Μια σύντομη στάση στο πωλητήριο ενός μουσείου ή πολιτιστικού οργανισμού ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την κάθε επίσκεψη. Αντικείμενα, αντίγραφα, κοσμήματα, αξεσουάρ, παιχνίδια και βιβλία, εμπνευσμένα από τις συλλογές και τα εκθέματα, είναι πάντα εκεί, όχι μόνο για να κάνουν πιο art την καθημερινότητα, αλλά και για να προσφέρουν ιδέες για δώρα. Με αφορμή τις ημέρες των γιορτών διαλέξαμε ένα αντικείμενο από κάθε πωλητήριο για να πάρετε ιδέες περί του τι μπορείτε να χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα ή στον εαυτό σας.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή)
Κατάλογος Αντίδωρον, Η συλλογή του ΕΜΣΤ, documenta 14, Friedericianum, Κάσελ, «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο 2», ελληνική και αγγλική έκδοση (€10).
Βιβλία, κατάλογοι και εκπαιδευτικά έντυπα από εκθέσεις του ΕΜΣΤ, γραφική ύλη από ανακυκλωμένο χαρτί, αφίσες, κάρτες και σελιδοδείκτες με έργα που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου, αξεσουάρ, κοσμήματα και γούρια από νέους δημιουργούς αποτελούν τη «μαγιά» για το πωλητήριο-νεοσσό του μουσείου που κοσμεί τη Συγγρού. Το πωλητήριο, που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες μόλις ημέρες, στο πρώτο βήμα του προτείνει μια μικρή σειρά προϊόντων, προάγγελο για το επικείμενο καθολικό άνοιγμά του το 2018.

Μουσείο Μπενάκη

Χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό ταρανδάκι, δημιουργία της Ρίτσας Αναστασιάδου, που διατίθεται σε διάφορα χρώματα, στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στην Κριεζώτου 3 (€62).
Από το 1977 το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, το πρώτο μουσειακό κατάστημα που λειτούργησε στην Ελλάδα, υποστηρίζει οικονομικά τις δραστηριότητες του μουσείου και συνεχώς επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα πωλητήρια, στο κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη στο Κολωνάκι, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και στην Πινακοθήκη Γκίκα στην Κριεζώτου.
Επιλογές από αντίγραφα μουσειακών εκθεμάτων ανανεώνονται συνέχεια και εμπλουτίζονται με δημιουργίες νέων καλλιτεχνών που έφτιαξαν πρωτότυπα αντικείμενα, έχοντας πάντα ως έμπνευση τα μοτίβα και τις γραμμές των εκθεμάτων.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

(Αδριανού 43-45, Μοναστηράκι, και Πανός 22, Πλάκα)
Κύπελλο χάλκινο, επικασσιτερωμένο, αντίγραφο από τη Συλλογή του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης – Αρ. Μητρώου 1225, ύψος 4,5 εκ., μήκος με λαβή 11 εκ. (€85).
Ιδιαίτερα αντικείμενα λαϊκής τέχνης διαφορετικών δημιουργών αλλά και αντίγραφα των αυθεντικών εκθεμάτων μπορεί να βρει κανείς στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Παραδοσιακές τεχνικές, απρόσμενα υλικά, κλασικά μοτίβα και νέες φόρμες συνδυάζονται σε μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, που αποτελούν για κάθε περίσταση μια εξαιρετική επιλογή. Χειροτεχνήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κεντήματα, φιγούρες θεάτρου σκιών, κοσμήματα, αξεσουάρ και πλήθος άλλων διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων συνιστούν ιδιαίτερες προτάσεις για πρωτότυπα δώρα. Και για τους πιο μυημένους διατίθενται εκδόσεις με θέματα από τον λαϊκό πολιτισμό, CD παραδοσιακής μουσικής και κάρτες.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

(Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1)
Κλειδοθήκη με δελφίνια, αντικείμενο εμπνευσμένο από την έκθεση «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα» (€60).
Το δελφίνι συνδέεται με την έννοια της ψυχής και συμβολίζει τη δύναμη. Στην αρχαιότητα το θεωρούσαν τον βασιλιά των θαλασσών και σύμβολο του Δελφινίου Απόλλωνα και του Ποσειδώνα. Αποτελεί αγαπημένο θέμα εικονογράφησης αρχαίων αγγείων και νομισμάτων, συχνά συνδυασμένο με θεϊκές μορφές. Η συγκεκριμένη κλειδοθήκη ανήκει στα αντικείμενα που δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα» έλληνες δημιουργοί και διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η συλλογή του πωλητηρίου διαθέτει ακόμη πιστά αντίγραφα από την κυκλαδική και την αρχαία ελληνική συλλογή του μουσείου, ιδιαίτερα κοσμήματα, επιχειρηματικά δώρα και μεγάλη ποικιλία σε καταλόγους και ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

Μουσείο Ακρόπολης

(Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15)
Σετ βιβλιοστάτες άλογο, σχέδιο Κώστας Δημόπουλος (€49).
Εμπνευσμένο από μαρμάρινο άλογο μετόπης του Εκατομπέδου, του ναού που κατασκευάστηκε γύρω στο 570 π.Χ. στη θέση του κατοπινού Παρθενώνα, το συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί μια πρωτότυπη επιλογή για δώρο εν όψει των γιορτών –και όχι μόνο. Το έκθεμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Εργων.
Το Μουσείο Ακρόπολης έχει δύο πωλητήρια, ένα στο ισόγειο και ένα στον δεύτερο όροφο, στα οποία διατίθενται στους επισκέπτες είδη που ολοκληρώνουν την εμπειρία της επίσκεψής τους στο μουσείο: ποικιλία κοσμημάτων, διακοσμητικών, χαρτικών, ειδών σπιτιού και άλλων αντικειμένων εμπνευσμένων από τα εκθέματα του μουσείου, καθώς και πιστών αντιγράφων σημαντικών έργων από τις συλλογές του, τα οποία παράγονται στα εργαστήρια του μουσείου με αυστηρές προδιαγραφές. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να βρουν μια πλούσια συλλογή παιχνιδιών, κατασκευών και άλλων ειδών.

Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη

(Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1)
Πορσελάνινη πιατέλα με έργο του Παναγιώτη Τέτση, διαστάσεις: 33
εκ. x 21,5 εκ. x 2 εκ. (€90).
Στο ισόγειο του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη μπορεί ο επισκέπτης να βρει ιδέες για δώρα αλλά και αντικείμενα για το σπίτι, βιβλία, μεταξοτυπίες και παιχνίδια. To Art Shop του στοχεύει στην προώθηση νέων καλλιτεχνών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά αποκλειστικές συνεργασίες. Διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα τέχνης, πορσελάνινες δημιουργίες, αφίσες, κοσμήματα, αξεσουάρ, τα περισσότερα εμπνευσμένα από τη μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος, διατίθενται στο πωλητήριο, όπως και αντικείμενα από διάσημα μουσεία του εξωτερικού, όπως το MoΜΑ και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης.

Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σουβέρ από τσιμέντο, διαστάσεις 9 εκ. x 9 εκ., εμποτισμένο σε υδροφοβικό διάλυμα και ένα λεπτό φύλλο φελλού στο πίσω μέρος, που προστατεύει κάθε επιφάνεια από το αδρό τελείωμα του τσιμέντου (€14). Χάρτινο σημειωματάριο σε διάφορα χρώματα, ραφτή βιβλιοδεσία (€8).
Το πωλητήριο του ΚΠΙΣΝ άνοιξε το καλοκαίρι του 2017 και προσφέρει στους επισκέπτες μεγάλη γκάμα αντικειμένων και δώρων. Χειροποίητες δημιουργίες, κατασκευές ελλήνων σχεδιαστών, βιβλία, αντικείμενα εμπνευσμένα από το ΚΠΙΣΝ, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορεί να βρει κανείς στον καλαίσθητο χώρο. Και φυσικά, τώρα στις γιορτές, γούρια, ημερολόγια, ατζέντες για τη νέα χρονιά, στολίδια και άλλα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο SNFCC Store.


Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

(Πειραιώς 206, Ταύρος)
Χειροποίητη κατασκευή από μέταλλο ζωγραφισμένο με σμάλτο σε ξύλινη βάση (€78).
Το ανακαινισμένο πωλητήριο του ΙΜΚ, στο ισόγειο του κτιρίου, διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες και αναπαραγωγές έργων ελλήνων καλλιτεχνών σε διάφορες εφαρμογές, οι οποίοι έχουν εκθέσει στο παρελθόν στο Ιδρυμα, αλλά και πολλών ακόμη, καθώς και βιβλία που αφορούν το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη και τις τέχνες εν γένει. Επιπλέον, μπορεί ο επισκέπτης να βρει μικρά γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα τέχνης, πορσελάνινες κούπες και πιατέλες, χειροποίητα κοσμήματα, ρολόγια, είδη ένδυσης και πολλές ακόμη προτάσεις ιδανικές για ξεχωριστά δώρα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές για όλους, με προσφορές και ευκαιρίες.

Μουσείο Παιχνιδιών

(Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο)
Story Box: Create Your Own Fairy Tales. Είκοσι κομμάτια παζλ με διαφορετικές εικόνες στην κάθε πλευρά, η εναλλαγή των οποίων μπορεί να δημιουργήσει πολλά διαφορετικά σενάρια παραμυθιών, με διαφορετική κατάληξη (€14).
Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το πωλητήριό του, το οποίο μετράει μόνο λίγους μήνες ζωής και διαθέτει μεγάλη συλλογή με παζλ, επιτραπέζια, κουκλοθέατρα, αυτοκινητάκια, μουσικά κουτιά και κουρδιστά παιχνίδια που αποτελούν τα τέλεια δώρα για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ