«Το νέο µας πρωτότυπο αποκαλύπτει τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν στο μέλλον από εμάς». Αυτή είναι μία από τις κλασικότερες φράσεις-κλισέ στο πεδίο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλοτε υπερβολική, άλλοτε κυριολεκτική, χαρακτηρίζει συνήθως το μοντέλο που αποτελεί σημείο καμπής για μια εταιρεία. Και το Q Inspiration Concept είναι το σύγχρονο «turning point» για την «άγνωστη» Infiniti, το σκέλος πολυτελών οχημάτων της Nissan. Η πρεμιέρα του στην πρώτη μεγάλη έκθεση του 2018 ήταν σχεδόν επιβεβλημένη, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν προνομιακό πεδίο πωλήσεων για την εταιρεία και το Ντιτρόιτ αποδείχθηκε γενναιόδωρο μαζί του χαρίζοντάς του τρεις επίζηλες διακρίσεις: Best Concept Vehicle (το καλύτερο πρωτότυπο), Best Designed Interior (το καλύτερα σχεδιασμένο εσωτερικό), καθώς και μια δεύτερη θέση για τον καινοτόμο τρόπο χρήσης χρωμάτων, γραφικών και υλικών. Τετραθέσιο και τετράθυρο, με τις πίσω πόρτες να ανοίγουν ανάποδα αποκαλύπτοντας την απουσία μεσαίας κολόνας, αλλά και τον ευρηματικά σχεδιασμένο θάλαμο επιβατών, το Q Inspiration σφύζει από έμπνευση.
Για τους περισσότερους η απόκοσμη πίσω όψη του παραπέμπει σε έργο τέχνης, γι’ αυτό και λεπτομέρειες όπως το design εμπρός και πίσω από τους μπροστινούς τροχούς, η ιδιαιτερότητα των φωτιστικών σωμάτων και ο τρόπος που η οροφή «σβήνει» στην πόρτα του χώρου αποσκευών «επέβαλαν» στους ειδικούς της κριτικής επιτροπής να δώσουν σε αυτό τις περισσότερες ψήφους τους.
Στο εσωτερικό, η μινιμαλιστική διάθεση είναι εμφανής παντού: ανεξάρτητα καθίσματα με επένδυση λευκού δέρματος και οθόνη αφής για κάθε επιβάτη, αιωρούμενη κεντρική κονσόλα που φτάνει μέχρι πίσω και ένα ταμπλό που συνδυάζει TFT τεχνολογία αφής και ξύλο από άκρη σε άκρη –ό,τι ακριβώς περιμένεις από ένα πρωτότυπο που φιλοδοξεί «…να εκθέσει τις συντηρητικές πολυτελείς προτάσεις» σύμφωνα με τους σχεδιαστές του. Οσο για το κινητήριο σύνολο, δεν έχει πρακτικά καμία σημασία.
Στο Ντιτρόιτ ανακοινώθηκε η ύπαρξη ενός τετρακύλινδρου VC-Turbo κινητήρα βενζίνης που αποδίδει όσο ένας V6 αλλά καταναλώνει όσο ένας τετρακύλινδρος diesel. Είναι γνωστό ότι το μέλλον της Infiniti θα είναι ηλεκτρικό και το Q Inspiration σε αυτό επενδύει.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018.