«Δεν μετράει το δώρο αλλά η χειρονομία». Αυτό μας δίδαξε το πατρογονικό savoir vivre. Και μάλλον σωστά. Ναι, αυτό που έχει σημασία είναι η σκέψη, η συναίσθηση της ψυχολογίας και των αναγκών των δικών μας ανθρώπων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο το κατάλληλο δώρο θα αγγίξει τον ιδανικό παραλήπτη. Σήμερα, πάντως, σε έναν κόσμο που οι οικονομίες χτίζονται πάνω στην αξία της εμπειρίας, μια επιλογή είναι να πακετάρουμε τις άυλες επιθυμίες των φίλων μας με ιλουστρασιόν χαρτί περιτυλίγματος και να τους τις προσφέρουμε σε συσκευασία δώρου. Ετσι θα τους μείνουν και αξέχαστες!

Για τη fashionista που υποφέρει από την κρίση

Γνωρίζει καλά με πόσα χρώματα μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο βασισμένο στις αρχές του color blocking, ακολουθεί κατά πόδας την Κιάρα Φεράνι στο Instagram και τολμά εφέτος –ναι, χειμωνιάτικα –να φορά τα ψηλοτάκουνα πέδιλά της με κάλτσες. Αυτή είναι η νέα τάση, τι να κάνουμε; Συνεπώς δεν θα ήταν σώφρον να της δωρίσουμε ένα ακόμη βαρετό πουλόβερ. Ας την επιβραβεύσουμε με μια σειρά μαθημάτων styling –μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα αποκαλύψει πολλά courses –ή με μία ετήσια συνδρομή στη βίβλο της μόδας: τη βρετανική «Vogue». Θα μας αγαπήσει! Ακόμη και αν περίμενε ένα δώρο βγαλμένο από τον φετινό «Ridiculous, But Awesome» gift guide διά χειρός Γκουίνεθ Πάλτροου (στη δημοφιλή ιστοσελίδα της goop.com), όπως για παράδειγμα το ποτήρι σαμπάνιας από ροζ χρυσό που προτείνει αντί 1.800 ευρώ.

Για τον συνεπή hipster

Η ατάκα «αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις» δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Το γενειοφόρο αυτό αγόρι με τα τατουάζ «καλλιεργεί» το μούσι του επιμελώς. Ας αναλάβουμε πρωτοβουλία λοιπόν. Ενα ραντεβού grooming σε ένα «old school» vintage μπαρμπέρικο, από αυτά που ξεφυτρώνουν συνεχώς, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, θα το εκτιμήσει δεόντως. Ζεστές πετσέτες, κολόνιες, conditioner αλλά καιoil balm συνθέτουν μια τελετουργία µε άρωμα άλλης εποχής.

Για τη new age μαμά

Εχει αποστηθίσει ό,τι εγχειρίδιο parenting κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, μπορεί να μας συστήσει με ευκολία το καλύτερο τρίκυκλο καροτσάκι που αψηφά τους κραδασμούς σε κάθε ατίθασο πλακόστρωτο και παρά τις συνεχείς αϋπνίες επάνω από μια κούνια δεν φαίνεται να χάνει με τίποτα την ψυχραιμία της. Ναι, ανήκει σε αυτό το περίεργο είδος ανθρώπου με τις υπερδυνάμεις και την κόκκινη μπέρτα: είναι μια νέα μαμά. Η παράσταση «Θα βγω από τ’ αβγό!» της ομάδας Anumati, ειδικά σχεδιασμένη για βρέφη από 4 έως και 18 μηνών, μάλλον θα την ενθουσιάσει. Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία για γονείς και βρέφη, με τους εκπαιδευμένους περφόρμερ να επιστρατεύουν στοχευμένα οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και φυσικά την κίνηση, ώστε να διασκεδάσουν τους μίνι θεατές ενεργοποιώντας τις αισθήσεις τους. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η παράσταση «Εξω πάνω μέσα κάτω» από το Μικρό Θέατρο Αγρινίου που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα και απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών μέχρι νήπια 4 ετών. Σκοπός της; Να προτρέψει τους μικρούς θεατές της «να κάνουν πράγματα πιο μεγάλα» και να αφήσει τις υπεραγχωμένες new age μαμάδες να χαλαρώσουν λίγο.
«Θα βγω από τ’ αβγό!»: Θέατρο Αβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός (κάθε Σάββατο).
«Εξω πάνω μέσα κάτω»: Θέατρο Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι (κάθε Σάββατο).

Για την καριερίστα στα όρια του burnout

Είναι συνεχώς καλωδιωμένη. Το κινητό της κουδουνίζει αδιάλειπτα από ήχους e-mail και μηνυμάτων. H αναπνοή της βαραίνει, ιδρώνει, δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Μήπως να τη βοηθήσετε; Η μέθοδος Ηeartmath (www.selfbalance.gr) είναι μια βιομετρική συσκευή που αναγνωρίζει τον υψηλό καρδιακό παλμό και δείχνει τον τρόπο να αναπνέεις σωστά. Με αυτόν τον τρόπο σε λίγα λεπτά το σώμα ηρεμεί. Τελικά, μέσα από τη συστηματική εξάσκηση μαθαίνεις να ελέγχεις τα σωματικά συμπτώματα του άγχους. Aν τώρα κρίνετε ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο ροκ, αφήστε τη να τα κάνει όλα λίμπα στο ομώνυμο rage room. Εκεί αρχικά θα της δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει τι θέλει να σπάσει –μάλιστα υπάρχουν προτεινόμενα πακέτα καθώς και η επιλογή να δημιουργήσει το δικό της. Ακολούθως εισέρχεται στo ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό που της παρέχεται, διαλέγει τη μουσική υπόκρουση της αρεσκείας της και έχει το ελεύθερο να μην αφήσει τίποτα όρθιο: μπουκάλια, πιάτα, βάζα, ποτήρια, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές, κονσόλες και πολλά άλλα (Λίμπα: Πιττάκη 6, Αθήνα, τηλ. 6981373351).

Για τις παρέες των millennials που γράφουν ιστορία

Μη βασανίζεστε αδίκως σκεπτόμενοι τι θα χαρίσετε εφέτος στους νεαρούς millennials. Δεκάδες escape rooms στην Αθήνα προσφέρουν πλήθος προκλήσεων για εκείνους που δεν θυμούνται πολύ τη ζωή χωρίς το Internet. Θέλουν να κυνηγήσουν φαντάσματα; Να επιβιώσουν σε πυρηνικό πόλεμο; Να ταξιδέψουν στον χρόνο; Τα escape rooms, μετά τα καταστήματα frozen yogurt, ζουν τη δική τους άνοιξη στην Ελλάδα του 2017. Μάλιστα, εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το δωμάτιο – δώρο της αρεσκείας σας.
Τώρα, αν προτιμούν άλλου τύπου δράση, χαρίστε τους μια μάχη στην αρένα του MG Laser Τag (mglasertag.gr). Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική μορφή paintball. Ο οπλισμός εδώ είναι hi-tech και οι «πυροβολισμοί» με laser δεν πονούν. Mόλις βέβαια δεχτείς χτύπημα, το κράνος σου δονείται στιγμιαία και αρχίζεις να χάνεις τις «ηλεκτρονικές» σου ζωές. Καλό βόλι!

Για την πυρηνική οικογένεια που δεν λιμνάζει

Το ξέρουν και οι ίδιοι καλά. Είναι κάποια πρωινά Σαββάτου και Κυριακής που το διαμέρισμα είναι πολύ μικρό για τα γεμάτα ενέργεια βλαστάρια τους, που χρειάζονται επειγόντως μια μεγάλη βόλτα. Μια ιδανική πρόταση δώρου για τέτοιου είδους οικογένειες αποτελεί η έκδοση μιας ετήσιας κάρτας για απεριόριστες επισκέψεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (οι τιμές ξεκινούν από το 39 ευρώ το άτομο, www.atticapark.com). Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά ξετρελαίνονται με λιοντάρια, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις. Επειτα τρέχουν, παίζουν στην παιδική χαρά και ύστερα από μια γεμάτη ημέρα άπαντες γυρνούν χαρούμενοι στο σπίτι, ενώ τα παιδιά αποκοιμιούνται σε χρόνο dt.

Για θεατρόφιλους που αγαπούν το «Whodunnit»

To κλασικό ρεπερτόριο το γνωρίζουν απ’ έξω. Αν θέλετε να τους εκπλήξετε, προτείνετε κάτι διαφορετικό. Στο El Conveto del Arte o άρτος συναντά το θέαμα, με το χορταστικό δείπνο μυστηρίου «Προσεχώς απόδραση» της ομάδας Βρες τον Δολοφόνο. Εκεί οι θεατές, απολαμβάνοντας το δείπνο τους ή πίνοντας το ποτό τους, αναλαμβάνουν ρόλο ντετέκτιβ. Αξιολογούν τα στοιχεία που τους δίνονται, ανακρίνουν τους ηθοποιούς, οι οποίοι έρχονται κοντά τους και αυτοσχεδιάζοντας απαντούν σε ό,τι τους ρωτούν. Ο σκοπός; Να βοηθήσουν τον ηθοποιό Γιάννη Σαρακατσάνη να λύσει τους γρίφους και να δραπετεύσει από τη φυλακή Κούκου.
«Προσεχώς απόδραση»: El Convento Del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο (κάθε Κυριακή).

Για Top Gear ανησυχίες

Μόλις έχει πάρει το δίπλωμα και δεν αισθάνεται αυτοπεποίθηση; Οδηγεί χρόνια, αγαπά την ταχύτητα, αλλά θέλει να ακονίσει και άλλο τις ικανότητές του; Τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ταιριάζουν σε όλους (εκτός ίσως από τον Τζέρεμι Κλάρκσον), αποτελώντας ένα δώρο που σώζει ζωές. Προσφέρονται αποκλειστικά σε εξειδικευμένες σχολές και η ειδική εκπαίδευση αφορά δεξιότητες οι οποίες, έπειτα από αποτίμηση στατιστικών δεδομένων και αξιολόγηση αναγκών, έχει εξακριβωθεί ότι είναι μείζονος σημασίας. Η σωστή στάση των χεριών, η θέση του καθίσματος, οι ελιγμοί σε δύσκολες συνθήκες είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ετοιμάζουν τους οδηγούς-πρότυπα του μέλλοντος.

Για τον υποψιασμένο αθηνολάτρη

Γνωρίζει τους δρόμους και την ιστορία της Αθήνας, τον ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική και το ταξίδι της πόλης μέσα στους αιώνες. Απεχθάνεται το φολκλόρ και μέσα στο μουντό χρώμα της εποχής μπορεί ακόμη να αναγνωρίζει τις γοητευτικές γωνιές της. Η ομάδα Big Olive (bigolive.org) διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στην πρωτεύουσα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι αυτή της Αθήνας των μοντερνιστών (The Greek modernists). Με επίκεντρο τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ταυτίσουν κτίρια και τοποθεσίες με ιστορικά γεγονότα και καλλιτεχνικά ρεύματα, να συζητήσουν και να επισκεφθούν μουσεία και τόπους μνήμης.

Για τους εκκολαπτόμενους Tζέιμι Ολιβερ

Το καλύτερο δώρο για αυτούς που αγαπούν τη μαγειρική αλλά δυσκολεύονται να τη δαμάσουν είναι η διοργάνωση ενός cooking party. Το cookery club Μαθήματα Μαγειρικής (www.mathimatamageirikis.gr) φιλοξενεί στον χώρο του ομάδες ατόμων που θέλουν να μάθουν μυστικά μαγειρικής από έμπειρους σεφ, να περάσουν καλά μαγειρεύοντας και ακολούθως να απολαύσουν τις δημιουργίες τους όλοι μαζί. Επιθυμούν κάτι περισσότερο, ένα διαδραστικό μάθημα μαγειρικής, ένα ιδιαίτερο cocktail party, ένα πιο επίσημο δείπνο ή ένα πάρτι γενεθλίων; Οι σεφ θα τους βοηθήσουν να στρώσουν το τραπέζι ακριβώς όπως πρέπει.

Για τον εμμονικό dog lover

To έχετε αποδεχτεί εδώ και καιρό: δεν είστε εσείς ο πιο αγαπημένος του φίλος, αλλά ο σκύλος του. Δεν ζηλεύετε όμως. Γιατί θα τους προτείνετε ένα μέρος που θα περάσουν και οι δύο καλά: το Puppies Park (puppiespark.gr) στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα αποτελεί έναν πρότυπο χώρο όπου κουτάβια και ενήλικα σκυλιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια, να κολυμπήσουν, να κάνουν νέους φίλους και να γυμναστούν υπό την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού. Ταυτόχρονα ο δικός σας φίλος μπορεί να απολαύσει τον καφέ του και να αναζητήσει λύσεις σε απορίες ή σε πιθανά προβλήματα της καθημερινότητας με τον σκύλο του. Παρέχονται ακόμη υπηρεσίες βασικής εκπαίδευσης, εκπαίδευση προστασίας, υπηρεσίες dog-sitting, dog walking και άλλα πολλά. Σκυλίσια ζωή σου λένε μετά.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ