δεν συγχρονίζεται εύκολα. «Η Νάκια δεν τα πηγαίνει καλά με την εξουσία, η Οκόγε δεν τα πάει καλά με τους αντάρτες. Η Οκόγε υπερασπίζεται την παλιά φρουρά και την παράδοση, θέλει πάση θυσία να τη διατηρήσει ζωντανή, την ώρα που η Νάκια αρέσκεται στο να προκαλεί την παράδοση κοιτάζοντας μπροστά. Σέβονται η μία την άλλη, ωστόσο βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά». Και, φυσικά, στη μέση υπάρχει ο T’Τσάλα…
Πέραν όλων των παραπάνω που διαμορφώνουν το… ερωτικό – οικογενειακό – πολιτικό πλαίσιο του «Black Panther», το πρωταγωνιστικό στοιχείο της ταινίας του Ράιαν Κούγκλερ δεν παύουν να είναι η περιπέτεια και η φαντασία. Για τις ανάλογες σκηνές (και είναι αρκετές), η σωματική προσπάθεια που απαιτήθηκε από τη Λουπίτα Νιόνγκ’ο δεν ήταν λίγη και η εκπαίδευση στάθηκε σκληρή. «Οσο τις έτρωγα όμως τόσο πιο κοντά στο πολεμικό πνεύμα της Νάκια βρισκόμουν» λέει η ηθοποιός. «Είναι μια γυναίκα που έχει ταξιδέψει αρκετά στον κόσμο, με αποτέλεσμα το πολεμικό στυλ της να έχει διαμορφωθεί από όλες αυτές τις εμπειρίες σε τόσες χώρες». Για την ακρίβεια, όπως ανέφερε και ο Κούγκλερ, το μαχητικό προφίλ της Νάκια είναι «μεικτό, street (σ.σ.: του δρόμου)». Βρίσκεις σε αυτό στοιχεία από τζούντο, ζίου ζίτσου, φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες, μουάι τάι και μια ιδέα από καποέιρα, είδη με τα οποία η Νιόνγκ’ο καταπιάστηκε για τις ανάγκες του ρόλου της.
Oπως και η ηρωίδα της στην ταινία, έτσι και η βραβευμένη ηθοποιός, fachion icon και δραστήρια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των άγριων ζώων, έχει γνωρίσει αρκετά τον κόσμο στη ζωή της. Γεννήθηκε την 1η Mαρτίου του 1983 στην Πόλη του Μεξικού, κόρη Κενυατών –εκείνη την περίοδο ο γερουσιαστής πατέρας της ήταν φιλοξενούμενος λέκτορας Πολιτικών Επιστημών. Ακολούθως επέστρεψαν οικογενειακώς στην Κένυα, όπου η Λουπίτα πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Στην ηλικία των 16 επέστρεψε στην πόλη που γεννήθηκε για να μάθει ισπανικά και αργότερα βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάμσαϊρ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών για να ακολουθήσει κινηματογραφικές σπουδές. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής σε αρκετές ταινίες και παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Γέιλ, τότε που σύμφωνα με πρόσφατη εξομολόγησή της βρέθηκε δύο φορές αντιμέτωπη με το ασφυκτικό pressing του Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Δεν είχε κάνει παρά μια-δυο εμφανίσεις σε μικρού μήκους ταινίες και στη δραματική μίνι σειρά του MTV «Shunga» όταν ο Στιβ Μακ Κουίν την επέλεξε για τον ρόλο της καταπιεσμένης νεαρής σκλάβας που υπέστη το ξέσπασμα οργής του σκληροτράχηλου Μάικλ Φασμπέντερ. H οσκαρική επιτυχία της με το «12 χρόνια σκλάβος» τη βοήθησε στο αμέσως επόμενο βήμα της, έναν ρόλο στον νέο κύκλο ταινιών του «Πολέμου των Αστρων». Η Λουπίτα ήταν η Μαζ Κανάτα του «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει», του «Star Wars: Οι τελευταίοι Τζεντάι» και της τηλεοπτικής σειράς «Star Wars: Forces of Destiny» που μεσολάβησε. Ολα δείχνουν ότι θα ξαναπαίξει την ίδια ηρωίδα στο «Star Wars: Επεισόδιο ΙΧ» που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο του 2019.
Δέκα χρόνια νωρίτερα ωστόσο, το 2009, η Nιόνγκ’ο είχε ήδη παρουσιάσει την πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική δουλειά της πίσω από την κάμερα, ένα εξαιρετικά ώριμο βίντεο ντοκιμαντέρ που αφορούσε τη ζωή στην Κένυα. Το «In My Genes» («Στα γονίδιά μου») αναφέρεται στην περίπτωση της Αγκνες, μιας νεαρής Κενυάτισσας που πάσχει από αλμπινισμό (έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια). Από τη στιγμή που η Αγκνες γεννιέται, γίνεται δέκτης προκαταλήψεων από την οικογένεια, τους φίλους και τους ξένους. Ωστόσο, παρά τις ατέλειές της, η Αγκνες δεν δέχεται να υποκύψει στη θλίψη, όπως την προορίζουν. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τις ιστορίες και τις εμπειρίες άλλων επτά ανθρώπων με αλμπινισμό. «Η ζωή κάθε ατόμου είναι μοναδική», έχει δηλώσει για την ταινία της η Νιόνγκ’ο, «όμως όλοι έχουν ένα κοινό: ξέρουν τι είναι να ξεχωρίζεις άβολα από το πλήθος».
Αλλά και το «Black Panther», κατά μία έννοια, είναι μια ταινία της Marvel που ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος των ταινιών της… Marvel. «Αυτή τη φορά το σύμπαν της είναι μαύρο και κανένας δεν χρειάζεται να απολογηθεί για αυτό» δηλώνει η Νιόνγκ’ο. «Για εμένα ήταν απελευθερωτική πηγή έμπνευσης να βλέπω μια ταινία να εκτυλίσσεται σε μια αφρικανική χώρα με βασιλείς και βασίλισσες, πολεμιστές και όλα αυτά. Βλέποντας αυτή την εκδοχή ενός αφρικανικού έθνους που βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, που παίζει σημαντικό ρόλο για το μέλλον αυτού του κόσμου, ένιωσα σαν να θεραπεύεται η μικρή Αφρικανή μέσα μου. Η Γουακάντα είναι κάτι που θα μπορούσαμε να γίνουμε, που θα έπρεπε να γίνουμε και που ίσως γίνουμε. Και εύχομαι πραγματικά να νιώσει παρόμοια έμπνευση ο κόσμος που θα δει την ταινία». l

Η ταινία «Black Panther» θα προβάλλεται από τις 15 Φεβρουαρίου σε διανομή Feelgood Entertainment.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ