Περίεργες ημέρες για την Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μεγαλειοτάτη έχει την τιμητική της για πολλούς (όχι πάντα θετικούς) λόγους. Σύμφωνα και με το πρωτοσέλιδο του «Guardian», εκατομμύρια λίρες από την προσωπική της περιουσία έχουν επενδυθεί σε offshore εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν. Επίσης, μέρος των κερδών της προέρχονται από επιχείρηση που έχει κατηγορηθεί πως εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες. Εν μέσω αυτών των όχι πολύ κολακευτικών για τη δημόσια εικόνα της αποκαλύψεων, ανακοινώθηκαν προ ημερών και οι αρραβώνες του εγγονού της πρίγκιπα Χάρι με την «κοινή θνητή», αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, ενώ η ίδια γιόρτασε την 70ή επέτειο του γάμου της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, μια επέτειο που έδωσε την αφορμή για νέα δημοσιεύματα σχετικά με τις απιστίες (τα χρόνια τα παλιά) του γεννημένου στην Ελλάδα συμβίου της.
Την ίδια στιγμή (συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου) θα είναι διαθέσιμος ολόκληρος ο δεύτερος κύκλος της εμπνευσμένης από τη ζωή της τηλεοπτικής σειράς «The Crown» του Netflix. Σύμφωνα με τους σεναριογράφους του σίριαλ, το φλερτ του άτακτου Φιλίππου προς την Τζάκι Κένεντι κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ στο Μπάκιγχαμ το 1961, αλλά και ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο η σύζυγος του JFK είχε μιλήσει για τη βασίλισσα και για την κατοικία της, είχαν δημιουργήσει ένταση στη σχέση των δύο γυναικών. Και αν το «Crown» ως σίριαλ είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν μυθοπλασίας, όταν είσαι η βασίλισσα ακόμη και ένα ψέμα είναι αρκετό για να προκαλέσει τσουνάμι νέων, κατακίτρινων δημοσιευμάτων.
Διαθέτει όμως, η εστεμμένη, ένα ισχυρό όπλο για να αμύνεται όποτε πλησιάζει ο κίνδυνος. Την ηλικία της. Εκτός από Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ελισάβετ Β’ είναι και η γηραιότερη μονάρχης στον κόσμο, μια γιαγιά 91 ετών! Τα χρόνια που πέρασαν της χάρισαν μια γλυκύτητα στην όψη που σχεδόν δεν σε αφήνει να θυμώσεις μαζί της. Η από αδιάφορη έως ψιλο-αντιπαθητική Ελισάβετ, έχει γίνει μια συμπαθητική γιαγιά που θέλεις να την αγκαλιάσεις –όπως είχε κάνει και η Μισέλ Ομπάμα, καταλύοντας το πρωτόκολλο που δεν επιτρέπει να αγγίζεις τη βασίλισσα και προκαλώντας αρνητικά σχόλια –να περάσεις το χέρι σου γύρω από τη μέση της για να τη στηρίξεις και να της σερβίρεις το τσάι της. Αν και, στην πραγματικότητα, όπως δείχνει ο άρτιος τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της, όχι μόνο δεν χρειάζεται βοήθεια, αλλά και μπορεί να «βάλει κάτω» άλλες, πολύ νεότερές της εστεμμένες.
Επιβεβαιώνει, βεβαίως, και εκείνο που είχε η ίδια κάνει προφανές από τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της: η Ελισάβετ Β’ περισσότερο από εκ γενετής γαλαζοαίματη είναι μια απόλυτα αφοσιωμένη στο καθήκον επαγγελματίας. Και αυτή η αφοσίωση, καθώς και η τυπολατρία της, ήταν ίσως και ένας σημαντικός λόγος για τη μακροημέρευσή της στον θρόνο.
Γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο, με καισαρική τομή, η Ελισάβετ (προς τιμήν της μητέρας της) Αλεξάνδρα (προς τιμήν της μητέρας του παππού της) Μαρία (προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της) ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Αλβέρτου, δούκα του Γιορκ (μετέπειτα Βασιλέως Γεωργίου Στ’) και της Ελισάβετ, δουκίσσης του Γιορκ (στη συνέχεια Βασίλισσας Ελισάβετ, Βασιλομήτορος). Πολλά χρόνια μετά, η γκουβερνάντα της θυμόταν πόσο τυπική, μεθοδική και υπεύθυνη υπήρξε ως παιδί, επιβεβαιώνοντας πως ήταν φτιαγμένη να υπηρετήσει το στέμμα.
Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο να γίνει βασίλισσα. Ομως μετά την παραίτηση από τον θρόνο του θείου της Εδουάρδου Η’ για να παντρευτεί την κοινή θνητή και διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον και ύστερα από τον αδόκητο θάνατο του πατέρα της ο οποίος είχε στο μεταξύ γίνει βασιλιάς, τον Ιούνιο του 1953, σε μια λαμπρή τελετή, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή της. Στο πλευρό της βρισκόταν ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας (είχαν παντρευτεί το 1947), ο οποίος είναι και δεύτερος και τρίτος εξάδελφός της –δαιδαλώδεις οι συγγένειες των βασιλικών οίκων της Ευρώπης.
Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας (1948), την πριγκίπισσα Αννα (1950), τον πρίγκιπα Ανδρέα, δούκα του Γιορκ (1960) και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, κόμη του Ουέσεξ (1964). Με τη βασιλεία της να εκτείνεται σε δύο αιώνες (και δύο χιλιετηρίδες), η Ελισάβετ έγινε μάρτυρας όλων των μεγάλων γεγονότων που σφράγισαν την ιστορία της πατρίδας της και όλου του κόσμου εν γένει. Εγινε, βεβαίως, μάρτυρας και των τραγωδιών που έπληξαν την οικογένειά της, με κορυφαία τον θάνατο της πρώην νύφης της, της λαίδης Νταϊάνα, το 1997, σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή κρίση στον βρετανικό θρόνο: προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η βασίλισσα προέβη σε δημόσιο διάγγελμα καταφέρνοντας να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο σε σύγκριση με το αρραγές επαγγελματικό προσωπείο που περιέφερε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό το πιο συμπαθητικό πρόσωπο δείχνει και τώρα που έχει μεγαλώσει, με πιο χαλαρές φωτογραφίσεις, με πιο χαριτωμένες δηλώσεις, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με πιο άνετο τρόπο. Ετσι, το 2012 δέχθηκε να πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Ντάνιελ Κρεγκ στο βιντεάκι που προβλήθηκε κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ερμηνεύοντας τον εαυτό της και ως βασίλισσα αλλά και ως το πιο… ώριμο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ (γιατί αυτόν τον ρόλο ερμήνευσε ο Κρεγκ στο φιλμάκι). Σήμερα εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της, από τα οποία απέχει σπανίως και μόνο αν συντρέχει λόγος υγείας –φροντίζει π.χ. να μην εκτίθεται όταν είναι κρυωμένη. Και όσο και αν πολλοί είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τη μεριά του επόμενου βασιλιά (θα είναι ο υιός της Κάρολος ή ο εγγονός της Γουίλιαμ;), εκείνη εξακολουθεί να ποζάρει φορώντας το βαρύ και ασήκωτο στέμμα της, και εξετάζοντας, λένε, το ενδεχόμενο να παραιτηθεί όταν θα συμπληρώσει τα 95 της χρόνια. Μετά, μπορεί και να ξεκουραστεί στο ειδυλλιακό κάστρο του Μπαλμόραλ.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ