Οταν η Σούζαν Φάουλερ περνούσε μέρος της ημέρας της στη βιβλιοθήκη ενός χωριού της Αριζόνας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα γίνει το πρόσωπο της χρονιάς για τους «Financial Times» και πως θα φιλοξενείται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time» με τα πρόσωπα του 2017. Και ακόμη κι αν το ονειρευόταν, σίγουρα θα ήταν με κάποια άλλη αφορμή και όχι για το θάρρος της να αποκαλύψει τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από στέλεχος της Uber, όπου εργαζόταν, και την απαράδεκτη συμπεριφορά συγκάλυψης που επιχειρήθηκε από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας.
Αν η χρονιά που φεύγει θα μείνει στην Ιστορία για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων, για το κίνημα #MeToo και για την αποκαθήλωση του Χάρβεϊ Γουάινστιν, όλα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις 2.916 λέξεις που δημοσίευσε η Σούζαν Φάουλερ στο blog της στις 19 Φεβρουαρίου του 2017.
Η έφηβη Σούζαν, δεύτερο παιδί μιας εννεαμελούς οικογένειας, δεν είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας της. «Αντισυμβατική ανατροφή» χαρακτηρίζει η ίδια την περίπτωσή της, με διδασκαλία κατ’ οίκον και χωρίς την ευκαιρία για φοίτηση στο λύκειο.
Την πρώτη φορά που το όνομά της ήρθε στη δημοσιότητα για το σκάνδαλο της Uber, οι περισσότεροι πίστευαν ότι πρόκειται για ένα δυναμικό κορίτσι με background ανάλογο των συναδέλφων της μηχανικών –καταρτισμένη, με νομικές γνώσεις και επαφές στον χώρο της Silicon Valley, που θα της επέτρεπαν με άνεση να τα βάλει με τα μεγάλα κεφάλια των startups και να ρισκάρει να μην κάνει ποτέ καριέρα στον χώρο.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Σούζαν αγωνίστηκε πολύ ώσπου να διασχίσει το κατώφλι της Uber, για εκείνη μια τέτοια δουλειά ήταν όνειρο ζωής. «Πάλεψα πολύ όλη μου τη ζωή για να φτάσω μέχρι εδώ, δεν θα αφήσω κανέναν να μου τα πάρει όλα αυτά τόσο απλά» δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι το ιδιαίτερο παρελθόν της ήταν τελικά εφόδιο σε αυτή τη μάχη.
Στα δεκαέξι της χρόνια η Σούζαν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με πανεπιστήμια και κολέγια ρωτώντας με ποιον τρόπο θα μπορούσε να σπουδάσει. Εκείνοι την ενημέρωναν για τη συνήθη διαδικασία με συστατικές επιστολές και αναλυτικές αιτήσεις και την τρομοκρατούσαν. «Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να γράψω μια λίστα με τα βιβλία που είχα διαβάσει και να τη στείλω μαζί με το όνομά μου».
Με αυτόν τον παράδοξο τρόπο έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, αλλά επειδή δίσταζαν να την αφήσουν να σπουδάσει Φυσική που τόσο ήθελε, κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, πείθοντας τον πρόεδρο της σχολής με επιστολή της να της επιτρέψει να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Οταν στο τέλος του 2015 προσελήφθη στην Uber, η Φάουλερ ένιωθε ότι εκπλήρωνε μια ακόμη μεγάλη επιθυμία της. Η εταιρεία βρισκόταν σε ανοδική πορεία και είχε φτάσει να γίνει η startup με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς. Η Φάουλερ ήταν μία από τους μηχανικούς λογισμικού που με τη σκληρή δουλειά και το όραμά τους άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις μετακινήσεις. Και αυτό είναι πια Ιστορία και δεν αλλάζει, ακόμη και σήμερα που η εταιρεία έχει χάσει μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής της αξίας και στροβιλίζεται στη δίνη σκανδάλων και λάθος χειρισμών.
Στο κείμενο που δημοσίευσε η Φάουλερ στο blog της δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί. Η νεαρή έγραψε τα γεγονότα ακριβώς όπως εκτυλίχθηκαν. Για τη σεξουαλική παρενόχληση από τον ανώτερό της, την αναφορά στο HR και την άρνησή τους να τη βοηθήσουν με δικαιολογία την υψηλή θέση του κατηγορουμένου, αλλά και τον έντιμο πρότερο βίο του. Η Φάουλερ άλλαξε ομάδα εργασίας και πάλεψε πολύ να ξεπεράσει το γεγονός και να κάνει καλά τη δουλειά της. Αργότερα γνώρισε και άλλες υπαλλήλους με ανάλογη εμπειρία, όχι μόνο σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και απροθυμίας του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού να ασχοληθεί με τις αναφορές τους.
Η Φάουλερ έγινε ο φόβος και ο τρόμος της εταιρείας, κάνοντας πολύ καλά τη δουλειά της, αναφέροντας όλα τα περιστατικά σεξισμού που βίωνε ή έβλεπε να συμβαίνουν γύρω της, ωστόσο τα στατιστικά συνεχώς έπεφταν: από 25% στο σύνολο των εργαζομένων, η γυναικεία παρουσία στην Uber υποχώρησε στο 6% και αργότερα στο 3%.
Σήμερα η νεαρή γυναίκα εργάζεται σε μια άλλη startup και διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Ελπίζει ότι η κόρη που θα φέρει στον κόσμο δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αλλάξει τον κόσμο για χάρη της.
Η αποκάλυψή της δημιούργησε μια χιονοστιβάδα που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ και λίγους μήνες αργότερα προκάλεσε την αποκαθήλωση του Χάρβεϊ Γουάινστιν, με δεκάδες γυναίκες να καταγγέλλουν επώνυμα πια σεξουαλικές επιθέσεις από τον μεγιστάνα παραγωγό, με τελευταία εξέλιξη την πιθανή εμπλοκή της Μέριλ Στριπ στο επίμαχο σκάνδαλο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η δική της τόλμη κινητοποίησε δεκάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο να πουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από το κίνημα #MeToo, ακόμη και αν οι σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν ήταν από ισχυρούς άνδρες των media, των επιχειρήσεων ή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Ενα από τα βιβλία που είχαν μαγέψει τη Φάουλερ ήταν το «Βίοι παράλληλοι» του Πλούταρχου. Την άγγιξε το κεντρικό του μήνυμα ότι δεν μπορείς να ελέγξεις όλα τα πράγματα που ορίζουν τη ζωή σου και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις το καλύτερο άτομο που μπορείς. Και μάλλον έγινε.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ