Η ελβετική Rinspeed πρόκειται να αποκαλύψει ένα πρωτότυπο, το οποίο υπόσχεται να καταργήσει κάθε παραδοσιακή έννοια μονιμότητας –και ενδεχομένως ανίας –συνυφασμένης με τα αυτοκίνητα.
Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, η διαδικασία παραγωγής, όπου το αμάξωμα συναντά το πλαίσιο… εις σάρκα μίαν, ονομάζεται «πάντρεμα» και αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Από εκείνη τη στιγμή, αυτό που νοείται ως αυτοκίνητο από το συλλογικό ασυνείδητο είναι καταδικασμένο να ολοκληρώσει τον μηχανικό βίο του χωρίς να αφήνει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του οποιαδήποτε άλλη επιλογή ή το δικαίωμα της αλλαγής, πλην ελαχίστων και εξαιρετικά δαπανηρών εξαιρέσεων.
Επίσης, βάσει του συλλογικού ασυνειδήτου, το αυτοκίνητο είναι συνήθως κάτι το οποίο χρησιμοποιούμε ως μέσο μεταφοράς από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, για να το εγκαταλείψουμε συνήθως με κόπο, μια και η εύρεση θέσης στάθμευσης αποτελεί βασική προϋπόθεση.
Κοινώς, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η ιδιοκτησία ενός κοινού αυτοκινήτου από αυτά που χρησιμοποιεί η πλειονότητα εξ ημών είναι συνυφασμένη με μια έννοια μονιμότητας, πασπαλισμένης με μπόλικες δόσεις ανίας, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να παρατηρούμε εκτός από τη δεδομένη συν τω χρόνω δική μας φθορά, και αυτή του αυτοκινήτου που βρίσκεται παρκαρισμένο –συνήθως εξ ανάγκης στραβά –κάτω από το σπίτι μας.
Η απάντηση στο φαινόμενο έρχεται από την Ελβετία και την εταιρεία Rinspeed, η οποία θα παρουσιάσει επισήμως στις 8 Ιανουαρίου, στην προσεχή έκθεση Consumer Electronics Show (CES) του Λας Βέγκας, ένα πρωτότυπο το οποίο υπόσχεται να καταλύσει καθεμία από τις αρχές μονιμότητας που συναποτελούν ένα τυπικό αυτοκίνητο.
Το ηλεκτρικό Rinspeed Snap, όπως ονομάζεται, αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα, η οποία μπορεί να δεχθεί διαφορετικού τύπου αμαξώματα και καμπίνες με το πάτημα ενός κουμπιού. Ολα τα μέρη της αρχιτεκτονικής και του πατώματος είναι υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα, τα οποία δεν υπόκεινται στις φθορές των συνήθων αυτοκινήτων, ενώ ο θάλαμος και το αμάξωμα, που αποτελούν ένα ενιαίο και αποσπώμενο σύνολο, μπορεί να επιλεγούν βάσει των εκάστοτε αναγκών του χρήστη ή και να παραμείνουν στατικά οπουδήποτε, εν είδει αυτεξούσιας προσωπικής όασης, κινητού γραφείου ή οτιδήποτε άλλου επιθυμεί ο χρήστης. Ο τελευταίος, επίσης, έχει πρόσβαση σε μια σειρά από gadgets που επιτρέπουν κάθε είδους δραστηριότητα αναψυχής ή εργασίας, στις οποίες μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστος και εν κινήσει, μια και το Snap εναρμονίζεται πλήρως με τη φιλοσοφία της αυτόνομης οδήγησης.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ