Με άδεια χέρια έφυγε ο Jay-Z την περασμένη Κυριακή το βράδυ από την τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι –δεν αναδείχθηκε νικητής σε καμία από τις οκτώ κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιος -, όμως όλος ο πλανήτης (συμπεριλαμβανομένου και του «Πλανητάρχη») μαζί του ασχολήθηκε τις επόμενες ημέρες. Οι αφορμές ήταν πολλές: οι διάφορες θριαμβευτικές κοινές εμφανίσεις με τη σύζυγό του Μπιγιονσέ, μια αντίδραση της μεγάλης κόρης τους, Μπλου Αϊβι, που έγινε, αστραπιαία σχεδόν, δημοφιλές gif, αλλά και μια πρόσφατη, ζουμερή, αποκαλυπτική συνέντευξη στο πρώτο επεισόδιο του νέου τηλεοπτικού σόου του CNN «The Van Jones Show».
Εκεί ήταν που ο 48χρονος Σον Κόρεϊ Κάρτερ (όπως είναι το πραγματικό όνομά του) έκανε μια δήλωση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον αποκάλεσε «superbug», παρομοιάζοντάς τον με τα υπερ-βακτήρια που αψηφούν τα συμβατικά αντιβιοτικά και αναγκάζοντας τον Τραμπ (ο οποίος, ως γνωστόν, ζει και αναπνέει για να εμπλέκεται σε διαδικτυακές κόντρες –ειδικά με αφροαμερικανούς συνομιλητές) να ξεκαθαρίσει με ένα tweet ότι επί προεδρίας του το ποσοστό ανεργίας των μη λευκών πολιτών των ΗΠΑ έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, κάτι που βέβαια ο ίδιος ο Jay-Z είχε πρώτος αναγνωρίσει στην ίδια συνέντευξη, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Χάνεις πραγματικά το νόημα αν το πιστεύεις αυτό». Οι «New York Times» χρειάστηκε να δημοσιεύσουν άρθρο στο οποίο επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι καλές επιδόσεις οφείλονται σε πολιτικές που είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζονται χρόνια προτού ο τωρινός POTUS αποφασίσει καν να λάβει μέρος στις εκλογές.
Ο Jay-Z, που υπήρξε επίσης το τιμώμενο πρόσωπο στο ετήσιο γκαλά του βετεράνου ιμπρεσάριου της μουσικής βιομηχανίας, Κλάιβ Ντέιβις, το οποίο προηγείται της απονομής των Γκράμι, ξεκαθάρισε στην εμφάνισή του στην εκπομπή του Βαν Τζόουνς και ένα άλλο καυτό θέμα: την κατάσταση του γάμου του με την Μπιγιονσέ. Υπονόησε πως υπήρξε άπιστος (θα θυμάστε ίσως το περιστατικό που η κουνιάδα του, Σολάνζ Νόουλς, τον είχε δείρει –για άγνωστο τότε λόγο –μέσα σε ένα ασανσέρ), δηλώνοντας πως χρειάστηκε να περάσουν από πολλές δυσκολίες, όμως έχουν καταφέρει να τις ξεπεράσουν. Γιατί; «Μα, είναι η αδελφή ψυχή μου, ο άνθρωπος που αγαπώ. Και μπορείς να είσαι ερωτευμένος με κάποιον και να τον αγαπάς, όμως αν δεν έχεις βιώσει την αγάπη και δεν την καταλαβαίνεις, τότε δεν είσαι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εργαλεία για να προχωρήσεις μπροστά και σίγουρα θα υπάρχουν επιπλοκές.

Μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, ή να παριστάνεις ότι δεν τις βλέπεις μέχρι να γίνει η έκρηξη, και εμείς αποφασίσαμε να παλέψουμε για την αγάπη μας, να δώσουμε στα παιδιά μας μια άλλη προοπτική, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Και να δουν οι μαύροι άνδρες και γυναίκες ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, δεν χρειάζεται να οδηγούνται όλα τα ζευγάρια στο διαζύγιο» –μια αναφορά στα πολύ υψηλά ποσοστά χωρισμών στα ζευγάρια Αφροαμερικανών.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η καλύτερη απολογία είναι η αλλαγμένη συμπεριφορά. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσεις τον πόνο του άλλου, να τον αφήσεις να σου δείξει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά. Πρέπει να πέσεις στα πατώματα και να προσπαθήσεις σκληρά και να είσαι στα αλήθεια ειλικρινής. Πρέπει να το κάνεις πολλές φορές, θέλει χρόνο και είναι δύσκολο και επίπονο. Πρέπει να είσαι δυνατός, τόσο δυνατός που να αντέξεις να το περάσεις αυτό για να βρεθείς στην άλλη όχθη, που είναι όμως όμορφη». Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι το κραταιό power couple της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας διέθετε ως αρωγό στις προσπάθειές του τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες της καλλιτεχνικής έκφρασης. Το άλμπουμ «Lemonade» της Μπιγιονσέ, μίας από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ στον κόσμο σήμερα, κυκλοφόρησε το 2016 και ήταν γεμάτο τραγούδια που αφηγούνταν την ιστορία μιας γυναίκας η οποία ανακαλύπτει την παράλληλη σχέση του συζύγου της –κομμάτι το κομμάτι, αποκαλύπτουν στον ακροατή την πορεία που οδηγεί από τον θυμό και την προδοσία στην κατανόηση και τη συγχώρεση.
Το περυσινό άλμπουμ «4:44» του Jay-Z υπήρξε ένα αντίστοιχο εξομολογητικό μανιφέστο: για τον ρατσισμό στην Αμερική, για την ευεργετική δύναμη της ψυχανάλυσης, για τη μητέρα του που μεγάλωσε τέσσερα παιδιά και μπορεί πλέον να ζει, ανοιχτά και ελεύθερα, ως λεσβία, αλλά και για τον γάμο του που παραλίγο να διαλυθεί. Πολλοί θεώρησαν ότι αδικήθηκε στα βραβεία Γκράμι, ανάμεσά τους και ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος και κέρδισε τελικά το βραβείο για το καλύτερο ραπ άλμπουμ. Ευχαριστώντας από σκηνής το αφεντικό της εταιρείας Roc Nation, έκλεισε τον λόγο του με τη φράση «Jay for President!» –κατά το «Oprah for President». Αλλος για τον Λευκό Οίκο;

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ