Κάθε χρονιά έχει το άρωµά της, το στίγµα της, το πρόσηµό της. Κάθε χρονιά ξεκινά αδιαµόρφωτη και στο τέλος έχει αποκτήσει για όλους µας έναν χαρακτήρα, µια διακριτή αίσθηση που την ξεχωρίζει από ό,τι προηγήθηκε και ό,τι έπεται. Η «χρονιά του κόκορα» στο κινεζικό ηµερολόγιο είχε αναµφίβολα κάτι από το τοτέµ της, αν σκεφθεί κανείς τον θόρυβο που προκάλεσαν κόκορες φωνακλάδες, όπως ο Ντόναλντ Τραµπ, ή ξεπουπουλιασµένοι, όπως ο Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ωστόσο, κυρίως ήταν ένα έτος γεγονότων που απαιτούν να σταθεί κανείς και να σκεφθεί λίγο παραπάνω το νόηµα και τις συνέπειές τους – και αυτό όχι µόνο για τυφλά τροµοκρατικά χτυπήµατα (Μάντσεστερ) ή πολύνεκρες φυσικές καταστροφές (τυφώνας «Ιρµα», πληµµύρες Μάνδρας), αλλά και για περιπτώσεις όπως η ενίσχυση του αντιεµβολιαστικού κινήµατος, η κρίση της Καταλωνίας, η δηµοτικότητα του όρου «fake news». Και µετά τον αναστοχασµό, ας προσέλθει µε τον κηδεµόνα του το 2018.

Αντι-:

Το πρόθεμα δηλώνει άρνηση ή εναντίωση σε σχέση με το δεύτερο συνθετικό της λέξης. Στις νέες τάσεις της χρονιάς που φεύγει οι αρνήσεις έχουν την τιμητική τους, με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους αντισπισιστές να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Ο αντισπισισμός (antispeciesism, στα αγγλικά) αναφέρεται στην απόρριψη της ανθρώπινης ανωτερότητας και υποστηρίζει ότι τα βασικά δικαιώματα για όλα τα αισθανόμενα πλάσματα που διαθέτουν την ικανότητα αίσθησης πρέπει να είναι τα ίδια. Οι οπαδοί του κινήματος έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε κρεοπωλεία, ενώ απειλούν με φθορές σεpetshops και γουναράδικα. Με λιγότερο επιθετική διάθεση αλλά πιο επικίνδυνες για το κοινωνικό σύνολο πρακτικές έκαναν την εμφάνισή τους οι ακόλουθοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Αν και δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την πανευρωπαϊκή έξαρση της ιλαράς εντός του 2017, με περισσότερα από 19.000 περιστατικά (και 780 στην Ελλάδα), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. –Ν.Μ.

Βαρκελώνη:

Χρόνια προμηνυόταν η καταιγίδα που ξέσπασε τελικά το 2017 στην Καταλωνία, μία από τις αυτόνομες κοινότητες στις οποίες χωρίζεται το Βασίλειο της Ισπανίας. Την 1η Οκτωβρίου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν από την τοπική κυβέρνηση που εδρεύει στη Βαρκελώνη, την Generalitat, να εκφράσουν τη βούλησή τους στο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, ξαφνιάζοντας όσους δύσκολα φαντάζονταν να δημιουργείται αυτόν τον αιώναένα αποσχιστικό κίνημα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Μαδρίτη το κήρυξε παράνομο και προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του με προσαγωγές και κατάχρηση βίας προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Το αμφισβητούμενο από πολλούς αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν και τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του διέφυγαν στο Βέλγιο προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Αγνωστη η συμβολή των περιφερειακών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου στην αποσαφήνιση της κατάστασης.– Γ.Ν.

Γουάινστιν ΑΕ:

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πριν από μερικούς μήνες με ένα εκτενές ρεπορτάζ των «New York Times». Οι μαρτυρίες πολλών –περισσότερο ή λιγότερο –γνωστών γυναικών (μεταξύ των οποίων η Ασλεϊ Τζαντ και η Ρόουζ Μακ Γκόουαν) σχετικά με την ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν από τον παραγωγό και ισχυρό παίκτη του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν έδωσε θάρρος σε πολλές ακόμα να μιλήσουν δημοσίως για τη σεξουαλική παρενόχληση. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, το διαδικτυακό κίνημα #metoo δημιούργησε παγκόσμιο τσουνάμι και πολλοί διάσημοι και ισχυροί άνδρες βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν.Κρίνοντας πάντως από διάφορες ατυχείς τοποθετήσεις (του Ματ Ντέιμον, για παράδειγμα), τα όρια μεταξύ φλερτ και παρενόχλησης παραμένουν θολά, και καλό θα είναι η συζήτηση που έχει αρχίσει να διασαφηνίσει τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. –Γ.Ν.

«Despacito»:

Ηταν το hit του καλοκαιριού. Hταν το απαραίτητο συστατικό στο καθημερινό σάουντρακ κάθε beach bar αλλά και κάθε γαμήλιας δεξίωσης που σεβόταν τον εαυτό της. Το άκρως ερωτικό «Despacito» του πορτορικανού τραγουδιστή Λούις Φόνσι και του ράπερ Daddy Yankee έσπασε κάθε ρεκόρ –αλλά και τα νεύρα πολλών. Το αγαπούσες ή το μισούσες. Για την ιστορία πάντως, έγινε το πρώτο ισπανόφωνο τραγούδι μετά το «Macarena» του μακρινού 1996 που έφτασε στο νούμερο 1 του αμερικανικού Billboard Hot 100, ενώ στις 11 Οκτωβρίου έγινε και το πρώτο βίντεο στην ιστορία του ΥouΤube που έσπασε το φράγμα των 4 δισεκατομμυρίων views. Εμείς στην Ελλάδα δεν χάσαμε ευκαιρία πάντως. To ελληνοποιήσαμε παρουσιάζοντας ευφάνταστες διασκευές του με κλαρίνο, κρητική λύρα και εναλλακτικούς τίτλους όπως «Θες παστίτσιο;». –Ε.Β.

Επισκέψεις:

Χορτάσαμε από αφίξεις υψηλών προσώπων τη χρονιά που μας πέρασε, με προεξάρχουσες βεβαίως εκείνες των προέδρων της Γαλλίας και της Τουρκίας, Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιο ανάλαφρη και ενίοτε εκτός πρωτοκόλλου η πρώτη (ποιος μπορεί να ξεχάσει τον περίπατο του
γαλλικού προεδρικού ζεύγους στην Ερμού και τη φωτογράφισή τους με φόντο μια λατέρνα;), πιο θερμόαιμη, και μάλιστα στα πρόθυρα εγκεφαλικού, η δεύτερη, με κάθε λογικό πολίτη να αναρωτιέται γιατί ύστερα από 65 χρόνια που δεν έχει επισκεφθεί τούρκος πρόεδρος την Ελλάδα έπρεπε να είναι ο δικτάτορας Ερντογάν εκείνος που θα έσπαγε το «εμπάργκο». Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τα φώτα έπεσαν στις πρώτες κυρίες. Στην κομψή Μπριζίτ, την οποία συνομήλικές της επιφανείς Ελληνίδες έσπευσαν να κατηγορήσουν για διατροφικές διαταραχές, αλλά και στην «αδιάθετη» Εμινέ, η οποία δεν ξεμύτισε από το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα η μέση ελληνίδα γυναίκα να μην μπορεί να αναμετρηθεί από κοντά με το μυστήριο των φασκιών της. –Μ.Α.

Ζόρικοι καιροί:

Οσο και αν η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα βγει η χώρα στις αγορές το καλοκαίρι του 2018, οι πολίτες εξακολουθούν να ζουν σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Το 2017 ήταν μία ακόμα χρονιά κρίσης, με καινούργιες έννοιες να έχουν εισβάλει στο καθημερινό λεξιλόγιο. Πλειστηριασμοί προ των πυλών, ακόμα και για σπίτια λίγων τετραγωνικών, ηλεκτρονικοί από εδώ και πέρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια από τα κινήματα εναντίον του μέτρου, αλλά και υπερπλεόνασμα, κοινωνικό μέρισμα, φορολοταρία. Σε μια περίοδο έντονης παροχολογίας, οι πολίτες νιώθουν ότι ζουν προεκλογικές στιγμές, ωστόσο προσπαθούν να εξασφαλίσουν το κοινωνικό μέρισμα και μπαίνουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet για να δουν μήπως ανήκουν στους τυχερούς που κληρώθηκαν και θα λάβουν τον μποναμά των 1.000 ευρώ στη λοταρία αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών. –Ν.Μ.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο:

Ουρές, ατέλειωτες ουρές και μια γενικευμένη σύγχυση συνόδευσαν τη μετάβαση των αθηναϊκών συγκοινωνιών από το χάρτινο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Και αυτό το ζήτημα αντιμετωπίστηκε σχιζοφρενώς: οι πολέμιοι της κυβέρνησης έριξαν όλο το βάρος για την ταλαιπωρία στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ οι ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατηγορούσαν τους ανίδεους επιβάτες. Η αλήθεια βρισκόταν, όπως συνήθως, κάπου στη μέση. Η διαδικασία δεν ήταν τόσο πολύπλοκη, όμως αυτό δεν ξεκαθαρίστηκε επικοινωνιακά και αρκετοί από τους επιβάτες –κυρίως οι ηλικιωμένοι –δυσκολεύτηκαν πολύ να καταλάβουν τι πιστοποιητικά χρειάζονταν προκειμένου να αποκτήσουν την προσωποποιημένη κάρτα τους, καθυστερώντας όλους τους υπόλοιπους για κάτι που δεν απαιτούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες περισσότερα από 3 λεπτά της ώρας. Τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί, οι μπάρες προσώρας παραμένουν ανοιχτές. –Γ.Ν.

Θρίλερ:

Το σωτήριον έτος 2017 η παγκόσμια κοινή γνώμη ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά υποθέσεις που ακόμα και ο πιο αρρωστημένος νους σεναριογράφου σε ηλιόλουστη έπαυλη του Λος Αντζελες θα αδυνατούσε να συλλάβει. Κατ’ αρχάς, η υπόθεση του δανού εφευρέτη Πέτερ Μάντσεν γεμίζει τόμο σκανδιναβικού νουάρ από μόνη της: ο μεγαλομανής εφευρέτης φαίνεται να κατακρεούργησε εντός του ιδιωτικού υποβρυχίου του τη σουηδή δημοσιογράφο Κιμ Γουόλ που είχε επιβιβαστεί μαζί του προκειμένου να του πάρει συνέντευξη. Εξίσου άτυχη υπήρξε και η μαλτέζα δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, πληρώνοντας, καθώς φαίνεται, με τη ζωή της τις αποκαλύψεις της για τα Panama Papers, με τον γιο της να καταγγέλλει ότι η μητέρα του δολοφονήθηκε επειδή ακριβώς αποκάλυψε την πολιτική διαφθορά. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Στίβεν Πάντοκ, ένας εκατομμυριούχος που σύχναζε στα καζίνα, εξαπέλυσε την πλέον πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ χωρίς τον παραμικρό προφανή λόγο. Σκότωσε 58 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 564. Ανθρώπους που δεν γνώριζε προσωπικά και οι οποίοι παρακολουθούσαν αμέριμνοι ένα φεστιβάλ κάντρι μουσικής στην καρδιά του Λας Βέγκας. –Ε.Β.

«Ιρµα»:

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της –290 χλμ. την ώρα ήταν αυτά. Προτού ωστόσο φτάσει στο Μαϊάμι, η φονική «Ιρμα» έπληξε πρώτα την Καραϊβική, όπου προκάλεσε πρωτοφανούς έκτασης εκκενώσεις και δεκάδες νεκρούς. Βέβαια, η είδηση ότι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικού κατέστρεψε σπίτια διασήμων, όπως του Τζόνι Ντεπ, μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση απ’ ό,τι τα 134 καταγεγραμμένα θύματα. Αλλα ξαδελφάκια της «Ιρμα», όπως η «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο ή ο «Χάρβεϊ» στο Τέξας, προσπάθησαν να «χτυπήσουν» με αντίστοιχο μένος και δεν μπορεί να πει κανείς, τα κατάφεραν, με πάνω από 547 θύματα η μεν και τουλάχιστον 90 ο δε. Σε άλλες ειδήσεις περί φυσικών καταστροφών ο «Εγκέλαδος» προτίμησε το Μεξικό, σκοτώνοντας περισσότερα από 370 άτομα, οι πλημμύρες από τους μουσώνες στο Μπανγκλαντές προκάλεσαν περισσότερα από 1.200 θύματα. Για την εγχώρια πολύνεκρη εκδοχή, έπειτα από χρόνια συσσωρευμένης κρατικής αδιαφορίας που έπνιξαν τη Μάνδρα στις λάσπες, προχωρήστε στο γράμμα «λ».– Μ.Α.

Κεντροαριστερά της Εδέµ:

Συζητήθηκε, ψηφίστηκε και βαφτίστηκε. Εξέλεξε την πρόεδρό του (την ίδια που ο μεγαλύτερος φορέας του είχε και πριν). Συγκέντρωσε υψηλότερο ενδιαφέρον από την κοινωνία από ό,τι αναμενόταν με βάση την πληθώρα και την αναγνωρισιμότητα των περισσότερων υποψηφίων του. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έπειτα από τη διαδικασία τού αποδίδουν διψήφια ποσοστά για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια. Ολα τα παραπάνω είναι ενθαρρυντικά, αν σκεφθεί κανείς την εκλογική συρρίκνωση στην οποία είχε περιπέσει ο χώρος, αυτό που απομένει είναι το νέο περίβλημα να αποκτήσει και διακριτή πολιτική ουσία. Το ζητούμενο τώρα για το «Κίνημα Αλλαγής» είναι να εξελιχθεί σε κάτι λιγότερο καλτ από το πολυδιαφημισμένο κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι, ονόματι «Παλιό ΠαΣοΚ –το Ορθόδοξο». –Μ.Κ.

Λάσπη:

Δύο ώρες σφοδρής βροχόπτωσης ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν συνθήκες χάους σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καλύφθηκαν κάτω από τόνους λάσπης οι δρόμοι, τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής, με τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο να κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πιο φονική πλημμύρα των τελευταίων 100 ετών στην Αττική άφησε πίσω της 23 νεκρούς και δεκάδες οικογένειες στον δρόμο, κάνοντας τη 15η Νοεμβρίου μια ημέρα που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Οι συζητήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν ξανά τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, με την Περιφέρεια να δέχεται πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν επίμονα να υποβάλει την παραίτησή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. –Ν.Μ.

Μάντσεστερ:

Οι τρομοκράτες νέας κοπής μοιάζουν να έχουν βάλει στοίχημα ποιος θα πραγματοποιήσει την πιο αιματηρή και πιο αποτρόπαια επίθεση. Ο Βρετανός, λιβυκής καταγωγής, Σαλμάν Αμπέντι κέρδισε για τη χρονιά που μας πέρασε. Διότι θέλει ιδιαίτερα νοσηρή φαντασία και τεράστια αποθέματα κακοφορμισμένου μίσους για να πυροδοτήσεις έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό γεμάτο μπουλόνια, βίδες και καρφιά σε έναν συναυλιακό χώρο, τον«ManchesterArena»εν προκειμένω, ως επί το πλείστον γεμάτο παιδιά και εφήβους που η μόνη τους «αμαρτία» είναι ότι τους αρέσει η χλιαρή σταρ της ποπ Αριάνα Γκράντε. Στους 23 ανήλθαν οι νεκροί και εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες στην πιο θανατηφόρα επίθεση στη Βρετανία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005. –Μ.Α.

Ντόναλντ (Τραµπ):

Πίσω από την προεδρία της δημαγωγικής ρητορικής, της λογικής ασυναρτησίας, του απομονωτισμού και του Twitter κρύβεται μια νοοτροπία ριζικής μεταβολής των όρων της διακυβέρνησης και του πολιτικού διαλόγου. Το θετικό από τον έναν χρόνο Τραμπ είναι ότι επιβιώσαμε –τόσο εμείς, ο υπόλοιπος κόσμος, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το αρνητικό είναι ότι αρχίσαμε να τον συνηθίζουμε όλοι μαθαίνοντας να αγνοούμε τις θεσμικές και ιδεολογικές στρεβλώσεις που φέρνει η παρουσία του. Η πανταχού παρούσα κόμη του 45ου προέδρου είναι η νέα κανονικότητα. Τρία ακόμη χρόνια και θα ξεχάσουμε ότι έως τώρα για όλους μας το όνομα σήμαινε μόνο τον ανιψιό του θείου Σκρουτζ. –Μ.Κ.

«Ξηµερώµατα»:

Είναι το αδιαφιλονίκητο σουξέ της χρονιάς. Ενα τραγούδι εθιστικό, με το χαρακτηριστικόσυλλάβισμα της λέξης του τίτλου του, ερμηνευμένο από τον πάντα συμπαθή Κωνσταντίνο Αργυρό, έγινε σλόγκαν και άρεσε και σε εκείνους που δεν ασχολούνται απαραίτητα με αυτό το είδος μουσικής. Ο δημοφιλής τραγουδιστής αποτελεί πλέονcasestudyδιαχείρισης καριέρας, αφού τον μάθαμε χάρη στη συμμετοχή του σε talent show και απέφυγε να εξ(αργυρός)ει ευθύς αμέσως τα 15 λεπτά δημοσιότητάς του, προτιμώντας να βελτιωθεί φωνητικά, να «ψηθεί» στις ζωντανές εμφανίσεις και να επανέλθει δριμύτερος ως επίδοξος διάδοχος του Αντώνη Ρέμου και του Γιάννη Πλούταρχου.– Γ.Ν.

Oπλα:

Η υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία μονοπωλεί τις τελευταίες εβδομάδες την πολιτική ατζέντα, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά. Και ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, οι εμπλεκόμενοι αδυνατούν να δώσουν σαφείς και καθαρές απαντήσεις, με την οσμή ενός μεγάλου σκανδάλου να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Ακόμη βέβαια και αν αποδειχθεί ότι όλα τελέστηκαν νόμιμα, η Ελλάδα φαίνεται να ήταν έτοιμη να πουλήσει πολεμικό υλικό σε μια χώρα η οποία δεν έχει διστάσει να βομβαρδίσει νοσοκομεία και σχολεία στην Υεμένη. Συγχαρητήρια! –Ε.Β.

Παλάτι:

Μάλλον είναι μία από τις βασικές παραδοχές της ζωής μας: η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δεν θα πάψει ποτέ να μας απασχολεί. Τον Μάιο ανακοινώθηκε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα, ενώ το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, αφορμή για ντοκιμαντέρ, ζουμερές αποκαλύψεις για τη ζωή της αλλά και συγκινητικές εξομολογήσεις από τους γιους της Γουίλιαμ και Χάρι. Φυσικά, είχαμε και τον αρραβώνα του Χάρι με τη συμπαθέστατη αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Το 2018 προβλέπεται ακόμη πιο πλούσιο σε γάμους και γεννήσεις. Γιατί και η Κέιτ, όπως ανακοινώθηκε, είναι έγκυος και θα φέρει στη ζωή το τρίτο της παιδί, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται την αγαπημένη του στις 19 Μαΐου. Ραφτείτε! –Ε.Β.

«Ρουβίκωνας»:

Από το 2015 που άρχισε να δραστηριοποιείται με την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κομουνδούρου, η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» έχει διανύσει πολύ δρόμο. Οσον αφορά τη δράση της, εφέτος αίσθηση προκάλεσαν η εισβολή σε συμβολαιογραφείο που συμμετέχει σε πλειστηριασμούς κατοικιών, η κατάληψη της πρεσβείας της Ισπανίας εν είδει διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος της Καταλωνίας και βεβαίως οalltimeclassicπροπηλακισμός γιατρού στον «Ευαγγελισμό» με απειλές τύπου «θα σου σπάσουμε το κεφάλι» ή «θα σου κόψουμε το χέρι», γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, παίρνει «φακελάκι». Μαζί τους μερίδα της κοινής γνώμης που έχει μπουχτίσει από την ανομία και το «ό,τι να ‘ναι» της Ελλάδας και βρίσκει στο πρόσωπο των αυτόκλητων σωτήρων και τιμωρών τους εγχώριουςΓκάι Φοκςπου πάντα αποζητούσε. –Μ.Α.

Σκλαβοπάζαρα:

Για 400 δολάρια πωλούνται νεαροί άνδρες σε σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη, όπως φαίνεται σε βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο για τις ανάγκες ρεπορτάζ τουCNN. Οι σκηνές προκάλεσαν την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Το βίντεο ήρθε ως επιβεβαίωση των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες καταφθάνουν στη χώρα δεκάδες οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι οδηγούνται σε κέντρα κράτησης, αν δεν πέσουν θύματα δουλεμπορίας. Μετά την κυκλοφορία του βίντεο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, ενώ η λιβυκή κυβέρνηση διέταξε έρευνα προκειμένου να συλληφθούν οι υπεύθυνοι. –Ν.Μ.

Ταυτότητα φύλου:

Δεν είναι το φόρτε μας ως λαού ο δημόσιος διάλογος, όμως το επίπεδο της αντιπαράθεσης σχετικά με το προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που υπερψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τη Βουλή, υπήρξε πραγματικά χαμηλότατο, με την παραπληροφόρηση και τον φόβο προς το διαφορετικό να κυριαρχούν. Επαναλαμβάνουμε πως «ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά». Μιλάμε συνεπώς για περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του φύλου που έχει καταχωριστεί ληξιαρχικά μετά τη γέννηση του ατόμου (βιολογικό φύλο/sex) και του τρόπου που το άτομο αντιλαμβάνεται και εξωτερικεύει το φύλο του (κοινωνικό φύλο/gender). Ουδεμία σχέση έχουν όλα αυτά με την «αλλαγή φύλου», όπως αυτή πραγματοποιείται συνήθως με χειρουργική επέμβαση. –Γ.Ν.

Υιός Στέλιου Παππά και άλλες ιστορίες οικογενειοκρατίας:

«Εγώ δεν είμαι πατέρας του Νίκου, είμαι γιος του μπαρμπα-Νίκου. Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου, σημασία έχει οι γιοι να σέβονται τους πατέρες» έχει δηλώσει ο οικονομολόγος Στέλιος Παππάς. Και, ναι, είναι ο πατήρ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Η επιλογή σαφέστατα προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να διευκρινίζει πάντως ότι αυτός θα ασκήσει τα καθήκοντά του χωρίς αμοιβή. Το θέμα της οικογενειοκρατίας βρίσκει τον τρόπο του να παραμένει πάντα επίκαιρο σε αυτή τη χώρα. Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποίησε σε συνέντευξή του την πρόθεσή του στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα μέλος της οικογένειάς του να μη συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα, επισημαίνοντας βέβαια ότι γνωρίζει πόσο σκληρή και άδικη είναι η απόφαση για την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη. Και η συζήτηση συνεχίζεται. –Ε.Β.

Φότοσοπ:

Η αλήθεια είναι ότι κάτι είχαμε ψυλλιαστεί όταν είχαμε επανειλημμένα απευθύνει αίτημα για μια συνέντευξη με τον Ανγκ Λι, ο οποίος, όπως είχαμε μάθει, θα σκηνοθετούσε την Πέμη Ζούνη στο έργο του Ακη Δήμου «…και Ιουλιέτα». Δεν λάβαμε λοιπόν ποτέ μια σχετική απάντηση, μια απόρριψη έστω, και το αποδώσαμε στον φόρτο εργασίας του ταϊβανέζου σκηνοθέτη, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, είχε βρει τον χρόνο να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης συνοδεία της ελληνίδας μούσας του, σύμφωνα με τη φωτογραφία που είχε διαρρεύσει. Φευ! Δεν γνωρίζαμε ότι βρισκόμασταν μπροστά στην πιο ατζαμίδικη θεατρική απάτη για την οποία μόνο η ψωροκώσταινα, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι ικανή. Οι φωτογραφίες αποδείχτηκε ότι ήταν προϊόνphotoshop, η ατζέντισσα του Λι δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης δεν γνώριζε τίποτα για την περί ης ο λόγος συνεργασία με την ελληνίδα ηθοποιό και η συμπαθής, κατά τα άλλα, Ζούνη ζήτησε ταπεινά συγγνώμη, γιατί κι εκείνη με τη σειρά της «εξηπατήθη». Εκτοτε αναζητείται ο υπαίτιος της χονδροειδούς φάρσας, αλλά παραμένει άφαντος. –Μ.Α.

Χαρτιά του Παραδείσου:

Και η βασίλισσα Ελισάβετ. Και ο Μπόνο. Και η Μαντόνα. Και ο Λιούις Χάμιλτον. Και ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Αλεν. Και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Εκτός από τα παραδείσια πουλιά, πλουμιστό πτέρωμα έχουν και όσοι διάσημοι βρέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στα Paradise Papers να πετούν προς υπεράκτιες ανέμελοι φορολογίας. Τα 13,4 εκατ. έγγραφα που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και από εκεί σε μια ομάδα 380 δημοσιογράφων ανά τον κόσμο, με τη συνεργασία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας ICIJ, αποτελούν έναν απέραντο υδροβιότοπο 120.000 ονομάτων ατόμων και εταιρειών. Αν αναρωτιέστε ποιο είδος ευδοκιμεί περισσότερο σε αυτό το πάρκο, η απάντηση είναι η Apple, η οποία έχει παρκάρει 252 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλους τους παραδείσους του κόσμου. –Μ.Κ.

Ψευδείς ειδήσεις:

Η λέξη της χρονιάς για το 2017 είναι ίσως απόδειξη του γεγονότος ότι στην πολιτική, αν επαναλαμβάνεις διαρκώς, μονότονα και μετ’ επιτάσεως ένα και το αυτό σύνθημα, στο τέλος όχι μόνο θα επιβληθεί νομοτελειακά, αλλά θα δημιουργήσει και σχολή. Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί επί έναν χρόνο για διασπορά ψευδών ειδήσεων όσα μέσα ενημέρωσης τολμούν να τον επικρίνουν κατέστησε τα «fake news» τόσο κεντρική έννοια του δυτικού δημόσιου διαλόγου, ώστε το λεξικό Collins τα τίμησε δεόντως αναγορεύοντάς τα σε όρο που σημάδεψε το έτος. Διάτρητο, αλλά πειστικό για τους ψηφοφόρους του προέδρου, το επιχείρημα του κατατρεγμού του από θεσμούς της κίτρινης δημοσιογραφίας, όπως οι «New York Times», η «Washington Post» και το CNN, αποτελεί την τελευταία αλλά όχι έσχατη ενσάρκωση της απόσεισης των ευθυνών της εξουσίας για την αποτυχία της. –Μ.Κ.

«Ωρα Αποφάσεων»:

Η ώρα δεν ήταν η καλή, τελικά. Για ορισμένα από τα στελέχη που συγκρότησαν την τελευταία ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ έχει κανείς την αίσθηση ότι τα χρόνια της κρίσης υπήρξαν ένας ατέρμονος στροβιλισμός γύρω από τον εαυτό τους σε αναζήτηση σωστού timing. Ισως χαρακτηριστικότερη όλων να είναι η περίπτωση της Αννας Διαμαντοπούλου: παρά το ότι τήρησε χαμηλό προφίλ, δεν εκβίασε την παρουσία της και όποτε δοκίμασε παρεμβάσεις (κυρίως για τον εκπαιδευτικό νόμο με το όνομά της) το έκανε με μέτρο, δεν βρήκε ποτέ την κατάλληλη γωνία επανόδου σε καλή πολιτική τροχιά. Η «Ωρα Αποφάσεων», η πρωτοβουλία που συγκρότησε στα τέλη Μαρτίου 2017 μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Φλωρίδη, επισκιάστηκε από την οικουμενική σύνοδο της Κεντροαριστεράς και βρέθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων. Η πορεία στην έρημο, βέβαια, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη στην πολιτική. Το φλέγον ζήτημα είναι πάντα πώς βρίσκει κανείς τον δρόμο για την όαση. –Μ.Κ.


10 ικανοποιήσεις απο το 2017

Πραγματικά σύγχρονος χορός
Η επίσκεψη του Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποδείχτηκε η πιο αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία της χρονιάς – και χάρη στην αριστουργηματική χορογραφία «The Statement» της Κρίσταλ Πάιτ. Σύγχρονο χοροθέατρο που συνομιλεί ευθέως με την εποχή του.

Eνα ευρωπαϊκό βραβείο για την Κάλλια Παπαδάκη
Από την πρώτη στιγμή αγαπήσαμε τους «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις) της Κάλλιας Παπαδάκη, το πρώτο μυθιστόρημα της ταλαντούχας συγγραφέως. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Prize for Literature) ήρθε να επικυρώσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: το μέλλον τής ανήκει.
Αλλη μια διεθνής διάκριση για τον Ευθύμη Φιλίππου
Εξ ημισείας με τον αμιγώς διεθνή πλέον Γιώργο Λάνθιμο, ο Ευθύμης Φιλίππου απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «The Killing of a Sacred Deer» στο Φεστιβάλ των Καννών και απέθεσε άλλο ένα πολύτιμο αγαλματίδιο στο ερμάρι του σπιτιού του.
Καμάρι για τον Καμάσι
Η συναυλία του Καμάσι Ουάσιγκτον στην «Τεχνόπολη» είχε παλμό, συγκλονιστική μουσική, κοινό που γνώριζε για ποιον λόγο βρισκόταν εκεί και τη μοναδική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού καλοκαιριού. Σίγουρα ένα από τα highlights του 2017 μαζί με το live του Νικ Κέιβ.
Η επανεκκίνηση της Art Athina
Η επιλογή της υπερδραστήριας Σταματίας Δημητρακοπούλου για την ανανέωση του θεσμού της Art Athina ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η 26χρονη καλλιτεχνική διευθύντρια υπόσχεται θεμελιώδεις αλλαγές στον θεσμό για τη νέα χρονιά, με προεξάρχουσα τη μετακόμιση της φουάρ από το Παλαιό Φάληρο στο Ωδείο Αθηνών.
Ο αειθαλής Νιόνιος
Συγκίνηση (η Μαρία Φαραντούρη να τραγουδάει «Ενα το χελιδόνι»), χιούμορ, ορισμένες σπουδαίες εμφανίσεις (αυτή της Βασιλικής Καρακώστα, για παράδειγμα) ανήγαγαν τη γιορτή που έστησε ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Καλλιμάρμαρο για το «Ολοι μαζί μπορούμε» σε ένα σπάνιο «ήμουν κι εγώ εκεί» για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
«Παρατοξικά παράδοξα» στο Μουσείο Μπενάκη
Εστιασμένη μόνο σε έργα κινούμενης εικόνας (λέγε με βίντεο), με μια μοναδική εμπειρία θέασης σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα Μαλβίνα Παναγιωτίδη, η παρουσίαση της συλλογής της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Polyeco έκλεψε τις εντυπώσεις. Ας όψονται, βέβαια, η επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου και η συμμετοχή της Λωραίνης Αλιμαντήρη στο εγχείρημα διαμόρφωσης μιας συλλογής τέχνης που ευαισθητοποιεί και για το περιβάλλον.
Το «όχι» στον οίκο Gucci για την Ακρόπολη
Γιατί ναι, έχουμε κρίση και χρειαζόμαστε πόρους απ’ όπου αυτοί μπορούν να προέλθουν, όμως η επίδειξη μόδας πανάκριβων ενδυμάτων στον Ιερό Βράχο δεν ενδείκνυται, γιατί δεν συνάδει με το κύρος του μνημείου. Τώρα το γιατί δεν προτάθηκε μια εναλλακτική τοποθεσία στον ιταλικό οίκο από το υπουργείο Πολιτισμού είναι μια άλλη υπόθεση.
Δημόσιο ΚΠΣΙΝ
Οι λόγοι είναι κυρίως συμβολικοί, όμως έχει σημασία η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς τον τελικό και μόνιμο ιδιοκτήτη του, το ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκταση, την ελληνική κοινωνία, τους καθημερινούς επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ.
Εστιν ουν τραγωδία
Τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα, εξ ου και µάθαµε από το ίδιο το βράδυ της πρεµιέρας της στην Επίδαυρο πως η «Αλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα γινόταν η παράσταση του καλοκαιριού. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου εντυπωσίασε το κοινό όπου κι αν παρουσιάστηκε.

10 απογοητεύσεις από το 2017

Oχι και ο Λούi!
Για κανέναν διάσημο και ισχυρό του Χόλιγουντ που κατηγορήθηκε για κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης δεν ίδρωσε το αφτί μας, παρά μόνο για τον λατρεμένο Louis C.K., τον καλύτερο και πιο επώδυνα ειλικρινή κωμικό της γενιάς του. Μείναμε λοιπόν να διερωτόμαστε σαν τη φίλη του και επίσης κωμικό Σάρα Σίλβερμαν: «Μπορείς να αγαπάς κάποιον που έχει κάνει φοβερά πράγματα;». Δεν έχουμε καταλήξει.

Δαίμονες
Είχαν διαφημιστεί ως η πολυαναμενόμενη σύμπραξη μεταξύ του αιρετικού, ραγδαία ανερχόμενου ρώσου σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλοφ και μιας ομάδας ταλαντούχων ελλήνων ηθοποιών οι «Δαιμονισμένοι», όμως ελάχιστοι από τους θεατές που είδαν τελικά την παράσταση κατάλαβαν προς τι τελικά τόση φασαρία.
Εμφύλιος για μια «Στάλα»
Το ελληνικό τραγούδι που κυκλοφόρησε η Monika το περασμένο καλοκαίρι πυροδότησε μια θύελλα σχολίων, καβγάδων και δημόσιων τοποθετήσεων. Η ένταση και ο φανατισμός με τον οποίο εκφράζονταν οι περισσότεροι σε έκαναν να αναρωτιέσαι εάν επρόκειτο τελικά για κάποιο ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας. Ψυχραιμία, όλα τα έργα τέχνης θα τα κρίνει τελικά ο χρόνος.
Το κλειστό ΕΜΣΤ
Τιμητική καθαρά η αναφορά, γιατί κάθε χρόνο τα ίδια λέμε. Oσο και αν επιμένει η διευθύντριά του, κυρία Κατερίνα Κοσκινά, ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει ανοίξει, αν δεν δούμε το ψαλίδι να κόβει την κορδέλα θα συνεχίσουμε την αφήγηση περί «γεφυριού της Αρτας».
Ο κύριος Φεράντε
Λύσσαξαν να μάθουν ποια είναι πραγματικά η Ελενα Φεράντε. Η τελευταία θεωρία διατυπώθηκε από έξι έγκριτους γλωσσολόγους σε μια μοναδική επιστημονική συνάντηση. Ε, λοιπόν, υποτίθεται ότι είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντομένικο Σταρνόνε, ο σύζυγος της Ανίτα Ράια που πέρυσι είχε κατονομαστεί ως η αληθινή Ελενα. Oπως και να έχει, μπορούμε να διαβάσουμε το επόμενο βιβλίο του/της;
Το Μουσείο της Κω χωρίς τα αγάλματα
Δεν ξέρουμε τι είναι πιο εξοργιστικό. Oτι έπεσαν και έσπασαν τα αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του ακριτικού νησιού εξαιτίας ενός σεισμού επειδή δεν ήταν καλά στερεωμένα, ως όφειλαν, ή ότι έγινε προσπάθεια να γίνουν επιλεκτικές ανακοινώσεις από το υπουργείο για τις ζημιές; Eνα κουίζ για δυνατούς λύτες.
Η κακιά documenta
Πολλά μπορείς να προσάψεις στη διοργάνωση και σε συνεργάτες της, όμως και αυτό το πείσμα φιλότεχνων να μην πατήσουν καν το πόδι τους σε εκθεσιακούς χώρους το λες και μικρόνοια, συμπλεγματική συμπεριφορά, αλλά και κακώς εννοούμενη επαρχιώτικη νοοτροπία.
Αρπαχτή στην επαρχία
Αποτελούσε ένα από τα σίγουρα χαρτιά του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, όμως η παράσταση «Γράμμα σ’ έναν άντρα», σε σκηνοθεσία του Μπομπ Γουίλσον, με πρωταγωνιστή τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, απέπνεε άρωμα αρπαχτής – ένα bon pour l’ orient θέαμα για μη απαιτητικούς φιλότεχνους.
The old Taylor is dead
Το πολυδιαφημισμένο ποπ άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ με τίτλο «Reputation» έσκισε από εμπορική άποψη, όμως του έλειπαν η ψυχή και η ευφυΐα, τα δύο συστατικά που πάντα ξεχώριζαν την 28χρονη αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό από τους υπόλοιπους «μόνιμους κατοίκους» των τσαρτ.
Μηδένα προ του τέλους
Μέχρι τη µέση του περίπου το (ογκώδες) βιβλίο της Χάνια Γιαναγκιχάρα «Λίγη ζωή» (εκδ. Μεταίχµιο) έµοιαζε µε κάτι κοντινό σε αριστούργηµα. Η συνέχεια διέψευδε δυστυχώς τις προσδοκίες, καθώς η πλοκή διολίσθαινε επικίνδυνα προς το προβλέψιµο, τραβηγµένο από τα µαλλιά µελό. Κρίµα.

10 μεγάλοι του παγκόσμιου αθλητισμού (και) το 2017

Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Η μπασκετική Ευρωλίγκα είναι το πρώτο κανονικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο παλιόφιλος Ζέλικο κέρδισε μέσα στη χρονιά την «κούπα» με τη Φενέρμπαχτσε στην έδρα του από τον Ολυμπιακό του Βασίλη Σπανούλη που για να φτάσει εκεί έκανε μια υπέρβαση.

Ραφαέλ Ναδάλ
Επέστρεψε στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις με δύο θριάμβους: στο αγαπημένο του Ρολάν Γκαρός και στο US Open δεν είχε αντίπαλο. Με ένα αριστερό μπράτσο που εκτοξεύει «πυραύλους» και μια καρδιά από σίδερο.
Νεϊμάρ
Οι καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν πλήρωσαν τον προϋπολογισμό ενός κράτους της Λατινικής Αμερικής για να τον αποκτήσουν το καλοκαίρι από την Μπαρτσελόνα. Και όλα πλέον τα μάτια είναι πάνω του.
Τζαν Πιέρο Βεντούρα
Αθυρόστομος, ατακαδόρος, με ύφος σκληρού, θα μπορούσε να είναι ήρωας μιας ιταλικής κωμωδίας αν δεν ήταν πρωταγωνιστής στο απόλυτο ιταλικό δράμα. Θα περάσει στην Ιστορία ως ο προπονητής που ήταν στον πάγκο της Σκουάντρα Ατζούρα όταν αποκλείστηκε από το Μουντιάλ του 2018.
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Διαφημίζει το ελληνικό μπάσκετ στη βιτρίνα του ΝΒΑ κάνοντας τους Αμερικανούς να απορούν πώς ένα παιδί με τόσο ταλέντο γεννήθηκε στην Ελλάδα. Κρίμα που δεν τον είχε η Εθνική μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θα είχε αλλάξει τη μοίρα της.
Κριστιάνο Ρονάλντο
Κατακτητής του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ποδοσφαιριστής της χρονιάς για τη FIFA, νικητής για πέμπτη φορά στον διαγωνισμό για τη Χρυσή Μπάλα. Και πάντα ικανός στο να ανάβει φωτιές: «Είμαι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών» είπε. Μάλλον για να ασχοληθεί πάλι όλος ο πλανήτης μαζί του.
Γιουσέιν Μπολτ
Ολοκλήρωσε την καριέρα του με μια τρίτη θέση στον τελικό των 100 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Λονδίνου και ενώ το πλήθος αποδοκίμαζε τον νικητή της κούρσας Τζάστιν Γκάτλιν. Ο στίβος έχασε τον πιο μεγάλο του σταρ.
Ρότζερ Φέντερερ
Ο θρίαμβός του, αρχικά στη Μελβούρνη όπου κέρδισε τον Ναδάλ στον τελικό και έπειτα στο γρασίδι του Γουίμπλετον, όπου έκανε επίδειξη τεχνικής, είναι δύο υπέροχες αθλητικές ιστορίες. Ο τελευταίος εκπρόσωπος της αριστοκρατίας
του τένις.
Λευτέρης Πετρούνιας
Για δεύτερη φορά στην καριέρα του και έναν μόλις χρόνο μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αναδείχθηκε κορυφαίος στον κόσμο, κατακτώντας την πρώτη θέση στο αγώνισμα των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Μόντρεαλ. Και χάρισε στη χώρα μια αναπνοή αισιοδοξίας. Ακόμη και μέσα στην κρίση υπάρχουν εδώ υπεραθλητές!
Κατερίνα Στεφανίδη
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Λονδίνο το καλοκαίρι, διάδοχος της απλησίαστης Γελένα Ισινμπάγεβα, ευρωπαία αθλήτρια της χρονιάς. Και πιθανότατα η μεγαλύτερη ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών. Μια υπέροχη Ελληνίδα.

Οι αφανείς ήρωες του 2017

Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τόχεϊ
Oι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «The Νew York Times» ξεσκέπασαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ηταν η αφορμή για να σπάσει μια ομερτά δεκαετιών και επιτέλους να μιλήσουμε σοβαρά για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Δημήτρης Μεσσήνης
Ο βραβευμένος φωτογράφος το 2013 απαθανάτισε μια γυναίκα να κλωτσά ένα κορίτσι Ρομά την ώρα που ζητιάνευε παίζοντας ακορντεόν. Εφέτος, έπειτα από τέσσερα χρόνια, αυτή η γυναίκα καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή.
Τζόναθαν Σμιθ
Ενώ οι σφαίρες έπεφταν βροχή γύρω του κατά τη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης του Στίβεν Πάντοκ τον περασμένο Οκτώβριο στο Λας Βέγκας, εκείνος τρέχοντας μετέφερε ανθρώπους σε ασφαλή σημεία. Εσωσε τριάντα. Δέχθηκε μια σφαίρα στον λαιμό. Ηταν τυχερός που επέζησε.
Πακιστανοί εθελοντές στη Μάνδρα
Μέλη της πακιστανικής κοινότητας βρέθηκαν δίπλα στους κατοίκους της Μάνδρας βοηθώντας στην αποκατάσταση των ζημιών. Μια γροθιά στον ρατσισμό της διπλανής πόρτας.
Στορμ
Το συμπαθές golden retriever βούτηξε στα νερά του Λονγκ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη για να σώσει ένα μικρό ελάφι. Το βίντεο της διάσωσης έγινε viral και ο γενναίος Στορμ προσκλήθηκε σε εκπομπές για τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν.
Τομπάιας Ελγουντ
Toν περασμένο Μάρτιο, ο τότε υφυπουργός Eξωτερικών της Βρετανίας Τομπάιας Ελγουντ έκανε τα πάντα για να επαναφέρει στη ζωή τον αστυνομικό που μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς ο αστυνομικός δεν τα κατάφερε. Τραγική ειρωνεία; Ο αδελφός του Ελγουντ είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση στο Μπαλί το 2002.
Χουσεΐν Αλαγκμίρ
Ο 58χρoνος πλανόδιος πωλητής λουλουδιών από το Μπανγκλαντές έσωσε μια νεαρή Ιταλίδα στη Φλωρεντία όταν μια παρέα μεθυσμένων νεαρών την κύκλωσαν, έτοιμοι να της επιτεθούν. Αποχαιρετώντας την της πρόσφερε μάλιστα ένα τριαντάφυλλο.
Οτο Γουόρμπιερ
Ο αμερικανός φοιτητής κρατούνταν επί 17 μήνες στη Βόρεια Κορέα καταδικασμένος σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για μια αφίσα που φέρεται να κατέβασε από έναν τοίχο. Επαναπατρίστηκε στις 13 Ιουνίου σε κωματώδη κατάσταση και απεβίωσε λίγες ημέρες αργότερα, αποτελώντας για πάντα σύμβολο της θηριωδίας του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.
Μπάρον Τραμπ
O 11χρονος γιος του 45ου προέδρου των ΗΠΑ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της ορκωμοσίας του πατέρα του τον περασμένο Ιανουάριο, κυρίως λόγω του βαριεστημένου και αμήχανου ύφους του. Η μητέρα του Μελάνια τον αποκαλεί «μικρό Ντόναλντ». Ο ίδιος δηλώνει πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει «επιχειρηματίας και γκολφέρ», αλλά ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά μέσα του.
Ο 11χρονος Αμιρ
Δεν τον άφησαν να παρελάσει με την ελληνική σημαία, μολονότι κληρώθηκε να την κρατήσει. Αγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στο σπίτι όπου διέμενε με την οικογένειά του, σε μια πρωτοφανή επίθεση ρατσιστικής βίας. Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον αφγανό μαθητή στο Μέγαρο Μαξίμου και του χάρισε μια ελληνική σημαία. Εναλλαγές συναισθημάτων.



*Από τους Μαριλένα Αστραπέλλου, Ερη Βαρδάκη, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Μάρκο Καρασαρίνη, Αντώνη Καρπετόπουλο, Νατάσσα Μαστοράκου, Γιώργο Νάστο


* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017.