Ανακαίνιση:

Κάθε πρόεδρος πραγματοποιεί από μία για να αισθάνεται σαν στο σπίτι του για το υπόλοιπο της θητείας του. Ο προϋπολογισμός που ήρθε στο φως στα τέλη Οκτωβρίου θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη ξοδέψει 1,75 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτόν. Οχι πολύ περισσότερα από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στο αντίστοιχο σημείο της προεδρίας του είχε δαπανήσει 1,5 εκατ. δολάρια. Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στο ότι ο πρόεδρος Νο 44 αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το προβλεπόμενο δημόσιο χρήμα και πλήρωσε για μεγάλο μέρος των αλλαγών από την τσέπη του. Ενώ ο πρόεδρος υπ’ αριθμόν 45, σύμφωνα με το «Time», έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα αγοράσει ιδίοις αναλώμασι μόνο έναν μεγάλο πολυέλαιο για την τραπεζαρία.

Βόρεια Κορέα:

Οι πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν εντός του 2017 άλλαξαν την εικόνα του status quo στη Νοτιοανατολική Ασία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Νότια Κορέα και απειλώντας την επέκταση μιας δυνητικής σύρραξης, καθώς πλέον η κομμουνιστική χώρα έχει δυνατότητα πλήγματος αμερικανικού εδάφους –της νήσου Γκουάμ στον Δυτικό Ειρηνικό. Μια δύσκολη εξ αντικειμένου κατάσταση καθίσταται δυσχερέστερη από τους «λεπτούς» χειρισμούς του Ντόναλντ: μετά τις θερινές απειλές για «φωτιά και οργή», έσπευσε την 1η Οκτωβρίου να συστήσει μέσω Twitter στον «υπέροχο» υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι «χάνει την ώρα του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον Μικρό Πυραυλάνθρωπο».

Γιουνκέρ, Ζαν-Κλοντ:

Για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον πρόεδρο ης Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι όμως για το ότι δεν «έκραξε» δημοσίως τον συνάδελφό του των ΗΠΑ για τις πρακτικές του. Στις 31 Μαΐου 2017 ο Γιούνκερ δήλωνε με αφορμή την πρόθεση του Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της πλανητικής υπερθέρμανσης: «Η Αμερική δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την προστασία του κλίματος. Ο κύριος Τραμπ πιστεύει κάτι τέτοιο γιατί δεν διαβάζει τα ενημερωτικά ντοσιέ με τη δέουσα προσοχή ώστε να τα καταλαβαίνει πλήρως. Προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε αυτό στον κύριο Τραμπ με σαφείς προτάσεις στη γερμανική γλώσσα. Φαίνεται πως η προσπάθειά μας απέτυχε».

Διαιτολόγιο:

Big Mac. Χοιρινές μπριζόλες. Μοσχαρίσια steaks τόσο καλοψημένα που θα έκαναν έναν σεφ να σκίσει τα πτυχία του. Σπαγκέτι με σάλτσα κρέατος (αυτό που για τον ίδιο τεκμηριώνει βάσιμα τη «φαντασία στη μαγειρική» την οποία επιδεικνύει η Μελάνια). Εξτρα δόση σάλτσας «Χίλια νησιά». Διπλή δόση παγωτού. Το μενού που ο 71χρονος πρόεδρος έχει καθιερώσει στον Λευκό Οίκο αρμόζει περισσότερο σε έφηβο παρά σε εκπρόσωπο της τρίτης ηλικίας. Ως και ο 80χρονος Πάπας Φραγκίσκος έθιξε το ζήτημα τον περασμένο Ιούνιο, όταν εν είδει χιούμορ ρώτησε δημόσια την Πρώτη Κυρία αν ταΐζει τον 45ο πρόεδρο ποτίτσα –έναν κεντροευρωπαϊκής έμπνευσης θανατηφόρο κορμό με βούτυρο, αβγά, κρέμα, μέλι και καρύδια (η Μελάνια, βέβαια, κατάλαβε «πίτσα»).
Εφηµερίδες: Γνωστές και ως «εχθρός του αμερικανικού λαού» μαζί με άλλα ανεπιθύμητα μέσα ενημέρωσης που ο πρόεδρος κατήγγειλε στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν προξενήσει το μένος του ουκ ολίγες φορές. Οι «αποτυχημένοι «New York Times»» και τα «ψευδή ρεπορτάζ» της «Washington Post» τίθενται τακτικά στο στόχαστρο των επικρίσεών του. Τουλάχιστον δεν έχει απειλήσει ακόμη ότι θα ανακαλέσει τις άδειές τους, όπως συνέβη στις 11 Οκτωβρίου με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ζαριά:

Το πακέτο που προωθεί με τον μετριόφρονα χαρακτηρισμό «οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις στην ιστορία της χώρας» αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στην κούρσα της επανεκλογής του το 2020. Αν ισχύουν οι πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για ένα σύνολο ελαφρύνσεων ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις και στόχο περικοπών τις περισσότερες από τις υπάρχουσες φοροαπαλλαγές για τους πολίτες. Κατά τη λογική άρθρου του Χαλ Λάμπερτ, συμβούλου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού America First Policies που προωθεί τις πολιτικές του προέδρου, στον ιστότοπο RealClearPolitics, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εκτοξεύσει την οικονομία. Ενδεχομένως. Από την άλλη πλευρά, από την αρχή της προεδρίας Τραμπ έως σήμερα ο δείκτης Dow Jones έχει κερδίσει 5.000 μονάδες και η δημοτικότητα του Ντόναλντ έχει χάσει 8 –από το 45% στο 37% σύμφωνα με την καθημερινή μέτρηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ.

«Ηλίθιος»:

Κοινή πεποίθηση πολλών για το πρόσωπο του προέδρου. Ανακριβής όρος, μια και η αμφισβήτηση δεν αφορά στην πραγματικότητα τόσο τον δείκτη νοημοσύνης του όσο την ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του συγκεκριμένου αξιώματος. Πιο γνωστή περίσταση (ιδιωτικής) διατύπωσής του, εκείνη από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον το καλοκαίρι του 2017, έπειτα από πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να δεκαπλασιαστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Θεσµοί:

Ενα θύμα των περιστάσεων. Τον Ιούνιο του 2017 ο διακεκριμένος βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Εβανς έγραφε στο περιοδικό «Foreign Affairs» ένα δριμύ «κατηγορώ» ενάντια στον κατά Ντόναλντ Τραμπ τρόπο διακυβέρνησης: «Αντί να κυβερνήσει με τον συμβατικό τρόπο, διά κρατικών αξιωματούχων διορισμένων στη βάση της ικανότητας και της εμπειρίας τους, (…) επέλεξε να συγκεντρώσει γύρω του έναν όμιλο φίλων, συμβούλων και συγγενών, πολλοί από τους οποίους, όπως και ο ίδιος, δεν διαθέτουν καμία απολύτως κυβερνητική εμπειρία. (…) Η κουστωδία του Τραμπ δεν θυμίζει τίποτε άλλο από την αυλή ενός κληρονομικού μονάρχη με τις ανεπίσημες δομές να εκτοπίζουν τις επίσημες».

Ιβάνκα:

Ξεχασμένη τελευταία, μια και δεν φωτογραφίζεται με αμπέχονο ως εντεταλμένη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή όπως έπραξε ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ τον περασμένο Αύγουστο, πίσω από τις κουίντες ωστόσο η πρώτη κόρη του έθνους παραμένει επίσημη σύμβουλος και μέλος του πολύ στενού κύκλου συνομιλητών του πατέρα της.

Καθαίρεση:

Ο Αλαν Λίχτμαν, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είναι διάσημος γιατί προβλέπει νωρίς και με ακρίβεια τον νικητή κάθε προεδρικής εκλογής από το 1984. Σήμερα προβλέπει επίσης και την επικείμενη καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ με βάση κατηγορίες για συνέργεια σε συνωμοσία με ξένες κυβερνήσεις και δωροδοκία, επιχειρηματολογία που εξέθεσε τον Απρίλιο του 2017 στο βιβλίο του «The Case for Impeachment» (εκδ. Dey Street Books). Παρά τις καταγγελλόμενες διασυνδέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του με ρωσικά στοιχεία ύποπτα για παρεμβάσεις στις εκλογές εις βάρος των Δημοκρατικών, είναι μάλλον δύσκολο να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα καθαιρεθεί, μια και οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου τα οποία είναι αρμόδια να αποφανθούν επί του ζητήματος.

Λευκός Οίκος:

Ως έδρα διακυβέρνησης, ως σύνολο στελεχών που συγκροτούν την προσωπική ομάδα που περιβάλλει τον πρόεδρο, και όχι ως οικία, έχει δει και καλύτερες ημέρες. Το περιοδικό «Business Insider» κατέγραφε στις 30 Σεπτεμβρίου 13 απώλειες, παραιτήσεις ή απολύσεις σε διάστημα οκτώ μηνών, με αρνητικό ρεκόρ τη φευγαλέα δεκαήμερη παρουσία του Αντονι Σκαραμούτσι (φωτογραφία) ως διευθυντή επικοινωνίας.

Μάναφορτ, Πολ:

Ο 68χρονος πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ ίσως αποδειχθεί ευεργέτης και νέμεσή του ταυτόχρονα. Ευεργέτης γιατί η παραίτησή του στις 19 Αυγούστου 2016 άνοιξε τον δρόμο στον Στιβ Μπάνον που αποδείχθηκε αρχιτέκτονας της εκλογής του Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα. Νέμεση γιατί στις 30 Οκτωβρίου 2017 παραδόθηκε στο FBI έπειτα από κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τον ανεξάρτητο εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος διερευνά από τον περασμένο Μάιο τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές. Το κρίσιμο σημείο στο κατηγορητήριο για ψευδορκία, φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος είναι το τελευταίο: προέρχονται κάποια από τα 18 εκατ. δολάρια της πλύσης από ρωσικά άπλυτα, όπως ισχυρίζονταν περσινά δημοσιεύματα; Και θα ανταλλάξει ο Μάναφορτ τις γνώσεις του περί τυχόν αδιαφανών πολιτικών ή οικονομικών δοσοληψιών του Τραμπ με τη Ρωσία αντί ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την αμερικανική Δικαιοσύνη;

ΝΑΤΟ:

Οταν τον περασμένο Ιούνιο, στη σύνοδο των χωρών του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ παρέλειψε να αναφερθεί στο άρθρο 5 της συνθήκης που εγγυάται τη δέσμευση όλων στην υπεράσπιση αλλήλων από απειλές τρίτων, κατέστη προφανές ότι η συνεργασία με τους συμμάχους δεν θα είναι το δυνατό του σημείο. Μην κοιτάτε τα γέλια και τις χαρές με τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι να έσπευσε τότε να συμμαζέψει επιτυχώς τα ασυμμάζευτα, αλλά τον Ιούλιο ο Κρις Σιλίζα του CNN θεώρησε μεταξύ σοβαρού και αστείου επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι στη συνάντησή τους στο περιθώριο του G20 Τραμπ και Μέρκελ κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν μια χειραψία.

Ξεσηκωµός:

Το Indivisible ή Κίνημα Αντίστασης στον Τραμπ (TRM – Trump Resistance Movement) ξεπήδησε στα τέλη του 2016 από τις τάξεις των νεότερων, απογοητευμένων ανεξάρτητων και Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Θεωρείται η ακτιβιστική απάντηση των Liberals στο ρεπουμπλικανικό Tea Party και αναπτύσσεται ραγδαία διαθέτοντας σήμερα 6.000 περίπου παραρτήματα ανά τις ΗΠΑ.

Ορκωµοσία:

Στις 21 Ιανουαρίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε για το μεγαλύτερο πλήθος που είχε ποτέ παρακολουθήσει ορκωμοσία, κάνοντας λόγο για 1,5 εκατομμύριο άτομα. Το πρόβλημα με τον ισχυρισμό του ήταν οι φωτογραφίες και οι αριθμοί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του φακού, οι παρόντες ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, την κατά κοινή αποδοχή μεγαλύτερη όλων των εποχών, με 1,1 έως 1,8 εκατομμύρια άτομα. Και οι ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για την τελετή της 20ής Ιανουαρίου, εκείνες της «Washington Post» και του ειδικού επιστήμονα Κιθ Στιλ, δεν υπολόγιζαν περισσότερους από 600.000 παρισταμένους. Αυτό δεν εμπόδισε την εκπρόσωπο του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, να πλάσει τον ευφάνταστο όρο «εναλλακτικά γεγονότα» για να χαρακτηρίσει την προσέγγιση της προεδρίας στα πράγματα.

Παπαδόπουλος, Γεώργιος:

Απλή συνωνυμία με τον από καιρό αποθανόντα απριλιανό πραξικοπηματία, ο εθελοντής πρώην σύμβουλος του Τραμπ επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής ανήκει και αυτός στη χορεία όσων αφηγήθηκαν δημιουργικές ανασυγκροτήσεις της αλήθειας στο FBI αναφορικά με τον ρωσικό δάκτυλο στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Στις 30 Οκτωβρίου 2017 δήλωσε ένοχος απόκρυψης στοιχείων: σύμφωνα με τους «New York Times», ένας πανεπιστημιακός με «στενές διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση» του είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2016 ότι «η Μόσχα διέθετε «βρώμα» για τη Χίλαρι Κλίντον με τη μορφή «χιλιάδων e-mail»». Το τι έκανε η εκστρατεία του Ντόναλντ με αυτή τη γνώση, προσεχώς, στη δεύτερη σεζόν του ριάλιτι «The Apprentice President».

Ρωσία:

Χώρα της Ευρασίας με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει συνάψει ύποπτες σχέσεις, προκειμένου να επωφεληθεί πολιτικά από τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις χάκερ κατά των Δημοκρατικών αντιπάλων του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Σάρλοτσβιλ:

Η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ ρατσιστών οπαδών της «λευκής επικυριαρχίας» και αντιρατσιστών διαδηλωτών στις 15 Αυγούστου 2017, έπειτα από τις συγκρούσεις και τον φόνο της 32χρονης διαδηλώτριας Χέδερ Χάιερ, υπήρξε πιθανότατα το ναδίρ της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι το επόμενο, βέβαια.

Twitter:

Λάτρης των 140 χαρακτήρων, ο 45ος πρόεδρος χρησιμοποιεί το μέσο για να εξαγγέλλει μεγαλόπνοες πρωτοβουλίες, να καταφέρεται κατά των «fake news media» και να κατακεραυνώνει τους εχθρούς του γενικώς. O δικτυακός τόπος TrumpΤwitterΑrchive καταμετρούσε 2.086 tweets από την ημέρα της ορκωμοσίας του έως τις 8 Νοεμβρίου.
Υγεία: Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 κατέρρευσε η τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να ακυρώσουν πλήρως ή εν μέρει τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, η συνεχιζόμενη αδυναμία να συνταχθεί ένα ικανοποιητικό πλάνο αντικατάστασης του πλέον μισητού για τους ίδιους νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελεί για πολλούς αντανάκλαση της προβληματικής ηγεσίας του Λευκού Οίκου. Ο ένοικός του, βέβαια, ενοχοποιεί τους άλλους: η τελευταία αποτυχία του Κογκρέσου, διεμήνυσε, ήταν απλώς «αηδιαστική».

Fake news:

Η αγαπημένη επικοινωνιακή έννοια του προέδρου. Αποδίδεται κατά προτεραιότητα σε όλα όσα εκπορεύονται από τον χώρο της δημοσιογραφίας και στέκονται κριτικά έναντι πολιτικών πρωτοβουλιών, ανακριβειών ή λεκτικών υπερβάσεών του.

Χάος:

Για όλους τους λύτες, το αντίθετο της εύρυθμης λειτουργίας, οριζόντια, τέσσερα γράμματα. Για τον «The Donald»: Αποχώρηση από το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ). Επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Απειλή αποχώρησης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν. Αλλοπρόσαλλη πολιτική έναντι της Ρωσίας. Απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων από συγκεκριμένες χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απορρύθμιση των αρμοδιοτήτων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας και Εξωτερικών. Παραιτήσεις υπουργών. Ξήλωμα ολόκληρης της επικοινωνιακής ομάδας του Λευκού Οίκου. Διαφωνίες με τα ανώτατα κλιμάκια των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και δημόσια αντιπαράθεση με γερουσιαστές.

Ψεύδη:

Ο Τραμπ πιθανόν να τα ονόμαζε «δημιουργική αλήθεια». Εχοντας συγκροτήσει έναν online επαληθευτή δεδομένων προορισμένο να συγκεντρώσει τις ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις κατά τον πρώτο χρόνο του στην εξουσία, η «Washington Post» μετρά 1.318 παρόμοια περιστατικά σε 263 ημέρες προεδρίας.

Ωρα Πενς:

Τον περασμένο Μάιο, το ιρλανδικό γραφείο στοιχημάτων Paddy Power έδινε 3/1 τις πιθανότητες του Ντόναλντ Τραμπ να καθαιρεθεί εντός του 2017. Σε μια τέτοια περίπτωση (ή σε μια άλλη που εξετάζεται αμέσως παρακάτω) η διαδοχή περνάει στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ως προς το πρόσωπο του πρώην κυβερνήτη της Ιντιάνα, οι γνώμες είναι διχασμένες. Κάποιοι τον θεωρούν οπωσδήποτε προτιμητέο του τωρινού, άλλοι τον απεχθάνονται ως υπερσυντηρητικό εκπρόσωπο της χριστιανικής Δεξιάς. Ωστόσο, όλοι θα παραδέχονταν ότι ο τίτλος του περιοδικού «Business Insider» της 6ης Αυγούστου 2017, που θέτει τα πράγματα με τους όρους του διαδόχου του παραιτηθέντος προέδρου Νίξον, είναι ταιριαστός: «Υπ’ όψιν Μάικ Πενς: Ετοιμάσου να γίνεις Τζέραλντ Φορντ γρηγορότερα από όσο νόμιζες».

Και ένας αριθµός:

Ο αριθμός-κλειδί της τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος που μπορεί να σημάνει την έξωση του Ντόναλντ από τον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για ρύθμιση που κυρώθηκε το 1967 και αφορά τη διαδοχή της προεδρίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διαδικασία αντικατάστασης του προέδρου σε περίπτωση αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του: αν η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου κρίνει ότι υφίσταται σωματικό ή νοητικό ιατρικό ζήτημα, δύναται να τον αποπέμψει έπειτα από ψηφοφορία. Σύμφωνα με το περιοδικό «Vanity Fair», όταν ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής Στιβ Μπάνον πληροφόρησε τον Τραμπ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την προεδρία του δεν είναι η καθαίρεση αλλά η 25η τροποποίηση, η απάντηση που έλαβε ήταν: «Τι είναι αυτό;».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ