Στο πρόσωπο της Τζένιφερ Ανιστον οι «χρυσές μετριότητες» αυτού του κόσμου παίρνουν την εκδίκησή τους. Η 48χρονη ηθοποιός, χωρίς να είναι ούτε εκπάγλου καλλονής (μια αδιαμφισβήτητα εμφανίσιμη αλλά μάλλον συνηθισμένη κοπέλα είναι), ούτε ιδιαίτερα ταλαντούχα (εκτός αν βαφτίσουμε την αμεσότητα και τη φυσική άνεση που χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις της υποκριτικό ταλέντο), κατάφερε όχι απλώς να επιπλεύσει στον ωκεανό του Χόλιγουντ (που έχει καταπιεί εκατοντάδες παρόμοιες «Τζένιφερ»), αλλά να γίνει ένα από τα πιο λαμπρά ονόματα της showbiz. Αν και από την εποχή που ερμήνευε τη Ρέιτσελ Γκριν στα «Φιλαράκια», κάνοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της, έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες, χωρίς να έχει μεσολαβήσει παρόμοιος «θρίαμβος», η Ανιστον μας απασχολεί πάντα: με τις guest εμφανίσεις της στην τηλεόραση, με τις κινηματογραφικές κομεντί όπου πρωταγωνιστεί, αλλά και μέσα από τα δημοσιεύματα για τα προσωπικά της, κυρίως για τη λαβωμένη ερωτική ζωή της. Γιατί η συμπαθέστατη –είναι η αλήθεια –ηθοποιός εκτός από Ρέιτσελ Γκριν σταδιοδρόμησε και ως η γυναίκα της οποίας την καρδιά ράγισε ο Μπραντ Πιτ όταν την εγκατέλειψε για κάποιαν άλλη. Οχι για όποια κι όποια, για την Αντζελίνα Τζολί.
Με αυτή της την ιδιότητα, ως απατημένη, επέστρεψε προσφάτως στην επικαιρότητα: όταν ακούστηκε ότι δώδεκα χρόνια μετά τον χωρισμό ο Πιτ τής τηλεφώνησε για να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Ομως, τη στιγμή που η πάντα διψασμένη για άτυχους έρωτες κοινή γνώμη άρχισε να συζητεί ξανά ένα θέμα που η ηθοποιός μάλλον θέλει να ξεχάσει για πάντα, βγήκε με τη σειρά της η ίδια για να κλέψει (εκ νέου) τις εντυπώσεις, όχι ως απατημένη σύζυγος, αλλά ως γαλαντόμα φιλάνθρωπος. Η Τζένιφερ Ανιστον δώρισε 1.000.000 δολάρια (όσα κέρδιζε για κάθε επεισόδιο από τα «Φιλαράκια» τα τελευταία χρόνια προβολής της σειράς) στο χτυπημένο από τον τυφώνα «Μαρία» Πουέρτο Ρίκο. Από αυτά, τα 500.000 δολάρια διοχετεύθηκαν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ρίκι Μάρτιν που σκοπό έχει να συμβάλει στην αναδόμηση της πληγωμένης πατρίδας του και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν απευθείας στα θύματα της κακοκαιρίας. Ετσι, με αυτή τη μεγαλειώδη κίνηση, που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες φιλανθρωπίες της (ανάμεσά τους η δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα), η Ανιστον κερδίζει με το σπαθί της (και με τον παρά της) μια θέση στην παρέα των ανθρωπιστών του Χόλιγουντ, δίπλα στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στη Σάντρα Μπούλοκ, στον Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και στην αντίζηλο Τζολί.
Γεννημένη το 1969 στο Λος Αντζελες από νεοϋορκέζα μητέρα και έλληνα πατέρα (Γιάννης Αναστασάκης/Ανιστον), η Τζένιφερ (η οικογένεια της οποίας έχει μεταξύ άλλων ρίζες και σε Ιταλία και Σκωτία) έζησε έναν χρόνο, όταν ήταν 5 ετών, στην Αθήνα και στην Κρήτη. Αναφέρεται πάντα με τρυφερότητα στην ελληνική καταγωγή της, μιλάει όμως ελάχιστα ελληνικά. Και οι δύο γονείς της ήταν ηθοποιοί, ενώ νονός της ήταν ο επίσης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τέλι Σαβάλας. Μεγαλώνοντας σε αυτό το περιβάλλον, η μικρή Τζένιφερ άρχισε να ασχολείται με το θέατρο από τα χρόνια του σχολείου. Σε επαγγελματικό επίπεδο ξεκίνησε από τις Οff-Broadway σκηνές κάνοντας διάφορες δουλειές για να κερδίζει τα προς το ζην –εργάστηκε ακόμη και ως πωλήτρια telemarketing. Κατά τις ακροάσεις για τα «Φιλαράκια» την ήθελαν για τον ρόλο της Μόνικα, τον οποίο τελικά ερμήνευσε η Κόρτνεϊ Κοξ. Η Ανιστον ενσάρκωσε τη Ρέιτσελ όσο διήρκεσε η σειρά, από το 1994 έως το 2004, κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα αλλά και καταφέρνοντας, τις δύο τελευταίες περιόδους προβολής της σειράς, να αμείβεται με 1.000.000 δολάρια ανά επεισόδιο, μεροκάματο αστρονομικό για εκείνη την εποχή.
Η Ανιστον έπαιξε ως γκεστ και σε άλλα σίριαλ, εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες («Οταν γνώρισα την Πόλι», «Οι φήμες λένε…», «Τα χαλάσαμε», «Μάρλεϊ, ένας μεγάλος μπελάς», «Απλώς δεν σε γουστάρει», «Σύζυγος για ενοικίαση», «Αφεντικά για σκότωμα», «Οικογένεια Μίλερ» κ.λπ.), έκανε διαφημίσεις, λάνσαρε αρώματα… Και παντρεύτηκε τον Μπραντ Πιτ στο Μαλιμπού, στις 29 Ιουλίου 2000, σε έναν παραμυθένιο γάμο που όμως κράτησε μόλις πέντε χρόνια. Στα γυρίσματα της ταινίας «Ο κύριος και η κυρία Σμιθ» (2005) ο Πιτ ερωτεύτηκε τη συμπρωταγωνίστριά του Αντζελίνα Τζολί και ξαφνικά η πρώην κυρία του, η πιο ευτυχισμένη γυναίκα της Αμερικής, έγινε στα μάτια των θαυμαστών της η πιο δυστυχής. Αυτό έως το 2011 που η ευτυχία χτύπησε ξανά την πόρτα της, αυτή τη φορά με τη μορφή του Τζάστιν Θερού.
Η Ανιστον παντρεύτηκε τον (επίσης) ηθοποιό το 2015 και εξακολουθεί να είναι παντρεμένη μαζί του. Η νέα ταινία της, μια μουσική κωμωδία με τον τίτλο «Dumplin’», σκηνοθετημένη από την Αν Φλέτσερ, θα βγει στους κινηματογράφους το 2018. Εχοντας στο πλευρό της τη Ρις Γουίδερσπουν (που ερμήνευε την αδελφή της στα «Φιλαράκια») ετοιμάζεται να επιστρέψει με μια νέα κωμωδία και στην τηλεόραση. Ομως τα «Φιλαράκια», στη νιοστή επανάληψή τους (και) στην ελληνική TV, μας θυμίζουν πως η Τζένιφερ Ανιστον, όποιον ρόλο και αν παίξει, για το ευρύ κοινό θα είναι πάντα η χαριτωμένη, η αδέξια, η σέξι, η συμφεροντολόγα, η συμπονετική, η αστεία Ρέιτσελ. Το επιβεβαιώνει αυτό και η (μεταξύ σοβαρού και αστείου) κυκλοφορία της νέας θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η Ρέιτσελ έπρεπε να είχε καταλήξει τελικά με τον Τζόι (Ματ Λε Μπλανκ) και όχι με τον Ρος (Ντέιβιντ Σουίμερ). Μια θεωρία που η ηθοποιός βγήκε να σχολιάσει (και να διαψεύσει), αποκαλύπτοντας με την ευκαιρία πως θεωρεί ότι ακόμη και σήμερα, σε ένα παράλληλο Σύμπαν, «Τα φιλαράκια» συνεχίζουν τις ζωές τους.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ